Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Tuore kuukausiennuste: Kovat pakkaset vaihtuvat lauhaan länsituuleen
Kuukausiennuste |

Tuore kuukausiennuste: Kovat pakkaset vaihtuvat lauhaan länsituuleen

Selkeä sää on talvella usein myös kylmää.
Valon määrä lisääntyy lähiviikkoina selvästi, ja kaamos päättyy Suomen pohjoisimmassa kylässä Nuorgamissa asti 17. tammikuuta. Kuva: Anitta Räsänen, Joensuu, 5.1.2025

Tammikuun toisella viikolla pohjoisessa on vielä kylmää, mutta sen jälkeen sydäntalvi etenee uuden kuukausiennusteen mukaan lauhassa talvisäässä.

Vuoden alkupäivinä kovia pakkasia on ollut eri puolilla maata. Pohjois-Suomessa pakkanen kiristyi paikoin 30–36 asteeseen. Vielä loppiaisena pakkasta oli kello 17 mennessä Ylitornion Meltosjärvellä 26,7 astetta ja sekä Lappeenrannan Konnunsuolla että Tervolan Louessa 26,5 astetta.

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskus ECMWF julkaisi 5. tammikuuta kuukausiennusteen, jonka mukaan tilanne muuttuu tammikuun puolivälissä ja sää lauhtuu Lappia myöten. Tavallista lauhempi sää voi jatkua edelleen kuun loppupuolella.

Kuukausiennuste Suomeen (julkaisuaika 5.1.2025)
ViikkoEnnusteSään ennustettavuus

6.–12.1.

(Viikko 2)

Viikko on Pohjois-Suomessa 1–3 astetta keskimääräistä kylmempi. Maan etelä- ja keskiosassa lämpötila on tavanomainen, kaakossa vähän lauhan puolella. Sademäärä on maan etelä- ja itäosassa tavallista suurempi ja Lapissa sitä pienempi.Hyvä

13.–19.1.

(Viikko 3)

Sää on koko maassa tavallista lauhempaa. Sademäärässä ei ole suurta poikkeamaa keskimääräisestä, mutta pohjoisessa voi olla vähän sitä sateisempaa ja etelässä kuivempaa.Kohtalainen

20.–26.1.

(Viikko 4)

Lauha sää saattaa jatkua. Sademäärä on tavanomainen.Heikko

27.1.–2.2.

(Viikko 5)

Sää mahdollisesti pysyy keskimääräistä lauhempana. Sademäärä on lähellä tavallista, maan etelä- ja keskiosassa paikoin sitä pienempi.Heikko

6. tammikuuta alkanut viikko: Kovasta pakkasesta lumipyryyn ja takaisin

Tammikuun toisella viikolla matalapaineiden reitti menee Atlantilta Keski-Euroopan halki ja edelleen Suomeen asti.

Isossa-Britanniassa ja Benelux-maissa sekä Saksassa liikennettä sekoittanut laaja matalapaine lumipyryineen on siirtynyt Norjaan ja Ruotsiin. Maanantain ja tiistain aikana Etelä-Norjan lumikertymät ovat pahimmillaan vuoristoalueilla 50–100 senttimetriä ja Ruotsin eteläpuoliskollakin monin paikoin 10–40 senttimetriä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Samaan matalapaineeseen liittyvä lumisadealue pyyhkäisee Suomen yli lounaasta alkaen tiistaina ja keskiviikkona, mutta sateet jäävät selvästi heikommiksi. Maan etelä- ja keskiosassa kahden vuorokauden lumikertymä on enimmäkseen 5–15 senttimetriä, pohjoisessa laajalti alle 5 senttimetriä.

Lumisateen yhteydessä pakkaset heikkenevät, ja maan etelä- sekä länsiosassa lämpötila käväisee sateen jäljessä monin paikoin 0–4 astetta nollan yläpuolella.

Lue myös: Pyry iskee: Varaudu hankalaan ajokeliin

Kauan ei lauhempi sää kestä, sillä viikon loppupuolella kireä pakkanen palaa hetkeksi Suomeen. Korkeapaine vahvistuu, lumisateet vähitellen vähenevät ja jos sää on selkeää, pohjoisessa pakkasta voi olla jälleen 20–30 astetta ja maan keskiosassakin yli 20 astetta. 

Etelässä tilanne on epävarmempi, sillä Suomen eteläpuolella liikkuva matalapaine voi pitää pakkaset heikkoina Etelä-Suomessa asti.

Viikko on kokonaisuutena kaakossa vähän keskimääräistä lämpimämpi, yleisemmin maan etelä- ja keskiosassa tavanomainen ja pohjoisessa 1–3 astetta kylmän puolella. Tavallista sateisempi sää painottuu maan etelä- sekä itäosaan ja vähäsateisempi Lappiin. 

Keinovalopilarit tarvitsevat muodostuakseen sopivia jääkiteitä.
Kovassa pakkasessa ilmassa on usein jääkiteitä ja haloilmiöit ovat mahdollisia. Viikonlopun pakkasissa Keski-Suomessa näkyi keinovalopilareita. Kuva: Tarja Kouvo, Laukaa, 5.1.2025

Euroopassa viikko on monin paikoin tavallista sateisempi. Lähinnä Norjan länsi- ja pohjoisosassa, Skotlannissa, Islannissa ja Mustanmeren ympäristössä on kuivempaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Tavallista kylmempää säätä on Ison-Britannian ja Irlannin ympäristössä, Islannissa ja Skandinaviassa. Britteinsaarilla viikko on tammikuiseen ajankohtaankin nähden hyytävä: eroa keskimääräiseen on enimmäkseen 2–7 astetta. Muutamaan otteeseen pakkasta on öisin Englannin eteläosaa myöten.

Erot Euroopan sisällä ovat suuria, sillä Ukrainan itäosassa ja Venäjällä on paikoin jopa yli seitsemän astetta keskimääräistä lämpimämpää. Päivälämpötila käväisee viikon aikana Ukrainassa paikoin 10–15 asteessa.

13. tammikuuta alkava viikko: Sää lauhtuu

Länsi-Eurooppaan vahvistuu laaja korkeapaine, joka voi levitä hetkeksi Suomeen asti. Tuuli kääntyy alkuviikolla länteen, Suomeen virtaa lämmintä ilmaa ja kovat pakkaset väistyvät. 

Viikon alussa korkeapaineen sijainti on hyvä myös föhn-tuulen kannalta. Jos föhn pääsee muodostumaan, lämpötila voi kohota hetkeksi Lapissa asti nollan yläpuolelle. Sää saattaa siis muuttua parissa päivässä kireästä pakkasesta suojasäähän. Tarkemmin lämpötilat nähdään lähempänä.

Lauha suursäätilanne ei kestä välttämättä koko viikkoa, mutta näillä näkymin se riittää nostamaan viikon keskilämpötilan tavallista korkeammaksi koko maassa. Sademäärä on tämän kuukausiennusteen mukaan pohjoisessa vähän tavallista suurempi ja etelässä pienempi.

Katso videolta lämpötilan kuukausiennuste!

Muualla Euroopassa sadetilanne kääntyy päinvastoin edelliseen viikkoon nähden. Nyt Norjan ja Islannin seutu on sateinen, mutta muuten korkeapaine pitää sademäärän pienenä.

Viikon keskilämpötila vaihtelee Etelä- ja Keski-Euroopassa vähän tavallista kylmemmästä talvisen lauhaan.

20. ja 27. tammikuuta alkavat viikot: Jatkuuko lauha sää?

Tammikuun loppupuolella ei ole näkyvissä suurempia muutoksia suursäätilanteessa.

Etelä- ja Keski-Euroopassa saattaa vallita edelleen korkeapainesää. Tässä tilanteessa matalapaineet kulkisivat paljolti Suomen pohjois- ja koillispuolelta, osittain myös Suomen päältä. Sademäärä on yleisesti Euroopassa ja Suomessa tavanomainen tai sitä pienempi. Norjassa sateinen sää jatkuu.

Katso videolta sateen kuukausiennuste!

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Länsivirtaus voi pitää sekä Suomen että Norjan ja Ruotsin sään keskimääräistä lauhempana, vaikka välillä matalapaineiden jäljessä myös kylmä pohjoistuuli on mahdollista. Muualla Euroopassa alueellista vaihtelua on enemmän ja varsinkin kaakkoisosassa voi olla paikoin viileää talvisäätä. Ennustettavuus kuitenkin heikkenee jo selvästi.

Lue myös: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?

Pitkän ajan sääennusteet kertovat viikon tai kuukauden keskimääräisestä säästä, eivät yksittäisten päivien säästä. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä on siis usein suurta.

Lue seuraavaksi: Joulukuun ääripäät 9,2 ja −38,2 astetta – vuosi 2024 oli osassa maata jopa poikkeuksellisen lämmin

Anna Latvala
meteorologi

Päivitetty 6.1.2025 klo 19.31

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat