Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Kuukausiennuste näyttää: Suomessa yksi Euroopan vahvimmista signaaleista…
Kuukausiennuste |

Kuukausiennuste näyttää: Suomessa yksi Euroopan vahvimmista signaaleista tammi–helmikuussa

Tammikuussa 2023 koettiin lauhaa säätä.
Tammikuun sää on ollut viime aikoina lauhaa. Kuva: Juhani Peltonen, Turku, 13.1.2023

Tuoreen kuukausiennusteen mukaan sää jatkuu Suomessa ajankohdan tavanomaisia lukemia lämpimämpänä pitkälle helmikuuhun. Tammikuun 16. päivä alkava viikko on Suomessa jopa 4–8 astetta keskimääräistä lauhempi sekä sateinen. Tammikuun lopussa sää näyttää muuttuvan kuivempaan suuntaan.

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskus ECMWF on julkaissut tuoreen kuukausiennusteen 12. tammikuuta.

– Uuden kuukausiennusteen mukaan sää pysyy Suomessa tulevat viikot ajankohdan keskiarvoja lämpimämpänä. Tammikuun 16. päivä alkava viikko on vielä hyvin sateinen, sen jälkeen sateiden määrä vähenee, toteaa Forecan meteorologi Joanna Rinne.

Suomen tavanomaista lämpimämmän sään signaali on kuukausiennusteen perusteella yksi Euroopan voimakkaimmista ja isoimpia poikkeamia keskimääräiseen nähden tulevien neljän viikon aikana. Alkuun myös itäisessä Euroopassa on selvästi keskimääräistä lämpimämpää, sen jälkeen suurin poikkeama keskimääräistä lämpimämpään suuntaan on etenkin pohjoisessa Euroopassa, myös Suomessa.

Kuukausiennuste Suomeen (julkaisuaika 12.1.2023)
ViikkoEnnusteSään ennustettavuus
16.–22.1.Viikon keskilämpötila on selvästi tavanomaista korkeampi, sateita tulee runsaasti.Hyvä
23.–29.1.Sää jatkuu ajankohtaan nähden lauhana, mutta sateiden määrä vähenee.Kohtalainen
30.1.–5.2.Keskimääräistä lämpimämpi sää jatkuu, mutta sateet ovat muuttuneet jo huonommin ennustettaviksi.Huono
6.–12.2.Sää on edelleen keskimääräistä lämpimämpää.Huono

Tammikuun 16. päivä alkava viikko: Jopa 4–8 astetta keskimääräistä lämpimämpää

Ennusteen mukaan 16. tammikuuta alkavalla viikolla Suomessa puhaltaa edelleen valtaosan viikkoa lauha, etelänpuoleinen ilmavirtaus. Viikko on keskilämpötilaltaan selvästi ajankohdan keskiarvoa lämpimämpi koko Suomessa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Islannissa ja Norjanmerellä on laaja matalapaine, Venäjällä puolestaan laaja korkeapaine. Nämä yhdessä pitävät ilmavirtauksen Suomessa etelänpuoleisena. Viikon keskilämpötila on kuukausiennusteen mukaan jopa 4–8 astetta tavanomaista lämpimämpi suuressa osassa Suomea. Ero tavanomaiseen on suurin maan itäosassa, Joanna Rinne kertoo.

Sateita tulee koko maassa enemmän kuin tähän aikaan vuodesta yleensä.

– Runsaat sateet johtuvat etelänpuoleisesta ilmavirtauksesta. Ilmavirtaus on peräisin Atlantilta, mistä se on kulkenut Keski-Euroopan yli ja kaartaa Suomeen. Atlantilla syntyneet matalapaineen keskukset ja niihin liittyvät sateet pyyhkivät Fennoskandian yli yksi toisensa jälkeen. Myös Suomen yli liikkuu sadealue toisensa perään.

Katso videolta kuukausiennuste lämpötiloista!

Sää jatkuukin 16. tammikuuta alkavalla viikolla Suomessa yleisilmeeltään pilvisenä, harmaana ja lauhana.

– Päivittäissääennusteiden mukaan maan eteläosan sateet tulevat pääosin vetenä, maan keskiosassa eri olomuodoissa ja Lapissa pääosin lumena. Etelässäkin ajoittaiset lumisateet ovat kuitenkin mahdollisia, samoin Lapissa ajoittaiset vesisateet, Joanna Rinne kertoo.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Maan eteläosassa lämpötilat pysyvät yhä enimmäkseen plussan puolella, maan keskiosassakin plusasteita esiintyy yleisesti. Lapissa plusasteilla voidaan käydä ajoittain, mutta enimmäkseen Lapissa on pakkasta.

Muun Euroopan osalta 16. tammikuuta alkava viikko on itäisessä Euroopassa keskilämpötilaltaan selvästi ajankohdan keskiarvoa lämpimämpi, läntisessä Euroopassa puolestaan jopa hieman keskiarvoa viileämpi.

– Sateita tulee Euroopassa laajalti keskiarvoisesti tai keskiarvoa enemmän. Keskimääräistä kuivempaa on puolestaan Norjassa, jonka yli kulkee tavanomaista vähemmän matalapaineita, Joanna Rinne sanoo.

Tammikuun 23. päivä alkava viikko: Lauhaa korkeapainesäätä – sateet vähenevät, mutta harmaus voi jäädä

Sää näyttäisi 23. tammikuuta alkavalla viikolla kääntyvän Suomessa korkeapainepainotteiseksi, mutta jatkuu edelleen viikkokeskilämpötilaltaan ajankohdan tavanomaisia lukemia lämpimämpänä.

– Islannin ja Norjanmeren seudun matalapaine näyttäisi heikkenevän ja vetäytyvän lännemmäksi, kun taas itäinen korkeapaine pääsee vahvistumaan Suomen ja laajemminkin Euroopan yllä. Sademäärät ovat meillä lähellä ajankohdan keskiarvoja, mutta Keski-Euroopassa sateita tulee keskimääräistä vähemmän, Joanna Rinne sanoo.

Katso videolta kuukausiennuste sateista!

Korkeapaine ei kuitenkaan talvisin välttämättä tarkoita aurinkoisia päiviä.

– Talvella lauha korkeapainesää tarkoittaa Suomessa useimmiten pilvisen harmaata, ajoittain jopa sumuista säätä, jossa vähäinen tihkusade ja jokunen leijaileva lumihiutale voivat olla mahdollisia silloinkin, kun varsinaista laajamittaisempaa sadetta tai sadekuuroja ei ole liikkeellä, Joanna Rinne toteaa.

Pohjois-Euroopassa sekä Itä-Euroopassa 23. tammikuuta alkava viikko on kuukausiennusteen perusteella tavanomaista lämpimämpi, muualla Euroopassa viikon keskilämpötila pysyttelee enimmäkseen ajankohdan keskiarvojen tasolla.

Tammikuun 30. päivä ja helmikuun 6. päivä alkavat viikot: Edelleen keskimääräistä lämpimämpää talvisäätä

Kuukausiennusteen mukaan 30. tammikuuta ja 6. helmikuuta alkavat viikot ovat keskilämpötiloiltaan Suomessa yhä keskimääräistä lämpimämpiä.

– Sademäärät ovat muuttuneet jo huonosti ennustettaviksi, mutta korkeapainepainotteinen sää näyttäisi jatkuvan. Muualla Euroopassa sää on muuttunut jo heikommin ennustettavaksi, Joanna Rinne toteaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Pitkän ajan säätilastojen mukaan keskimääräiset ylimmät lämpötilat ovat Suomessa tammi–helmikuun vaihteessa maan eteläosassa laajalti 0–4 pakkasastetta, lounaisrannikolla ja Ahvenanmaalla 0–2 plusastetta. Maan keskiosassa keskimääräinen ylin lämpötila on tammi–helmikuun vaihteessa 0–6 pakkasastetta, pohjoisessa enimmäkseen 4–10 pakkasastetta.

Lue myös: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?

Pitkän ajan sääennusteet kertovat viikon tai kuukauden keskimääräisestä säästä, eivät yksittäisten päivien säästä. Keskimääräiset lukemat voivat toteutua monella eri tavalla. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi siis olla suurta.

Lue seuraavaksi: Lopputalven ja alkukevään pitkä ennuste julki: Tältä näyttää helmi–huhtikuun jakso – yksi kuukausi erottuu joukosta!

Karita Kontula-Sokka
toimittaja

Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

Päivitetty 13.1.2023 klo 19.14

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat