Pitkä sääennuste kevääseen asti: Tammikuu on kylmä – tältä näyttää lopputalven ja alkukevään ennuste!
Tammikuu on ennusteen mukaan Suomessa selvästi tavanomaista kylmempi. Lopputalven ja alkukevään jaksolle helmi–huhtikuulle ennakoidaan laajalti melko tavanomaisia lämpötiloja, etelään hieman tavanomaista lämpimämpää. Myöhemmin keväällä sää näyttäisi muuttuvan laajemmin keskimääräistä lämpimämmäksi.
Tuoreen kuukausiennusteen mukaan alkanut tammikuu on selvästi keskimääräistä kylmempi Suomessa. Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n uuden vuodenaikaisennusteen perusteella jakso helmikuulta huhtikuulle on puolestaan kokonaisuudessaan sekä lämpöoloiltaan että sademääriltään laajalti melko tavanomainen, maan eteläosassa olisi kuitenkin 0,5–1,0 astetta tavanomaista lämpimämpää. Vuodenaikaisennuste niputtaa yhteen kolme kuukautta, mutta jakson sisällä voi olla paljonkin vaihtelua.
– Vuodenaikaisennusteen mukaan lopputalvi ja alkukevät olisivat Suomessa lämpöoloiltaan laajalti täysin normaaleja, etelässä olisi helmi–huhtikuussa mahdollisesti hieman keskimääräistä lämpimämpää. Tällä hetkellä jännitystä ylläpitävä polaaripyörre ja sen käyttäytyminen voivat johtaa kuitenkin kylmään helmikuun säähän, jolloin odotettavissa voisi olla myöhemmin lauhempi jakso, toteaa Forecan meteorologi Jenna Salminen.
Lue myös: Polaaripyörre pyörii yläilmakehässä, mutta määrittää Suomenkin talvisään
Loppukevät tavanomaista lämpimämpi?
Kevään edetessä normaalia lämpimämmän sään todennäköisyys kasvaa ECMWF:n ennusteen mukaan.
– Maalis–toukokuussa koettaisiin jo enemmän keskimääräistä lämpimämpiä jaksoja, etenkin etelässä. Poikkeama keskimääräiseen olisi etelässä ja maan keskivaiheilla 0,5–1,0 astetta. Pohjoisessa ennuste on epävarmempi, mutta poikkeamaa voi olla laajalti puolisen astetta keskimääräistä lämpimämpään suuntaan, sanoo Jenna Salminen.
Sademäärät näyttävät kevätkuukausien jaksolle edelleen laajalti keskimääräisiltä, paikoin etelässä ja aivan pohjoisessa Suomessa voi tämän ennusteen mukaan olla hieman tavanomaista sateisempaa.
Näin pitkän ajan sääennuste syntyy – miten sitä kannattaa tulkita?
Päivitetty 9.1.2021 klo 16.15