Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Tältä näyttää loka–joulukuun jakso Suomessa – katso syksyn ja…
Vuodenaikaisennuste |

Tältä näyttää loka–joulukuun jakso Suomessa – katso syksyn ja alkutalven pitkä ennuste! 

Lokakuun lopun värejä Turussa.
Kolmen kuukauden jaksosta lokakuusta joulukuulle ennakoidaan keskimääräistä lämpimämpää ja laajalti myös sateisempaa. Arkistokuva: Juhani Peltonen, Turku, 27.10.2022

Tuoreen pitkän ennusteen perusteella loka–joulukuun jakso on Suomessa 1–2 astetta tavanomaista lämpimämpi. Sademäärät ovat ennusteen mukaan lokakuusta joulukuulle laajalti ajanjakson tavanomaisia sademääriä suurempia tai osassa maata ajanjaksolle tyypillisiä. Loka–joulukuusta ennakoidaan tavanomaista lämpimämpää myös muualle Eurooppaan.

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskus ECMWF on julkaissut 5. syyskuuta kolmen kuukauden ennusteen eli niin sanotun vuodenaikaisennusteen loka–joulukuun jaksolle.

Ennusteen mukaan loka–joulukuun jakso on Suomessa 1–2 astetta keskimääräistä lämpimämpi. Sateita tulisi suuressa osassa maata tavanomaista enemmän ja osassa maata tavanomaisia määriä.

– Vuodenaikaisennusteen mukaan kolmen kuukauden jakso lokakuusta joulukuulle on Suomessa ja Pohjois-Euroopassa ajankohtaan nähden lämmin ja laajalti sateinen. Tämä yhdistelmä tarkoittaisi hitaasti etenevää syksyä, pilvistä, harmaata ja sateista säätä. Ennusteen mukaan kaikki kolme kuukautta tulevat olemaan Suomessa ja Pohjois-Euroopan suunnalla tavanomaista lämpimämpiä, toteaa Forecan meteorologi Joanna Rinne.

Pitkän ennusteen mukaan loka–joulukuun jakso on suuressa osassa muutakin Eurooppaa 1–2 astetta keskimääräistä lämpimämpi. Osassa eteläistä Eurooppaa ja Isoa-Britanniaa sekä Irlannissa ja Islannissa poikkeama on ennusteen perusteella 0,5–1 astetta keskimääräistä lämpimämpään suuntaan.

ECMWF:n ennuste lämpötilojen poikkeamista loka–joulukuulle 2023 Eurooppaan. Jaksosta ennakoidaan Suomessa ja muuallakin Euroopassa keskimääräistä lämpimämpää.
ECMWF:n ennuste lämpötilojen poikkeamista loka–joulukuulle 2023 Eurooppaan. Jaksosta ennakoidaan Suomessa ja muuallakin Euroopassa keskimääräistä lämpimämpää.

Pitkän ajan säätilastojen mukaan terminen syksy alkaa Suomessa pohjoisessa Lapissa jo elokuun loppupuoliskolla, maan etelä- ja länsiosassa puolestaan laajalti vasta syyskuun loppupuoliskolla.

Termisen syksyn keskimääräinen alkamisaika tilastoissa 1991–2020.
Termisen syksyn keskimääräinen alkamisaika tilastoissa 1991–2020. Kuva: Foreca

Terminen talvi puolestaan alkaa laajalti Lapissa keskimäärin lokakuun loppupuoliskolla, kun taas osassa etelää ja länttä vasta joulukuussa.

Lue myös: Termiset vuodenajat – milloin koittaa talvi, kevät, kesä tai syksy?

Termisen talven keskimääräinen alkamispäivä tilastoissa 1991–2020.
Termisen talven keskimääräinen alkamispäivä tilastoissa 1991–2020. Kuva: Foreca

Loka–joulukuussa laajalti tavanomaista enemmän sateita Suomeen

Loka–joulukuun pitkän ennusteen perusteella sademäärät ovat siis jakson aikana Suomessa laajalti tavanomaista suurempia, osassa maata lähellä tavanomaisia.

Suomen lisäksi tavanomaista suurempia sademääriä näkyy loka–joulukuun ennusteessa muualla Pohjois-Euroopassa sekä etenkin läntisessä Euroopassa, paikoin myös Välimeren rannikolla.

– Karttojen perusteella Suomessa matalapainetoiminta olisi vilkasta. Suomi sijaitsisi lännestä leviävien matalapaineiden ja niiden sateiden reitillä. Vaikka vuodenaikaisennusteen perusteella ei pysty kertomaan lumien ja talven tulon todellisesta etenemisnopeudesta, on mahdollista, että pysyvää lunta ei ole odotettavissa ainakaan etuajassa valaisemaan pimeneviä iltoja, Joanna Rinne sanoo.

ECMWF:n ennuste sademäärien poikkeamista loka–joulukuulle 2023 Eurooppaan. Ennuste näyttää Suomeen tavanomaista sateisempaa jaksoa tai paikoin ajankohdalle keskimääräisiä sademääriä.
ECMWF:n ennuste sademäärien poikkeamista loka–joulukuulle 2023 Eurooppaan. Ennuste näyttää Suomeen tavanomaista sateisempaa jaksoa tai paikoin ajankohdalle keskimääräisiä sademääriä.

Pysyvä lumi tulee pohjoisessa Lapissa keskimäärin jo lokakuun loppupuoliskolla, mutta lännessä ja etelässä laajalti vasta joulukuun loppupuoliskolla, rannikoilla paikoin vasta tammikuun puolella.

Pysyvän lumipeitteen keskimääräinen saapumisaika tilastoissa 1991–2020.
Pysyvän lumipeitteen keskimääräinen saapumisaika tilastoissa 1991–2020.

Kolmen kuukauden pitkä ennuste voi toteutua monella tavalla

Sään vuodenaikaisennusteessa lasketaan lämpötila-, sademäärä- ja ilmanpainepoikkeamat peräti kolmen kuukauden mittaiselle ajanjaksolle.

Suomen säälle ovat kuitenkin ominaisia erittäin suuret vaihtelut, joten vuodenaikaisennusteen perusteella ei pysty toteamaan mitään yksittäisten viikkojen säätyypistä. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi olla hyvin suurta.

Kolmen kuukauden vuodenaikaisennuste lasketaan koko maailmaan, mutta sen pääasiallinen käyttötarkoitus on tropiikin ilmiöiden, kuten ENSO-kierron eli El Niño - ja La Niña -kierron seuraaminen ja ennustaminen. Pohjoisten leveysasteiden vaihtelevan sään ympäristössä kolmen kuukauden ennusteen tarkkuus on selvästi heikompi kuin tropiikissa.

ENSO-kierrossa on parhaillaan menossa El Niño -vaihe.

– El Niño näyttää ennusteiden mukaan voimistuvan vuodenvaihteeseen ja ensi vuoden alkuun asti, sen jälkeen se alkaa vähitellen heiketä. ENSO-kierron El Niño -vaiheessa pysytään kuitenkin ainakin ensi kevääseen asti, Joanna Rinne toteaa.

Lue myös:

Karita Kontula-Sokka
toimittaja

Päivitetty 5.9.2023 klo 18.44

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat