Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Tältä näyttää tulevan syksyn sää: Erityisen voimakas signaali Suomen…
Vuodenaikaisennuste |

Tältä näyttää tulevan syksyn sää: Erityisen voimakas signaali Suomen Lapissa – ulkoilijoille ilouutisia

Marraskuun alku voi tuoda mukanaan föhn-tuulia, jonka aikana sää on aurinkoista ja lämmintä.
Tulevasta syksystä ennustetaan Suomeen ja muuallekin Eurooppaan tavanomaista lämpimämpää. On myös mahdollista, että auringonpaistetunteja kertyy Suomeen keskiarvoa enemmän, mikä lienee positiivinen uutinen ulkoilijoille. Arkistokuva: Markus Mäntykannas, Ruissalo, Turku

Elokuun 5. päivänä julkaistu sään vuodenaikaisennuste ennakoi koko Eurooppaan tavanomaista lämpimämpää syksyä. Lämmin signaali on erityisen voimakas Suomen Lapissa ja Pohjois-Norjassa. Etelä-Euroopassa syys–marraskuun jakso näyttää hyvin sateiselta, kun taas keskisessä ja paikoitellen myös pohjoisessa Euroopassa sateita tulisi keskiarvoa vähemmän.

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskus ECMWF on julkaissut lauantaina elokuun 5. päivänä kolmen kuukauden ennusteen eli niin sanotun vuodenaikaisennusteen syys–marraskuun jaksolle.

Lämpötilan osalta ennuste on hyvin samankaltainen kuin edellinen vuodenaikaisennuste elo–lokakuun jaksolle, missä koko Eurooppa näytti normaalia lämpimämmältä.

Vuodenaikaisennusteen perusteella ei kuitenkaan pysty sanomaan, miten mahdollinen syyslämpö jakautuu, eli onko kolmen kuukauden sisällä jokin yksittäinen huomattavasti normaalia lämpimämpi kuukausi vai ovatko kaikki kuukaudet hieman tavanomaista lämpimämpiä.

Lue myös: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?

Ruskaa Saanatunturin ympärillä Kilpisjärvellä.
Erityisesti Lapissa ja Pohjois-Norjassa signaali tavanomaista lämpimämmästä säästä on Euroopan mittapuulla voimakas. Arkistokuva: Traffic Management Finland, Kilpisjärvi

Kesän pitkittyminen mahdollista, syyskuukausina aurinko voi paistaa Suomessa normaalia enemmän

Syyskuukausista ennustetaan laajalti Euroopassa 0,5–2 astetta pitkän ajan keskiarvoa lämpimämpiä. Myös Suomessa poikkeama on samansuuntainen.

Etelä- ja Keski-Suomessa poikkeama on 0,5–1 ja Pohjois-Suomessa 1–2 astetta. Suurimmat poikkeamat Pohjois-Suomen ja Pohjois-Norjan lisäksi lämpötiloissa löytyvät Iberian niemimaan pohjoisosista, Ranskasta sekä Turkista. Pienimmät poikkeamat puolestaan ovat ennusteessa Mustanmeren pohjoispuolella.

Ottamatta kantaa yksittäisten syyskuukausien säähän vuodenaikaisennuste antaa ymmärtää, että kesä voisi tänä vuonna pitkittyä eri puolilla Eurooppaa ja vastaavasti talven alkaminen voisi lykkääntyä korkeilla leveysasteilla. Etelä-Euroopassa helleaaltoja voi esiintyä vielä syksylläkin.

V
Euroopan syksy näyttää ECMWF:n vuodenaikaisennusteessa lämpimältä.

Syyskuukausien ilmanpainepoikkeama näyttää vahvan kahtiajaon: Suomessa ja Luoteis-Venäjällä ilmanpaine on normaalia korkeampi, kun taas läntisellä Välimerellä se on tavanomaista matalampi. Tämä viittaa siihen, että Pohjois-Euroopassa majailevat korkeapaineen alueet voisivat rajoittaa matalapaineiden pääsyä Skandinaviaan sekä Suomeen ja sysätä syyssateet eteläisemmälle reitille kohti Välimeren maita. Erityisesti Suomen Lappiin voisi ohjautua usein lämmintä ilmaa etelän ja lounaan kantilta, jos korkeapaineen painopiste vaihtelee Suomen ja Luoteis-Venäjän välillä.

Tässä asetelmassa Suomen syksyyn voisi mahtua normaalia enemmän auringonpaistetta ja vähemmän harmautta. Tämä voisi tuoda upeat ulkoilusäät esimerkiksi ruskan ihasteluun. Jos tavanomaista korkeamman ilmanpaineen episodi ajoittuu syyskuulle, voi päivälämpötila kohota vielä yli 20 asteeseen tuulen suunnasta riippuen.

Korkeapaine ei enää kuitenkaan loka- ja marraskuussa takaa auringonpaistetta, vaan enemmänkin ratkaisee tuulisuus. Heikkotuulinen korkeapainesää loka- ja marraskuussa tarkoittaisi sitkeitä aamusumuja, iltapäivän sumupilviä ja mahdollisesti myös yöpakkasia.

Tutustu myös näihin:

Sademäärä Suomessa lähellä tavanomaista, Välimerellä kohonnut rankkasade- ja tulvariski

ECMWF:n vuodenaikaisennusteessa otetaan kantaa myös syyskuukausien sateisuuteen. Vaikuttaa siltä, että tavanomaista sateisemmat alueet keskittyvät järjestelmällisesti Välimeren maihin, kun taas keskisessä ja paikoin myös pohjoisessa Euroopassa syyssateet jäisivät normaalia vähäisemmiksi.

Medikaaneihin voi liittyä erittäin suuria sadekertymiä ja tulvimista. Tyypillisimmin niitä esiintyy Baleriaareilla, Joonianmerellä Etelä-Italian edustalla ja Ionianmerellä Länsi-Kreikan edustalla.
Tulvien todennäköisyys voi kasvaa tulevana syksynä Välimerellä. Arkistokuva: Pixabay, Sisilia, Italia

Syys–marraskuulle ennustetut sateisuuspoikkeamat ovat hyvin linjassa ilmanpainepoikkeamien kanssa: jos korkeapaineet viihtyvät Pohjois-Euroopassa, joutuvat matalapaineet kurvaamaan kohti Etelä-Eurooppaa. Tämä voi tuoda hankaluuksia.

Välimeri on kesän aikana lämmennyt ennätyksellisen lämpimäksi ja mikäli merivesi vielä syksylläkin on kuin linnunmaitoa, voi tuloksena olla pitkäkestoisia rankkasadejaksoja ja tulvia. Asetelma voi tuoda myös kovia rajuilmoja ja tavanomaista enemmän salamointia.

Sadepoikkeama
Vuodenaikaisennuste ei tuo Suomeen merkittävää poikkeamaa sateisuudessa. Sen sijaan Välimerelle ennustetaan selvästi tavanomaista sateisempaa syksyä.

Kolmen kuukauden ennuste voi toteutua monella eri tavalla

Sään vuodenaikaisennusteessa lasketaan lämpötila-, sademäärä- ja ilmanpainepoikkeamat kolmen kuukauden mittaiselle ajanjaksolle.

Suomen säälle ovat kuitenkin ominaisia erittäin suuret vaihtelut, joten vuodenaikaisennusteen perusteella ei pysty toteamaan mitään yksittäisten viikkojen säätyypistä. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi olla hyvin suurta.

Kolmen kuukauden vuodenaikaisennuste lasketaan koko maailmaan, mutta sen pääasiallinen käyttötarkoitus on tropiikin sääilmiöiden, kuten ENSO-kierron eli El Niño -ja La Niña -kierron seuraaminen ja ennustaminen. Pohjoisten leveysasteiden vaihtelevan sään ympäristössä kolmen kuukauden ennusteen tarkkuus on selvästi heikompi kuin tropiikissa ja tämän vuoksi ennusteeseen tulisikin korkeilla leveysasteilla suhtautua varauksella.

Tällä hetkellä ja todennäköisesti syksylläkin eletään El Niño -vaihetta, jolla on tapana nostaa maapallon keskilämpötilaa.

Lue seuraavaksi: Mikä on El Niño ja miten se syntyy?

Markus Mäntykannas
meteorologi

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat