Kuukausiennuste näyttää: Paahtava lämpöjakso iskee Suomeen – näin meteorologi kommentoi juhannusviikkoa
Kuukausiennusteen mukaan 12. kesäkuuta alkava viikko on Suomessa selvästi ajankohdan tavanomaisia lukemia lämpimämpi. Päivittäisennusteiden perusteella jopa 25–30 asteen lukemat voivat olla mahdollisia viikon loppupuolella. Juhannusviikolle kuukausiennuste näyttää maan eteläpuoliskolle hieman tavanomaista lämpimämpää, pohjoiseen paikoin vähän tavanomaista viileämpää säätä.
Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskus ECMWF on julkaissut tuoreen kuukausiennusteen 8. kesäkuuta.
– Kesäkuun puolivälin viikolla korkeapaine vaeltaa hitaasti Pohjois-Euroopassa kohti itää. Suomeen leviää lämmintä ilmamassaa ja lämpötila nousee vähitellen. Jo viikonloppuna 10.–11. kesäkuuta lämpötila kohoaa Lapissa asti 20 asteen vaiheille. Kesäkuun 12. päivä alkavalla viikolla helteinen sää valtaa alaa Suomessa niin, että loppuviikolla lämpötila voi kohota osassa maata 25–30 asteeseen, toteaa Forecan meteorologi Anna Latvala.
Juhannusviikolla sekä kesä–heinäkuun vaihteessa Suomen länsipuolelle kehittyy uusimpien ennusteiden mukaan jo seuraava korkeapaine.
– Suomi jäänee kuitenkin korkeapaineen rajamaille, jolloin varsinkin maan pohjoisosa voi jäädä välillä kylmän pohjoisvirtauksen puolelle. Tämä näkyy kuukausiennusteessa vähän tavallista viileämpinä viikkoina pohjoisessa ja tavallista lämpimämpinä viikkoina maan etelä- ja keskiosassa. Ennusteen epävarmuus kasvaa kuitenkin jo siinä vaiheessa. Juhannuksen säätä ei vielä tiedetä, Anna Latvala sanoo.
Viikko | Ennuste | Sään ennustettavuus |
---|---|---|
12.–18.6. | Viikko on Suomessa 2–5 astetta tavanomaista lämpimämpi. Sademäärä jää ajankohtaan nähden pieneksi. (Viikko 24) | Hyvä |
19.–25.6. | Juhannusviikolla viikon keskilämpötila on maan etelä- ja keskiosassa vähän keskimääräistä korkeampi, pohjoisessa puolestaan keskimääräistä alempi. Sademäärä on tavanomaista pienempi suuressa osassa maata. (Viikko 25) | Kohtalainen |
26.6.–2.7. | Viikko on maan etelä- ja keskiosassa vähän tavanomaista lämpimämpi. Maan pohjoisosassa keskimääräistä viileämpi sää voi jatkua. Sademäärä on ajankohdalle tavanomainen tai vähän sitä pienempi. (Viikko 26) | Heikko |
3.–9.7. | Viikon keskilämpötila on tavanomainen tai vähän keskimääräistä lämpimämpi. Sademäärä on lähellä tavanomaista tai tavanomaista pienempi. (Viikko 27) | Heikko |
Kesäkuun 12. päivä alkava viikko: Kesälämpöä tulossa Suomeen
Kuukausiennusteen mukaan 12. kesäkuuta alkavan viikon keskilämpötila on Suomessa 2–5 astetta tavanomaista lämpimämpi.
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu
– Sää on tavallista lämpimämpää sekä Suomessa että laajemmin Pohjois-Euroopassa sekä osassa keskistä Eurooppaa. Varsinkin viikon lopulla osassa Suomea on näillä näkymin jopa paahtavan helteistä, Anna Latvala sanoo.
Tämän hetken ennusteen mukaan lämpötilat voivat kohota loppuviikolla osassa maata 25–30 asteeseen.
Kuukausiennuste on hieman muuttunut, sillä edellinen kuukausiennuste ei vielä näyttänyt näin lämmintä viikkoa Suomeen.
– Korkeapaine on tässä uudessa ennusteessa Suomen kohdalla selvästi aiemmin ennustettua vahvempi. Edellisessä ennusteessa korkeapaine painottui Suomen länsipuolelle, ja Venäjällä oli vähän kauempana toinen korkeamman paineen kohta, Anna Latvala kertoo.
Pitkän ajan säätilastojen mukaan keskimääräiset ylimmät lämpötilat ovat Suomessa kesäkuun puolivälissä maan eteläosassa 18–22 astetta, maan keskiosassa 16–20 astetta ja pohjoisessa enimmäkseen 14–20 astetta, pohjoisessa Lapissa paikoin 10–14 astetta.
Katso videolta kuukausiennuste lämpötiloista!
Kuukausiennusteen mukaan 12. kesäkuuta alkavan viikon sademäärä on Suomessa keskimääräistä pienempi. Viikko onkin laajalti poutainen, korkeapainesäässä sateet jäävät paikallisiksi.
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu
– Monin paikoin on aurinkoista. Viikonloppuna sää voi kuitenkin muuttua jälleen hitaasti epävakaisempaan suuntaan.
Kuukausiennusteen perusteella viikon keskilämpötila on Ruotsissa ja Norjassa paikoin jopa 6–7 astetta keskimääräistä lämpimämpi.
– Varsinkin Ruotsin ja Norjan etelä- ja keskiosissa lämpötila voi kohota siellä täällä yli 30 asteeseen, Anna Latvala ennustaa.
Eurooopan eteläosassa Välimeren ja Mustanmeren ympäristössä sateinen matalapainesää jatkuu. Lämpötilat ovat siellä ajankohdan tavanomaisia lukemia matalampia.
Kesäkuun 19. päivä alkava viikko: Tältä näyttää juhannusviikko nyt
Kuukausiennusteen mukaan juhannusviikko on Suomen etelä- ja keskiosassa keskimääräistä lämpimämpi, pohjoisessa vähän keskimääräistä viileämpi.
Suomen länsipuolelle Pohjois-Atlantille saattaa jälleen vahvistua korkeapaine.
– Suomi jää korkeapaineen rajalle, joten juhannusviikolla päivien välillä säässä voi olla suurta vaihtelua. Varsinkin Pohjois-Suomeen voi ajoittain virrata pohjoisesta kylmää ilmaa. Juhannuksen tienoon säätilanne on vielä auki, Anna Latvala sanoo.
Korkeapaineen vuoksi juhannusviikon sademäärä jäänee Suomessa tavanomaista pienemmäksi.
Katso videolta kuukausiennuste sateista!
Välimeren ja Mustanmeren lähettyvillä keskimääräistä viileämpi ja sateinen sää jatkuu monin paikoin, Keski-Euroopassa on tavanomaista lämpimämpää.
Kesäkuun 26. päivä alkava viikko: Etelässä ja maan keskiosassa voi olla hieman tavanomaista lämpimämpää, pohjoisessa viileämpää
Kuukausiennusteen mukaan 26. päivä alkava viikko on melko samanlainen kuin edeltäväkin viikko.
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu
– Pohjois-Atlantilla voi olla korkeapaine. Suomi jakautuu tämän kuukausiennusteen mukaan edelleen tavanomaista viileämpään pohjoiseen ja tavanomaista lämpimämpään maan etelä- ja keskiosaan. Sademääräkin on keskimääräinen tai vähän sitä pienempi, Anna Latvala kertoo.
Suurta muutosta edelliseen viikkoon verrattuna ei ole näkyvissä muuallakaan Euroopassa.
Heinäkuun 3. päivä alkava viikko: Mitä tapahtuu heinäkuun alussa?
Sään ennustettavuus heikkenee heinäkuun puolelle mentäessä entisestään, mutta Suomen länsipuolella saattaa olla 3. heinäkuuta alkavalla viikolla edelleen korkeapaine.
– Viikko on kuukausiennusteen perusteella lämpötilaltaan lähellä tavanomaista tai paikoin vähän tavanomaista lämpimämpi. Sademäärä on Suomessa keskimääräinen tai sitä pienempi, Anna Latvala toteaa.
Lue myös: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?
Pitkän ajan sääennusteet kertovat viikon tai kuukauden keskimääräisestä säästä, eivät yksittäisten päivien säästä. Keskimääräiset lukemat voivat toteutua monella eri tavalla. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi siis olla suurta.
Lue seuraavaksi: Kesän ja alkusyksyn pitkä ennuste: Tältä näyttää heinä–syyskuun jakso Suomessa ja muualla Euroopassa!
Karita Kontula-Sokka
toimittaja
Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!
Päivitetty 9.6.2023 klo 14.12