Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Alkaako syksy jo? Tältä näyttävät tilastot!
Blogi |

Alkaako syksy jo? Tältä näyttävät tilastot!

Ruska on alkanut Nokianvirran rannalla
Syyskuun aikana ruskaa aletaan nähdä jo ainakin osassa maata. Arkistokuva: Pirjo Räisänen, Pyhäjärvi

Vaikka suurimmassa osassa Suomea vielä eletään kesää, lomien loppumisen myötä ajatukset alkavat monilla kallistua jo syksyyn päin. Myös sää alkaa hitaasti kääntyä syksyisemmäksi. Minkälaisia muutoksia lämpötiloissa voidaan odottaa tulevina viikkoina?

Tässä blogitekstissä kerron siitä, miten päivälämpötilat keskimääräisessä syyskuussa muuttuvat syksyn alkaessa ja edetessä. Kuukauden aikana ehtii jo tapahtua selvä muutos siinä, minkälaisia päivälämpötiloja Suomen eri osissa on odotettavissa.

Miksi säätä kannattaa verrata tilastohin?

Suomen ilmastossa päivittäissää vaihtelee valtavasti. Syksyn lähestyessä yhtenä päivänä voi olla jopa hellettä, ja seuraavana päivänä kylmän rintaman ylityksen jälkeen päivälämpötila voi olla 10 astetta alhaisempi. Mikäli tämänhetkisiä lämpötiloja verrataan vaikkapa vuoden takaisiin lämpötiloihin katsomatta silloin vallinnutta säätä sen tarkemmin, saatetaan lämpötiloja verrata tilanteeseen, joka ei lainkaan vastaa sitä, mitä kyseisenä ajankohtana yleensä säässä koetaan.

Siksi lämpötiloja verrataan pidemmän ajan lämpötilakeskiarvoihin. Vaikka ilmamassojen liikkeet voivat hetkellisesti vaikuttaa lämpötiloihin reilustikin ja aiheuttaa esimerkiksi helleaaltoja tai koleaa säätä, ajankohdan keskimääräisissä lämpötiloissa päivittäissään  vaihtelevuus ei näy.

Kesäsäiden paluu termisen syksyn alettua syyskuussa.
Intiaanikesä eli kesäisen kaltaista säätä voi joinakin vuosina esiintyä termisen syksyn jo alettua. Tämänkaltainen vaihtelu halutaan tilastoista piiloon. Kuva: Foreca

Lämpötilatilastoja seurataan yleensä 30 vuoden jaksoissa niin, että esimerkiksi vuoden 2023 päivittäislämpötiloja verrataan kauden 1991–2020 keskimääräisiin lämpötiloihin. 30 vuoden ajanjakso on todettu riittävän pitkäksi, että jakson sisällä tapahtuneiden tavanomaista viileämpien ja lämpimämpien päivien ja viikkojen vaikutukset kumoavat toisensa, ja nähdään, minkä lukujen ympärillä lämpötilat kyseisenä ajankohtana vaihtelevat.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Päivittäissään vaihtelu määräytyy meillä suurilta osin ilmamassojen liikkeiden mukaan, mutta 30 vuoden keskilämpötilat vaikkapa tietyllä viikolla määräytyvät lähinnä auringon lämmityksen vuosittaisvaihtelun, alueen mantereisuuden tai mereisyyden sekä pinnanmuotojen mukaan.

Tilastoja tarkastellessa on hyvä muistaa nämä asiat

Säätilastoja tarkastellessa on hyvä aina muistaa, että todellinen sää osuu varsin harvoin olemaan lämpötiloiltaan juuri tasan keskiarvoista. Jos päivän ylimmän lämpötilan ajankohdan keskiarvo on vaikkapa 18 astetta, 19-asteinen päivä olisi jo keskimääräistä lämpimämpi ja 17-asteinen päivä keskimääräistä viileämpi, vaikka todellisuudessa ero keskiarvoon on niin mitätön, ettei sitä vaikkapa luonnossa liikkuessaan huomaa lainkaan.

Ensilumi
Ensilumi satoi Suomessa vuonna 2021 syyskuun puolivälissä. Arkistokuva: Reijo Kotilainen, Kemi, 14.9.2021

Varsinaista lämpötilaeroa enemmän merkitystä on sillä, onko lämpötilan poikkeama keskiarvosta sellainen, jonka kaltaista esiintyy vain harvoin. Suomenkin lämpötiloista voi määrittää laskennallisesti, kuinka usein tilastojen mukaan keskimäärin jokin tietty lämpötila kyseiseen aikaan vuodesta saatetaan havaita. Tilanne määritellään harvinaiseksi, jos se esiintyy tilastojen perusteella harvemmin kuin kerran kymmenessä vuodessa, ja poikkeukselliseksi, jos se esiintyy harvemmin kuin kerran kolmessakymmenessä vuodessa.

Ilmaston jo mitattu muuttuminen on aiheuttanut tilanteen, jossa erityisesti erilaisia lämpöennätyksiä ja harvoin tapahtuvia lämpötilatilanteita mitataan useammin kuin tilastojen perusteella voisi olettaa. Ilmasto ei Suomessa enää nykypäivänä ole uusimmankaan 30 vuoden vertailuajanjakson mukainen.

Keskimääräisen syyskuun aikana terminen syksy levittäytyy Suomeen

Kun käännetään katse Suomen syyskuun päivän ylimpien lämpötilojen tilastoihin, nähdään, että keskimääräisen syyskuun aikana päivälämpötilat viilenevät koko maassa selvästi. Auringonsäteilyä on jo selvästi vähemmän kuin keskikesällä; sitä on vastaava määrä kuin huhtikuun puolivälin paikkeilla. Päivälämpötilat ovat kuitenkin selvästi huhtikuun puolivälin lukemia korkeampia muun muassa siksi, että toisin kuin keväällä, auringonsäteilyn energiaa ei kulu talven jäljiltä kylmän maan ja meren pinnan lämmitykseen.

Lue myös: Termiset vuodenajat – milloin koittaa talvi, kevät, kesä tai syksy?

Termisen syksyn keskimääräinen alkamisaika tilastoissa 1991–2020.
Termisen syksyn keskimääräinen alkamisaika tilastoissa 1991–2020. Kuva: Foreca

Viikon jaksolla 28.8.–3.9. (Vuonna 2023 viikko 35) terminen syksy alkaa tai on jo alkanut keskimääräisenä vuonna laajalti Keski- ja Pohjois-Lapissa. Vuonna 2022 terminen syksy alkoi tilastoihin verrattuna etuajassa, ja terminen syksy alkoikin syyskuun vaihteeseen mennessä lähes koko maassa. Ainoastaan paikallisesti etelä- ja länsirannikolla sekä Ahvenanmaalla syksy alkoi myöhemmin.

Päivälämpötilat vaihtelevat etelän parinkymmenen asteen tuntumasta Pohjois-Lapin 10 ja 15 asteen välille.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Keskimääräinen päivän ylin lämpötila 28.8. ja 4.9. 1991–2020 tilastojen mukaan.
Keskimääräinen päivän ylin lämpötila 28.8. ja 4.9. tilastojakson 1991–2020 mukaan. Kuva: Foreca

Viikon 4.–10.9. (Vuonna 2023 viikko 36) loppuun mennessä terminen syksy alkaa tai on jo alkanut keskimääräisenä vuonna Lapissa sekä laajalla alueella Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa. Vuonna 2022 terminen syksy oli jo alkanut lähes koko maassa.

Päivälämpötilat jäävät koko maassa jo alle 20 asteeseen, suuressa osassa maata ollaan 14 ja 18 asteen välillä. Lapissa jäädään laajalla alueella jo alle 15 asteeseen.

Keskimääräinen päivän ylin lämpötila 11.9. ja 18.9. 1991–2020 tilastojen mukaan.
Keskimääräinen päivän ylin lämpötila 11.9. ja 18.9. tilastojakson 1991–2020 mukaan. Kuva: Foreca

Viikon jaksolla 11.–17.9. (Vuonna 2023 viikko 37) terminen syksy alkaa tai on alkanut tilastojen mukaan laajalla alueella maan keski- ja pohjoisosassa. Odotteluvaihetta eletään vielä maan eteläosassa ja paikoin maan keskiosassa. Vuonna 2022 terminen syksy oli jo alkanut lähes koko maassa.

Keskimääräiset päivälämpötilat ovat maan etelä- ja keskiosassa laajalti 14–18 asteessa, pohjoisessa jäädään monin paikoin alle 15 asteen. Kilpisjärven suunnalla päivälämpötilat jäävät alle 10 asteeseen.

Viikolla 18.–24.9. (Vuonna 2023 viikko 38) terminen syksy on viikon loppuun mennessä alkanut käytännössä koko maassa. Ainoastaan paikoin etelärannikolla, lounaissaaristossa ja Ahvenanmaalla termisen syksy alku jää tilastojen mukaan tätäkin myöhemmäksi.

Miltä syksyn 2023 alkaminen näyttää ennusteiden perusteella?

Mitään varmaa ei tietenkään voi sanoa, mutta näyttää siltä, että yksittäisillä Lapin pohjoisimmilla säähavaintoasemilla on mahdollisuuksia siihen, että terminen syksy olisi jo voinut alkaa, tai että se alkaa pian.

Kuukausiennusteen mukaan tulevat viikot ovat koko maassa keskilämpötilaltaan tavanomaista lämpimämpiä, ja sen perusteella on todennäköisempää, että terminen syksy alkaa pikemmin tavanomaista myöhemmin kuin aiemmin. Tämän ennusteen toteutumisesta ei saada varmuutta ennen kuin pitkään termisen syksyn jo alettua; termisten vuodenaikojen vaihtumisajankohdat tilastoidaan aina vasta sitten, kun koko maassa ollaan selvästi uuden termisen vuodenajan puolella.

Milloin virallinen terminen syksy alkaakin, syyskuun aikana sään voi koko maassa odottaa siirtyvän syksyisempään suuntaan.

Joanna Rinne
meteorologi

Lue seuraavaksi: Tiesitkö, miten ruska syntyy? Sää vaikuttaa väriloiston voimakkuuteen

Päivitetty 25.8.2023 klo 10.37

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat