Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Tuore kuukausiennuste julki: Marraskuun alkupuoliskolla selvä signaali
Kuukausiennuste |

Tuore kuukausiennuste julki: Marraskuun alkupuoliskolla selvä signaali

Lokakuun lopun värejä Turussa.
Sää jatkuu vaihtelevana. Kuva: Juhani Peltonen, Turku, 27.10.2022

Uuden kuukausiennusteen mukaan sää jatkuu Suomessa marraskuun alussa selvästi ajankohdan keskimääräisiä lukemia lauhempana. Viikkojen keskilämpötilat ovat marraskuun alkupuoliskolla jopa noin kolme astetta keskimääräistä korkeampia. Sademäärät ovat ennusteen perusteella lähellä ajankohdan tyypillisiä sademääriä.

Viikonlopuksi 29.–30. lokakuuta Suomeen odotellaan syysmyräkkää, joka tuo voimakkaita tuulia ja sateita.

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n 27. lokakuuta julkaisemassa kuukausiennusteessa näkyy tavanomaista lauhempaa säätä Suomeen marraskuun alkaessa.

– Keskimääräistä lauhempi syyssää jatkuu kuukausiennusteen mukaan marraskuun alkupuolella. Loka–marraskuun vaihteen viikolla ilmavirtaus käy meillä enimmäkseen etelän puolelta. Sää on pilvistä sekä ajoittain sateista, toteaa Forecan meteorologi Joonas Koskela.

Lue myös: Syysmyräkkä saapuu Suomeen viikonloppuna: Myrskypuuskat mahdollisia maa-alueilla – katso ennuste

Osassa Lappia sää on ollut jo lokakuun loppupuolella talvista. Lumisateita on tullut Lapissa laajalti.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Lapissa sää on ollut viime päivät melko talvinen. Keski- ja Pohjois-Lapissa vuorokauden keskilämpötila on ollut noin viikon verran enimmäkseen nollan alapuolella, mikä viittaisi termisen talven alkamiseen. Sää lauhtuu kuitenkin pohjoisessa lokakuun viimeisen viikonlopun aikana ja lauhaa ilmaa virtaa Lappiin myös loka–marraskuun vaihteen viikolla. Lämpötila heiluu marraskuun alkupäivinä pohjoisessa vähän nollan molemmin puolin, eli on siinä ja siinä, että onko terminen talvi vielä alkanut, Joonas Koskela sanoo.

Kuukausiennuste Suomeen (julkaisuaika 27.10.2022)
ViikkoEnnusteEnnustettavuus
31.10.–6.11.Sää on koko maassa noin kolme astetta keskimääräistä lämpimämpää. Sadetta tulee pääosin tavanomainen määrä.Hyvä
7.–13.11.Lauha syyssää jatkuu. Sademäärät ovat lähellä tavanomaisia.Kohtalainen
14.–20.11.Keskimääräistä lämpimämpi sää jatkuu edelleen. Sademäärissä ei näy juurikaan poikkeamaa tavanomaisesta.Heikko
21.–27.11.Sää voi olla korkeapainevoittoinen. Viikko on laajalti vähän tavanomaista lämpimämpi, suurin poikkeama on länsirannikolla ja Länsi-Lapissa. Sademäärissä ei näy poikkeamaa tavanomaisesta.Heikko

Lokakuun 31. päivä alkava viikko: Jopa kolme astetta keskimääräistä lämpimämpää

Lokakuun 31. päivä alkavalla viikolla Pohjois-Atlantilla on laaja matalapaineen alue. Ilmavirtaus käy Suomeen valtaosan ajasta etelän puolelta.

Kuukausiennusteen mukaan viikon keskilämpötila on koko Suomessa noin kolme astetta keskimääräistä korkeampi. Suurin poikkeama on Länsi-Suomessa ja Käsivarren Lapissa.

– Viikon sademäärissä ei näy juurikaan poikkeamaa keskimääräisestä, mikä viittaa vaihtelevan syyssään jatkumiseen. Lähinnä Pohjois-Lapissa sademäärä voi jäädä hieman keskimääräistä pienemmäksi, Joonas Koskela sanoo.

Vaikka viikon keskilämpötila on tavanomaista korkeampi, alkaa viikko kylmänä koko maassa.

– Maanantaiyönä ja maanantaina aamulla pakkasta on lähes koko maassa. Lapissa pakkasta voi olla paikoin yli 10 astetta, etelässä ollaan vain vähän nollan alapuolella.

Maanantain aikana lännestä leviää Suomeen sadealue. Sää lauhtuu varsinkin maan etelä- ja keskiosassa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Alkuviikolla Lapin sateet ovat vielä lumisia, mutta tämän hetken ennusteen mukaan myöhemmin viikolla enimmäkseen vettä.

– Lappiin lauhempaa ilmaa alkaa näillä näkymin virrata keskiviikon aikana. Viikon edetessä sää on meillä pilvistä ja lauhaa, lounaasta saapuu myös ajoittain sateita.

Katso videolta kuukausiennuste lämpötiloista!

Kuukausiennuste näyttää myös laajalti muualle Eurooppaan keskimääräistä lämpimämpää säätä. Vielä lokakuun viimeiselle viikonlopullekin paikoin Espanjaan ja Etelä-Ranskaan ennakoidaan noin 30 asteen lämpötiloja.

– Lämmin syksy jatkuu laajoilla alueilla Euroopassa 31. lokakuuta alkavalla viikollakin. Suurin poikkeama keskimääräisestä löytyy Skandinaviasta Itä-Eurooppaan ulottuvalla alueella, missä on ennusteen mukaan 3–5 astetta keskimääräistä lämpimämpää. Maanantaina 26–28 asteen lukemia löytyy vielä Espanjasta, Etelä-Ranskasta, Italiasta ja Kroatiasta. Tiistain ja keskiviikon tienoilla lämpimin ilma siirtyy vähitellen idemmäksi, Italiassa ylimmät lukemat ovat paikoin 27–28 asteen vaiheilla. Myös Balkanilla on paikoin yli 25 astetta, Joonas Koskela kertoo.

Keskiviikosta eteenpäin lämpötilat näyttävät laskevan Euroopassa, mutta 20–25 asteen lukemia on vielä Välimeren alueella melko yleisesti.

Atlantilla olevan matalapaineen takia keskimääräistä runsaampia sademääriä on odotettavissa Britteinsaarilla, Skandinavian eteläosassa sekä Ranskassa. Suuressa osassa Euroopan mannerta sademäärä on tavanomainen tai tavanomaista pienempi. Kuivinta on Välimerellä.

Katso videolta kuukausiennuste sateista!

Marraskuun 7. päivä alkava viikko: Edelleen selvästi tavanomaista lauhempaa

Marraskuun 7. päivä alkavalla viikolla Atlantin matalapaineen alueen painopiste siirtyy ennusteen mukaan lähemmäs Grönlantia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Sää jatkuu Suomessa edelleen keskimääräistä lämpimämpänä. Kuukausiennusteen mukaan viikon keskilämpötilat ovat yhä noin kolme astetta keskimääräistä korkeampia, suurin poikkeama on Lapissa.

– Ilmanpaine-ennusteen mukaan Suomen yllä on pieni keskimääräistä korkeamman ilmanpaineen signaali, mutta sademäärissä ei näy poikkeamaa suuntaan eikä toiseen. Sää on todennäköisesti vaihtelevaa, Joonas Koskela sanoo.

Pitkän ajan säätilastojen mukaan terminen talvi alkaa keskimäärin laajalti Lapissa ja paikoin muuallakin pohjoisessa loka–marraskuun vaihteeseen mennessä. Etelässä terminen talvi alkaa keskimäärin marraskuun lopun tai joulukuun alun aikana. Termisen talven katsotaan alkavan, kun vuorokauden keskilämpötila laskee pysyvämmin nollan asteen alapuolelle.

Termisen talven keskimääräinen alkamispäivä tilastoissa 1991–2020.
Termisen talven keskimääräinen alkamispäivä tilastoissa 1991–2020. Kuva: Foreca

Kuukausiennusteen mukaan myös muualla Euroopassa sää jatkuu 7. marraskuuta alkavalla viikolla yhä keskimääräistä lämpimämpänä, mutta lämpimämmän sään signaali heikkenee hieman. Sademäärä on Euroopassa laajalti tavanomainen. Euroopan itäosassa ja Välimerellä on paikoin vähän keskimääräistä kuivempaa ja Britteinsaarilla sekä Etelä-Norjassa keskimääräistä sateisempaa.

Marraskuun 14. ja 21. päivä alkavat viikot: Mitä tapahtuu marraskuun edetessä?

Kuukausiennusteen perusteella sää jatkuu Suomessa edelleen keskimääräistä lämpimämpänä 14. marraskuuta alkavalla viikolla.

– Etelässä poikkeama on 1–2 astetta, pohjoisessa 2–3 astetta keskimääräisestä. Sademäärät ovat edelleen pääosin tavanomaisia. Ilmanpaine-ennusteen mukaan keskimääräistä korkeamman ilmanpaineen alue muodostuu Skandinavian eteläosan ylle ja voi ulottua myös Suomeen, Joonas Koskela toteaa.

– Muualla Euroopassa keskimääräistä lämpimämmän sään signaali heikkenee tai katoaa, mikä voisi viitata itäisen ilmavirtauksen vallitsemisesta. Sademäärä on etenkin Keski-Euroopassa ja Baltiassa vähän tavanomaista pienempi.

Marraskuun 21. päivä alkavalla viikolla pohjoisessa Euroopassa on edelleen merkkejä keskimääräistä korkeammasta ilmanpaineesta. Viikko on ennusteen mukaan Suomessa laajalti vähän tavanomaista lämpimämpi, suurin poikkeama keskimääräistä lämpimämpään suuntaan on länsirannikolla ja Länsi-Lapissa.

Muualla Euroopassa suurin poikkeama tavanomaista lämpimämpään on Norjassa ja Ruotsissa sekä Etelä-Espanjassa.

– Poikkeamat sademäärissä ovat ennusteen mukaan pieniä laajalti Euroopassa, mutta Välimerellä voi sataa vähän keskimääräistä enemmän ja Keski-Euroopassa paikoin vähän keskimääräistä vähemmän.

Lue seuraavaksi: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?

Pitkän ajan sääennusteet kertovat viikon tai kuukauden keskimääräisestä säästä, eivät yksittäisten päivien säästä. Keskimääräiset lukemat voivat toteutua monella eri tavalla. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi siis olla suurta.

Lue seuraavaksi: Euroopan suursäätilaa ohjaileva NAO-indeksi keikahtaa positiiviseksi – selvä vaikutus sähköntuotantoon ja Suomen säähän

Karita Kontula-Sokka
toimittaja

Päivitetty 28.10.2022 klo 16.43

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat