Madden–Julian-oskillaatio tuo rankkasateita tropiikkiin
Madden–Julian-oskillaatio eli MJO on trooppisen alueen säähäiriö, joka ajoittain voimistaa sateita. Ilmiö on voimakkaimmillaan pohjoisen pallonpuoliskon talvella.
MJO liikkuu tropiikissa maapallon ympäri itään ja kiertää maapallon keskimäärin 1–2 kuukaudessa. Se voimistaa konvektiota etenkin Intian valtamerellä, merellisellä mantereella ja Tyynen valtameren länsiosassa, noin muutaman tuhannen kilometrin kokoisella alueella kerrallaan. Samalla myös ilmanpaine- ja tuulioloissa tapahtuu muutoksia.
Konvektio on voimakasta tropiikissa
Ilmakehässä konvektio tarkoittaa lämpimän ilman nousua ylöspäin, jolloin voi muodostua korkeita sadepilviä. Tropiikin alueella lämpimästä merestä haihtuu paljon vesihöyryä ja sademäärät ovat suuria. Pilvet myös yltävät tropiikissa korkeammalle kuin Suomen leveysasteilla.
Ennen MJO:n saapumista alueelle, ja sen ylikulun jälkeen, sademäärät ovat keskimääräistä pienempiä, joten se ajoittain myös heikentää konvektiota. MJO:n voimakkuudessa on vuosien välistä vaihtelua, joka voi liittyä El Niñoon ja La Niñaan. Aktiivisimmillaan MJO on usein silloin, kun El Niño tai La Niña on heikko tai sitä ei ole lainkaan. Voimakkaan El Niño -ilmiön aikaan MJO on tyypillisesti heikko.
MJO vaikuttaa trooppisten hirmumyrskyjen muodostumiseen ja monsuunisateisiin sekä heikentävästi että voimistavasti, riippuen MJO:n vaiheesta alueella.
Vaikutukset muualla maapallolla
MJO vaikuttaa ilmakehän kiertoliikkeeseen myös tropiikin ulkopuolella sekä keskileveysasteilla että korkeilla leveysasteilla. On huomattu, että mitä paremmin MJO on mallinnettu säämalleissa, sitä parempia ovat pitkän ajanjakson sääennusteet Euroopassa asti.
Lue seuraavaksi: Hurrikaani: Mikä se on ja missä niitä esiintyy?
Päivitetty 10.2.2021 klo 14.36