Kuumuus kulminoituu: Lämpötila hamuaa kesän korkeimman lämpötilan titteliä, sitten jäädään rajamaille – katso uusin kuukausiennuste!
Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n kuukausiennuste pysyy Suomessa viikkotasolla laajalti lämpimän ja vähäsateisena jatkuvan sään kannalla. Hengähdystaukoja kuumimpaan säähän saattaa kuitenkin kehittyä kuuman näköisestä ennusteesta huolimatta.
17. kesäkuuta alkanut helleputki, jolloin aina jossain päin maata on mitattu hellettä, on nyt jatkunut 27. päivää. Koko kesään hellepäiviä on mahtunut jo yhteensä 43 kappaletta.
Kouvola Anjalan asemalla helleputki alkoi 18. kesäkuuta ja on nyt tiistaina 13. heinäkuuta tullessa käynnissä 26. päivää putkeen – ilman katkoja. Tämä määrä sivuaa jo mittaushistorian asemakohtaisen helleputken ennätystä vuodelta 2014.
Uusin kuukausiennuste liputtaa lämpimien säiden jatkumisen puolesta, ja hellelukemia vilahtelee yhä ennustekartoilla. Vaikuttaa siis hyvin todennäköiseltä, että Kouvola Anjalan asemalla vuoden 2014 ennätys ollaan laittamassa uusiksi.
Ennusteisiin mahtuu kuitenkin mukaan myös mahdollisuutta ainakin tämän hetkistä viileämmälle säälle.
Joko ehdit lukea? Suomessako muka kuuma? Tänään hätyytellään Euroopan kaikkien aikojen lämpöennätystä: "Niin kuumaa, että asfalttikin sulaa"
Vuoden korkein lämpötila uusiksi?
Kuukausiennusteessa 12. heinäkuuta alkanut viikko on Suomessa laajalti keskimääräistä kuivempi sekä kuumempi, pohjoiseen Lappiin yltää jonkin verran keskimääräistä enemmän sateita. Kaakon kulmalla viikko on noin 6 astetta lämpimämpi kuin normaalisti tähän aikaan vuodesta, etelästä Etelä-Lappiin 3–6 astetta ja muualla Lapissa laajalti 1–3 astetta lämpimämpi.
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu
Alkuviikolla säätä on pitänyt helteisenä, aurinkoisena ja laajalti poutaisenakin maan eteläpuoliskon ylle voimistunut korkeapaine. Kuuma ilma on kohottanut päivälämpötilaa kolmenkympin lukemiin etenkin maan kaakkoisosassa. Sää on vaihtelevampaa Lapissa, jonne helteinen ilma kurkottaa ajoittain.
Viikon puolivälissä kuumuus kovenee. Lämpötila kohoaa yleisesti 30 asteen vaiheille etelässä ja maan keskivaiheilla. Keskiviikon ja torstain aikana kuumuus voi pistää uusiksi vuoden korkeimman lämpötilan lukeman.
Tämän hetken ennusteiden valossa kuumin ilma vaikuttaisi makaavan keskiviikkona maan kaakkoisosan suunnalla. Jo keskiviikkona päivän korkein lämpötila hamuaa jo kesän korkeimman lämpötilan titteliä, mutta näillä näkymin torstaina kuumuus on kovenemassa.
Torstaina kuumin kolkka voi kehittyä lähes minne päin tahansa maan eteläosaa tai keskivaihetta, vaikkakin kuumin ilmamassa kurkottaa ylle kaakon puolelta. Lopulta torstain pilvisyys sanelee säännöt lämpötilan kivutessa kilpaa kohti korkeuksia.
Toistaiseksi korkein lämpötila on ollut Utsjoen Kevolla 5. heinäkuuta ja aiemmin Parikkala Koitsanlahdella 22. kesäkuuta mitattu 33,6 astetta.
Heinäkuun puolivälin vaiheilla kesä on tilastollisesti kuumimmillaan. Etelässä ja idässä päivän tyypillinen korkein lämpötila kohoaa 20–24 asteeseen, läntisestä Suomesta Kainuuseen ja Meri-Lappiin 20–22 asteeseen. Muuten pohjoisessa normaali päivän korkein lämpötila on kuun vaihteessa Koillismaalla ja isossa osaa Lappia 18–20 asteetta, Lapin pohjoisosassa yleisesti 16–18 astetta.
Lisää tilastoista:
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu
Lämpimät viikot jatkuvat – mukana hengähdystaukoa helteeseen?
Vaikka alkanut viikko on kokonaisuudessaan kuuma, sää tarjoaa myös helpotusta helteeseen ainakin isossa osaa maata.
Viikonlopun alla ylle puskee kylmä rintama. Luoteistuuli voimistuu lännestä sekä Lapista alkaen. Päivälämpötiloissa tullaan näkemään laskua, kun viileämpää ilmaa virtaa maan pohjoisosan ja maan keskivaiheen ylle. Helteisiin mahdollinen alue kutistuu ja painottuu eteläiseen osaan maata.
Pohjoisessa alle 20 asteen päivälämpötilat yleistyvät. Viikonlopun mittaan maan keskivaiheillakin asti päivälämpötilat laskevat jo lähemmäs 20 astetta.
Lue myös: Viileä vilahdus ennustekartoilla! Katkeaako helleputki, tuleeko ennätyksiä?
19. heinäkuuta alkavalla viikolla kuukausiennusteen näkemys on, että ainakin Suomen länsipuolella esiintyisi korkeapainetta. Etenkin Suomen länsipuolella sekä Euroopan keskivaiheilla odotetaan liikkuvan myös lämmintä ilmaa ja viikon olevan keskimääräistä lämpimämpi.
Suomi jää ennusteessa kuitenkin vielä rajamaille. Lähistöllä liikkuu ilmamassoja liikuttelevia matalapaineita. Korkeapaine maan länsipuolella hieman etäämmälle jäädessä enemmänkin edesauttaisi viileämmän ilman virtausta ylle pohjoisesta. Tämä voi tuoda säähän ainakin hetkellisen viilennyksen ja jopa sysätä helleilman sivummalle Suomen yltä, mutta viileä ilma voi päästä vielä virtaamaan vierestäkin. Tällä hetkellä kuukausiennuste povaa keskimääräistä viileämpää viikkoa Suomen itäpuolelle.
Koska kuukausiennusteessa viikko näyttäytyy normaalia lämpimämpänä etelässä, maan keskivaiheilla ja isossa osaa Pohjois-Suomeakin, mahdollisesta viilennyksestä huolimatta ylle saattaisi kurkottaa lämmintäkin ilmaa. Koska ensi viikon sisällä päiväkohtaisen ennusteen epävarmuus on yhä suurta, myös kuukausiennusteen koko viikon sääoloja kuvaavassa ennusteessa muutokset suuntaan ja toiseen ovat yhä mahdollisia.
Vaikka matalapaineiden vaikutuksesta sateita on mahdollista yltää Suomen ylle, viikko jää kuukausiennusteessa keskimääräistä kuivemmaksi. Tämä on mahdollista, jos maan länsipuolelle ennustuva korkeapaine pääse vaikuttamaan Suomenkin yllä.
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu
Heinäkuu on monin paikoin, etenkin sisämaassa, vuoden sateisinta aikaa. Sadetta kertyy kuukaudessa keskimäärin 70–90 mm. Kaakkois-Suomessa, aivan rannikolla ja Ahvenanmaalla sekä paikallisesti Lapissa sadetta kertyy normaalisti muuta maata vähemmän, enimmäkseen 50–70 mm tai paikallisesti vähemmänkin.
Kuunvaihteen säästä kuukausiennusteella yhä lämmin näkemys
26. heinäkuuta alkavalla viikolla korkeapainesään painopiste olisi kuukausiennusteen valossa siirtymässä maan itä- ja kaakkoispuolelle, missä viikko on keskimääräistä kuivempi – mahdollisesti myös Suomen itäosan suunnalla.
Jopa hetkellinen korkeapaine tällä suunnalla voisi pyöräyttää yhä kuumaa ilmaa Suomeen ja viikko näyttäytyykin keskimääräistä lämpimämpänä Pohjois- ja Itä-Euroopassa.
2. elokuuta alkava viikko on ennusteessa jo selvästi epävarmempi, mutta suunta on melko sama edeltävän viikon kanssa.
Pohjois-Euroopassa, Suomi mukaan lukien, korkeapaineella on mahdollisesti vaikutuksia viikon säähän. Viikko on laajalti keskimääräistä lämpimämpi sekä tämän hetken ennusteen valossa enemmänkin normaalia kuivempi kuin sateisempi.
Pitkän ajan ennusteet ovat vielä kehitysasteella. Ne kertovat viikon tai kuukauden keskimääräisestä säästä eivätkä yksittäisistä päivistä, joten vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi olla suurta.
Lue seuraavaksi: Pitkä kuuma kesä vielä edessä? Vuodenaikaisennuste ei näkemyksessään hetkahda – katso loppukesän ja alkusyksyn ennuste!