Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Euroopan suursäätilaa ohjaileva NAO-indeksi keikahtaa positiiviseksi…
Blogi |

Euroopan suursäätilaa ohjaileva NAO-indeksi keikahtaa positiiviseksi – selvä vaikutus sähköntuotantoon ja Suomen säähän

NAO-indeksi...
Positiivinen NAO-indeksi tarkoittaa yleensä tavanomaista lämpimämpää syys- ja talvisäätä Euroopassa. Tuulinen ja lauha säätyyppi kiihdyttänee myös tuulivoimatuotantoa. Arkistokuva: Pixabay

Ennusteet viittaavat siihen, että Euroopassa alkanut tuulisen ja lämpimän sään ajanjakso saa jatkoa ja voi jatkua pitkälle marraskuun alkuun saakka. Tämä asetelma ilahduttaa inflaation ja korkeiden sähkönhintojen keskellä: sähkölaskumme todennäköisesti pysyvät lähiaikoina kurissa, koska sähkön tuulivoimatuotantoa voidaan lisätä ja sähkönkulutus pysyy leudossa säässä matalampana.

Euroopan sääennusteiden keskuksen, ECMWF:n, ennusteissa näkyy olevan selvä signaali positiivisen NAO-vaiheen alkamisesta. NAO (engl. North Atlantic Oscillation) tarkoittaa Pohjois-Atlantin oskillaatiota ja sen eri vaiheet vaikuttavat säähän erityisesti Euroopassa.

Nyt ennusteissa näkyvä positiivinen NAO-vaihe (tai NAO-indeksi) tarkoittaa, että Pohjois-Atlantilla ilmanpaineen ennustetaan olevan lähiaikoina tavanomaista matalampi ja Azoreiden kohdalla se on ajankohdan keskiarvoa korkeampi. Neutraalin NAO-vaiheen aikana ilmanpainepoikkeamat tasoittuvat, kun taas negatiivinen NAO-vaihe tuo korkeapaineen Islannin edustalle ja alentaa Azoreiden ilmanpainetta Azoreilla.

NAO-indeksin positiivisessa vaiheessa on tyypillistä, että matalapaineet ohjautuvat sarjassa Pohjois-Atlantilta kohti Jäämerta ja suuri osa Euroopasta kylpee Atlantin leudossa ilmamassassa. NAO-indeksi oli pitkään positiivinen edellisen kerran ensimmäisenä koronatalvena vuosina 2019–2020. Negatiivisen NAO-vaiheen vallitessa Pohjois-Euroopan ja Islannin edustalla vallitsee korkeampi ilmanpaine, jolloin matalapaineet joutuvat kurvaamaan eteläisemmälle reitille. Tällöin erityisesti Keski- ja Pohjois-Euroopassa voidaan kokea hyytävää talvisäätä talvien 2009–2010 ja 2010–2011 tapaan.

Lue seuraavaksi: Mikä on NAO, ja miten se vaikuttaa Suomen säähän?

Turussa
Lokakuun loppupuolisko ja marraskuun alku näyttävät Suomessa tavanomaista leudoimmilta. Kuva: Juhani Peltonen, Turku, 25.10.2022

Positiivinen NAO-vaihe alentaa sähkölaskujamme

NAO-indeksillä on vaikutusta Euroopan suursäätilaan, mutta vaikutukset ovat erilaisia eri vuodenaikoina. Jos tarkastellaan kuluvaa vuodenaikaa eli loppusyksyä ja lähestyvää talvea, tuo positiivinen NAO-indeksi meille eittämättä helpotusta energiakriisiin ja sähköntuotantoon. Leudon ja tuulisen sään todennäköisyys kasvaa NAO-indeksin ollessa positiivinen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Positiivisen NAO:n aikana Pohjois-Atlantin matalapainetoiminta vilkastuu Islannin edustalla, mikä johtaa voimakkaisiin länsi- ja lounaisvirtauksiin. Niiden myötä Eurooppa pysyy lauhana ja osa Skandinaviasta saa runsaita sateita, mikä parantaa alueemme hydrologista tasetta eli sähköntuotantoon käytettäviä vesivarastoja.

Vilkkaaseen matalapainetoimintaan liittyy myös voimakkaita tuulia, joten Pohjois-Euroopan tuulivoimatuotantokin saa piristysruiskeen tulevasta suursäätilasta. Voisi kuvitella, että kokonaisuudessaan pörssisähkön hinta tulee Pohjois-Euroopassa pysymään maltillisella tasolla niin kauan kuin positiivista NAO-vaihetta piisaa.

Tilastokeskuksen mukaan uusiutuvilla energialähteillä tuotettavan sähkön osuus on kasvussa Suomessa, ja esimerkiksi vuonna 2020 Suomen sähköstä 52 % oli tuotettu uusiutuvilla energiavaroilla. Vuonna 2021 uusiutuvien energialähteiden käyttö kasvoi 13 %:lla edellisvuoteen verrattuna.

Lue myös: Sähkömarkkinoilla pelkona talven mahdolliset paukkupakkaset: Fingrid kehottaa varautumaan sähkökatkoihin – pahin tilanne olisi kylmä, pitkä ja tyyni pakkasjakso

 

NAO+
Positiivisen NAO-vaiheen (NAO+) ennakoidaan voimistuvan Euroopassa heti marraskuun alussa. Kuva: ECMWF

Leuto asetelma piristää tuuli- ja vesisähköntuotantoa

ECMWF:n ennusteen mukaan positiivinen NAO-vaihe on alkamassa lokakuun viimeisinä päivinä ja voimakkaimmillaan se olisi marraskuun ensimmäisen viikon aikana. Marraskuun ensimmäisen viikon jälkeenkin mahdollisuudet matalapaine- ja länsituulivoittoiseen suursäätyyppiin pysyvät Euroopassa koholla, mutta ennusteen epävarmuus kasvaa.

Ajatusta leudosta jaksosta tukee myös eurooppalaisen säämallin ennuste stratosfäärin alimpien kerrosten tuulisuudesta. Sen mukaan länsivirtaukset pysyvät leveysasteillamme tavanomaista aktiivisempina lokakuun viimeisistä päivistä 14. marraskuuta alkavalle viikolle saakka. Tämän ajanjakson aikana leveysasteillamme todennäköisesti on monin paikoin normaalia vilkkaampaa matalapainetoimintaa ja enemmän tuulisuutta. Toki on sattumasta kiinni, mihin voimakkaimmat tuulet kulloinkin osuvat. Yksittäiset kylmät päivät tai ajanjaksot ovat tässäkin asetelmassa mahdollisia.

Tuulet yläilmakehässä
Keskimäärin länsivirtaukset voimistuvat talvea kohden mentäessä ilmakehässä leveysasteillamme. Tämä johtuu siitä, että eri leveysasteiden väliset lämpötilaerot kasvavat. Sininen paksu viiva kuvastaa ennusteen keskiarvoa, kun taas punainen paksu viiva on ilmastollinen keskiarvo. Ennustetut länsivirtaukset ("zonal wind") ovat loka-marraskuun vaihteessa tavanomaista voimakkaampia. Kuva: ECMWF

Viesti on kuitenkin selvä: kun sekä NAO-ennuste että stratosfäärin tuulisuusennuste ovat näin yksimielisiä tulevasta suursäätilasta, en jaksa uskoa, että meillä olisi lähitulevaisuudessa kovinkaan pitkäkestoista kylmyyttä tai että tuulet tyystin tyyntyisivät.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Toistaiseksi sähkönkuluttajat voivat siis huokaista helpotuksesta, sillä tuleva sääasetelma ei anna edellytyksiä korkeille sähkönhinnoille. Tuulinen säätilanne aktivoi tuulivoimatuotantoa ja Skandinavian sateet täydentävät Pohjolan vesivarastoja helpottaen vesivoimalla tuotettavan sähkön osuutta. "Kirsikkana kakun päällä" ovat ennustetut lämpötilat, jotka näyttäisivät laajalti Euroopassa ylittävän ajankohdan keskiarvon. Leudossa säässä sähkönkulutustarve pysyy maltillisena.

Norjan sateet...
Tulevat sateet Skandinaviassa parantavat hydrologista tasetta ja vesivoimatuotantoa. Länsituulivoittoisessa säätyypissä erityisesti Skandinavian länsiosa voi saada runsaita sateita. Arkistokuva: Pixabay, Norja

Lämpöpiikkejä odotettavissa, osassa Eurooppaa yhä kesäistä

Kun suursääasetelma on sellainen, että Islannin edustalla hyrrää joukko matalapaineita ja Välimeren itäisiin osiin jämähtää korkeapaine, on väylä lämpimille ilmavirtauksille auki. Lokakuun loppupuoliskolla ja marraskuun alussa vallitseva ilmavirtaus näyttäisi Euroopassa käyvän lounaasta. 

Suomessa lokakuun viimeinen viikko on näyttäytynyt paikoin talvisena, mutta muutos on jo ovella. Viikonlopun kuluessa tuulet voimistuvat ja osassa maata lämpötila voi kohota jopa yli 10 asteeseen. Epätavallisia lukemia tälle vuodenajalle, kun marraskuu on jo aivan ovella.

Etelämpänä Euroopassa sen sijaan meno on vielä hyvinkin kesäistä. Lokakuun viimeisen viikon aikana Espanjan ja Ranskan suunnalla voidaan vielä ylittää 30 asteen raja. Kesäiset, yli 20 asteen lämpötilat ovat mahdollisia Saksaa ja Puolaa myöden.

Aivan kuin koko ilmakehä olisi nyt puolellamme tässä poikkeuksellisessa ja hankalassa maailmantilanteessa. Kun koko Eurooppa on kuluneena vuotena kärsinyt kylmästä kyydistä monessakin eri mielessä, pysyvät sentään ilmavirtaukset vielä toistaiseksi leppoisina.

Lue seuraavaksi: Odotettu marras–tammikuun pitkä sääennuste julki – näin meteorologi kommentoi talven tilannetta

Markus Mäntykannas
meteorologi

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat