Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Jäätävä kuukausiennuste helmikuulle: Arktinen korkeapaine jyrää –…
Kuukausiennuste |

Jäätävä kuukausiennuste helmikuulle: Arktinen korkeapaine jyrää – edessä 20–30 asteen pakkasia! Katso talvilomaviikon tilanne

Talvista auringonpaistetta ja lunta Vaasassa.
Suomeen on tulossa tämän hetken ennusteen mukaan pitkä pakkasjakso. Kuva: Matti Hietala, Vaasa, 31.1.2021

Tuore kuukausiennuste ennakoi Suomeen tavanomaista kylmempää helmikuuta.

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n kuukausiennusteessa näkyvät Suomen yllä laajalti siniset värit merkkeinä keskimääräistä kylmemmästä säästä helmikuulle.

– Kuukausiennusteen mukaan pohjoinen, arktinen korkeapaine vahvistuu ja pakottaa Atlantilta tulevan matalapainetoiminnan Keski-Euroopan ylle, pois Suomen päältä. Suomessa vallitsee enimmäkseen kylmä ja vähäsateinen korkeapainesää, toteaa Forecan meteorologi Joanna Rinne.

Tämän viikon loppupuolella laajalti 10–20 pakkasastetta

Eurooppa jakautuu kuukausiennusteen mukaan tällä viikolla voimakkaasti lämpimään Keski- ja Etelä-Eurooppaan ja kylmään Pohjois-Eurooppaan.

Suomessa viikon keskilämpötila on kuukausiennusteen perusteella suuressa osassa maan etelä- ja keskiosaa 3–6 astetta vuodenajan keskiarvoa kylmempi. Pohjois-Karjalassa, Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa eroa keskiarvoon on 1,5–2,5 astetta tavallista kylmempään suuntaan. Etelä-Lapissa on 1–2 astetta vuodenajan keskiarvoa kylmempää, Keski-Lapissa ollaan keskiarvon tuntumassa. Pohjois-Lapissa viikon keskilämpötila on 1,5–2,5 astetta vuodenajan keskiarvon yläpuolella.

Lapissa alkaa viikon edetessä vahvistua pohjoinen ilmavirtaus.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Jäämereltä leviää Lappiin ilmaa, joka on kylmää, mutta lämpimämpää kuin ympäröivä vielä kylmempi ilmamassa – siksi pohjoinen Lappi näyttäytyy kuukausiennustekartalla ajankohdan keskiarvoja lämpimämpänä. Nollakelejä ei silti Lappiin ole luvassa, ennusteissa lämpimimmilläänkin Lapissa pakkasta on tällä viikolla vähintään viisi astetta, useimmiten enemmän, Joanna Rinne ennustaa.

Tänään tiistaina 2. helmikuuta Suomen kylmin lämpötila on mitattu aamulla Sallassa, −30,7 astetta.

– Eteläisen, osin myös keskisen Suomen yli liikkuu tiistain ja keskiviikon aikana lumisadealue, muualla Suomessa on poutaista, pilvisyydeltään vaihtelevaa pakkassäätä. Viikon edetessä pakkanen kiristyy etelässä, mutta Pohjois-Lapissa lauhtuu siis niin, että siellä pakkasta on ajoittain paikoin vain 5–10 astetta, Joanna Rinne sanoo.

Lue myös: Suomen etelärannikolle iskee uusi lumipyry, Yhdysvalloissa piru irti: "Hätätila julistettu"

Tämän viikon loppupuolella ennusteissa on laajalti 10–20 pakkasasteen lukemia, paikoin voi olla kylmempääkin. Pakkaslukemiin vaikuttavat muun muassa pilvisyys ja pieni tuulenvire, jotka hillitsevät tällä viikolla kireimpiä pakkasia.

Katso videolta kuukausiennuste lämpötiloista!

Pitkän ajan säätilastojen mukaan keskimääräiset ylimmät lämpötilat ovat Suomessa tammi–helmikuun vaihteessa maan eteläosassa laajalti 0–6 pakkasastetta, Ahvenanmaalla paikoin 0–2 plusastetta. Maan keskiosassa keskimääräinen ylin lämpötila on tammi–helmikuun vaihteessa 2–8 pakkasastetta, pohjoisessa laajalti 6–12 pakkasastetta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Pakkanen kiristyy ensi viikolla entisestään

Ensi viikolla lämpötilajako Euroopan pohjois- ja eteläpuoliskon välillä pitää pintansa, jopa voimistuu.

– Pohjoisen Lapin tavanomaista lämpimämpi alue väistyy. Sää on koko Suomessa selvästi vuodenajan keskiarvoa kylmempää. Viikon keskilämpötilan on ennustettu olevan meillä 5–7 astetta vuodenajan keskiarvon alapuolella. Sateita tulee Suomessa keskimääräistä vähemmän, Joanna Rinne toteaa.

Lue myös: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?

Ennusteet näyttävät ensi viikolle koko maahan poutaista, pilvisyydeltään vaihtelevaa pakkassäätä.

– Ensi viikolla tuuli heikkenee, jolloin pakkanen pääsee kiristymään enemmän. Pakkasta on koko maassa 10–30 astetta, etelässäkin voi olla paikoin 20–25 pakkasastetta, maan keski- ja pohjoisosassa yli 30 pakkasastetta. Paikallisesti etenkin heikkotuulisina, selkeinä öinä pakkasta voi olla enemmänkin. Pakkaslukemat riippuvat silti edelleen pilvisyydestä.

Helmikuun loppupuoliskolla yhä tavanomaista kylmempää

Helmikuun 15. päivä alkavalla viikolla siniset värit hallitsevat edelleen kuukausiennusteen lämpötilakarttoja merkkinä tavanomaista kylmemmästä säästä Suomessa.

– Tässä vaiheessa karttojen värit ovat kuitenkin laimentuneet hieman, mikä viittaa siihen, että ennuste on jo edellisten viikkojen ennusteita epävarmempi. Tämä on näin pitkälle ulottuvalle ennusteelle tyypillistä. Jako vuodenaikaan nähden kylmän pohjoisen ja lämpimän eteläisen Euroopan yllä säilyy. Kylmimmän ilmamassan painopiste siirtyy kartalla edelliseen viikkoon verrattuna idemmäksi, kertoo Joanna Rinne.

Katso videolta kuukausiennuste sademääristä!

Helmikuun kolmannella viikolla viikon keskilämpötilan on ennustettu olevan Suomessa 2–4 astetta vuodenajan keskiarvon alapuolella, sademäärään ennuste ei enää juuri ota kantaa. 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Pikemmin kuin vuodenajalle keskiarvoisia sademääriä, kartan värittömyys tarkoittaa sään ennustettavuuden heikkenemistä. Kuukausiennusteen osaennusteet eivät enää ole yksimielisiä sään kehittymisestä, kertoo Joanna Rinne.

Miltä näyttävät talvilomaviikot?

Koululaisten talvilomat starttaavat viikolla 8 eli 22. helmikuuta alkavalla viikolla. Lomia vietetään porrastetusti kolmen viikon aikana helmi–maaliskuussa.

– Ensimmäisellä talvilomaviikolla näyttää siltä, että Pohjois-Euroopan kylmä sää saattaisi ainakin Suomen alueella vielä jatkua. Viikon sateisuuteen kuukausiennuste ei enää ota vahvaa kantaa. Vuodenaikaan nähden kylmä sää jatkuu Pohjois-Euroopassa ennusteen mukaan vielä toisellakin hiihtolomaviikolla, pieniä viitteitä siihen on myös kolmannella talvilomaviikolla, mutta silloin sään ennustettavuus on jo heikentynyt merkittävästi, toteaa Joanna Rinne.

Lue myös: Tammikuun sää: Toini-pyry toi kunnon lumitalven eteläänkin – kuukauden äärilämpötilojen ero yli 46 astetta

Karita Kontula-Sokka

Päivitetty 2.2.2021 klo 14.30

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat