Nyt alkoivat talven kylmimmät viikot, eikä pakkasille loppua näy: "En halua vielä mennä asioiden edelle, mutta..."
Helmikuu alkaa tänä vuonna hyytyvän sään merkeissä. Kokonaisuudessaan tästä viikosta näyttäisi muodostuvan kuluvan talven kylmin maan etelä- ja keskiosassa, eikä kipakalle pakkasjaksolle loppua näy. Kylmästä ennusteesta säikähtäneille kevään odottajille on kuitenkin lohdutuksen sana: aurinko lämmittää jo helmikuussa.
Tätä käännettä meteorologit odottivat tammikuun säähän kuin kuuta nousevaa, mutta sen sijaan saimmekin osaan maata yllättävän lauhtumisen ja lumet lähtivät hupenemaan etelässä. Ei sen näin pitänyt mennä.
Arktisen kylmän ilmamassan pääsy Suomeen oli ehkä ennemminkin vain ajan kysymys ja nyt helmikuun alkupuolella ennuste näyttäisi toteutuvan. Myös tilastollisessa mielessä olemme juuri astuneet talven kylmimpiin viikkoihin.
Lue seuraavaksi: Tällainen on helmikuun sää Suomessa tilastojen mukaan
Talven kylmimmät viikot käsillä: Etelässäkin –30 astetta vielä mahdollinen
Suomeen pääsee tällä viikolla purkautumaan erittäin kylmää ilmamassaa idän ja koillisen suunnalta. Ilma on peräisin Siperian suunnalta, joskaan kaikista ankarimmat pakkaset eivät maahamme yllä – ja kaikkien kannalta parempi niin. Etelä- ja Keski-Suomea vastaavilla leveysasteilla mitataan Uralin vuoriston tuolla puolen laajalti –40 asteen lukemia.
Sää on tällä viikolla kylmenemässä loppuviikkoa kohden. Nyt elämme tilastollisesti vuoden kylmintä aikaa: suuressa osassa maata vuoden kylmin viikko on tyypillisesti helmikuun ensimmäinen tai toinen viikko. Kylmälle säälle ei nyt ennusteissa näy loppua, vaan pikemminkin pakkanen näyttäisi vaivihkaa kiristyvän päivä päivältä.
Tiistain aikana etelästä saapuva lumisadealue lauhduttaa Etelä- ja Keski-Suomen, ja jälleen tilanne vaikuttaa siltä, että lunta voi tulla ajoittain jopa pyryttämällä etelärannikon liikenteen riesaksi. Keskiviikosta eteenpäin pakkasella on kuitenkin kaikki edellytykset taas kiristyä napakoihin lukemiin, jos sää pääsee selkenemään kunnolla.
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu
Tämän hetkisissä ennusteissa torstaista eteenpäin pakkasta on koko maassa keskimäärin 10–20 astetta ja lisämausteensa tuo hyytävä koillisen puoleinen viima. Se voi kylmentää sään tuntua 5–10 asteella.
On mahdollista, että tulevana viikonloppuna arktisen kylmä ilma valahtaa eteläisen Suomen ylle ja vuorostaan pohjoisimmasta Lapista muodostuu tilapäisesti Suomen lauhin kolkka. Selkeinä ja heikkotuulisina öinä pakkaslukemat voivat kiristyä etelärannikollakin 15–25 asteeseen.
En halua vielä mennä asioiden edelle, mutta huomio kiinnittyy nyt ennusteissa väistämättä helmikuun toisen viikon alkuun. Silloin maan etelä- ja keskiosassa voisivat olla käsillä kuluneen talven hyytävimmät hetket, jos tämän hetkinen ennuste toteutuu.
"En halua vielä mennä asioiden edelle, mutta huomio kiinnittyy nyt ennusteissa väistämättä helmikuun toisen viikon alkuun. Silloin maan etelä- ja keskiosassa voisivat olla käsillä kuluneen talven hyytävimmät hetket."
Pakkanen voi viikon päästä kiristyä etelärannikolla kuluneen talven huippulukemiin, lähelle 30 astetta, eli paikoin olisi jopa kylmempää kuin tammikuun puolenvälin pakkasjakson aikana. Silloinhan pääkaupunkiseudulla mitattiin enimmillään 20–24 asteen pakkasia.
Korostan kuitenkin, että ennusteeseen liittyy vielä epävarmuutta ja sitä tarkennetaan tämän viikon kuluessa. Alla olevalta videolta voit katsoa, miten kylmä ilmamassa valtaa Pohjois-Euroopan tällä viikolla.
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu
Aurinko alkaa lämmittää jo
Pakkasennuste ei ole kaikkien mieleen. Meitä löytyy joka lähtöön ja osa on jo suunnannut katseensa kohti lähestyvää kevättä.
Näin helmikuun puolella siihen onkin jo vähäisissä määrin aihetta, sillä aurinko alkaa taas hiljalleen lämmittää leveysasteitamme ja kaamosaika on pian enää kaukainen muisto. Helmikuun aikana lämpötilan vuorokausivaihtelu kasvaa koko maassa ja tämä on varma merkki siitä, että aurinko lämmittää taas.
Eteläisessä Suomessa vuorokausivaihtelu lämpötilassa on selkeällä säällä helmikuun alussa 7–8 astetta, mutta jo kuun loppupuolella se on keskimäärin yli 10 astetta. Maan pohjoisosassa lämpötila vaihtelee tätäkin enemmän helmikuun edetessä. Esimerkiksi Sodankylässä vaihtelu on tällä hetkellä vielä eteläisen Suomen tapaan maltillista, mutta kuukauden päästä se voi olla jo yli 20 astetta.
Helmikuun arktiset ilmamassat eivät siis enää iske niin hyytävinä kuin vaikkapa joulu- tai tammikuussa, jolloin auringon lämmittävä vaikutus on käytännössä olematon. Nyt arktisen ilmamassan vaikutus korostuu yö- ja aamuaikana, jolloin pakkanen on kireimmillään sään ollessa selkeää. Iltapäivisin pakkashuiput alkavat jo tasoittua ja alamme hiljalleen tuntea auringon lämmittävän vaikutuksen pitkän tauon jälkeen.
Lue seuraavaksi: Helmikuun tuore kuukausiennuste: Nyt kylmenee, pitkä pakkasjakso edessä – näin meteorologi kommentoi talvilomien säätä
Päivitetty 1.2.2021 klo 20.07