Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Kuukausiennuste otti uuden suunnan: Säähän käännös
Kuukausiennuste |

Kuukausiennuste otti uuden suunnan: Säähän käännös

Pajunkissoja märässä säässä.
Tämän viikon loppupuolen ennusteissa näkyy vesi- ja lumisateita. Kuva: Juhani Peltonen, Kaarina, 22.2.2024

Sää muuttuu ennusteiden mukaan tällä viikolla melko poutaisen alkuviikon jälkeen sateisempaan suuntaan. Sateita tulee loppuviikolla niin vetenä kuin lumenakin. Tuore kuukausiennuste on ottanut uuden kannan maaliskuun viikkojen sekä huhtikuun alun säähän.

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskus ECMWF on julkaissut uuden kuukausiennusteen 10. maaliskuuta.

– Kuukausiennuste on muuttunut Suomen osalta aiempaa ennustettua lämpimämpään suuntaan. Aiempien ennusteiden pitkä, ajankohtaan nähden kylmien viikkokeskilämpötilojen jakso on korvautunut laajalla alueella Suomessa tavanomaista lämpimämmillä tai lämpötiloiltaan melko tavanomaisilla viikoilla. Ennuste kuitenkin vielä ”etsii itseään” – peräkkäiset ennustemalliajot eivät pidä yhtenäistä linjaa, vaan vaihtelu ennustemalliajojen välillä on suurta. Siksi ennusteeseen liittyy tavallista enemmän epävarmuutta, toteaa Forecan meteorologi Joanna Rinne.

Ennuste on mennyt myös aiempaa ennustettua sateisempaan suuntaan.

– Ennusteisiin tuo epävarmuutta esimerkiksi se, että peräkkäiset ennusteet ovat olleet erimielisiä siitä, pääsevätkö Atlantin liikkuvat matalapaineen keskukset Suomeen vai kulkevatko ne toista reittiä. Uusimman ennusteen mukaan meillä vallitsee tämän viikon puolivälin jälkeen pääasiassa länsivirtaus, jolloin sää olisi Suomessa vaihtelevaa ja ajoittain lauhaa, ajoittain kylmempää.

Kevättalven mittaan ennusteisiin tuo epävarmuutta myös pohjoisen napa-alueen polaaripyörre, jonka heikkeneminen tai hajoaminen mahdollistaa kylmemmän ilman pääsyn etelämmäs.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Polaaripyörre on heikentynyt niin, että pyörre ei pidä kylmimpiä ilmamassoja enää pohjoisen napa-alueen yllä, vaan kylmää ilmamassaa on päässyt myös etelämmäksi. Kylmää ilmaa on levinnyt laajalti Venäjälle Suomen itäpuolelle. Aiemmat ennusteet ovat näyttäneet, että kylmin ilma tulisi myös Suomeen, mutta tällä viikolla kylmin sää näyttää jäävän pääosin Venäjän asiaksi. Loppuviikolla tosin on mahdollista, että Jäämeren suunnalla olevasta kylmästä ilmamassasta saattaisi liikkua kieleke Suomenkin yli, mutta se tuskin näkyy Suomen säässä valtavan voimakkaasti. Vahvaa polaaripyörrettä ei enää ehdi muodostua tämän talvikauden aikana, vaan napa-alueiden yläilmakehä alkaa siirtyä kohti ”kesäasetelmaa”, Joanna Rinne sanoo.

Kuukausiennuste Suomeen (julkaisuaika 10.3.2024)
ViikkoEnnusteSään ennustettavuus

11.–17.3.

(Viikko 11) 

Viikko on laajalti tavanomaista lämpimämpi ja sateisempi.Hyvä

18.–24.3.

(Viikko 12)

Viikon keskilämpötila on suuressa osassa maata tavanomainen, mutta paikoin Lapissa on tavanomaista kylmempää ja osassa etelää tavanomaista lämpimämpää. Viikon sademäärä on keskimääräistä suurempi.Heikko

25.–31.3.

(Viikko 13)

Viikko on mahdollisesti tavanomaista lämpimämpi. Sateisiin ennuste ei enää juuri ota kantaa.Heikko

1.–7.4.

(Viikko 14)

Ennusteessa ei näy juurikaan poikkeamia tavanomaisesta. Sää on huonosti ennustuvaa.Heikko

Maaliskuun 11. päivä alkanut viikko: Alkuviikolla enimmäkseen poutaa, loppuviikolla vesi- ja lumisateita

Kuukausiennusteen mukaan tämän viikon keskilämpötilat ovat lähes koko Suomessa 1–3 astetta tavanomaista lämpimämpiä, pohjoisimmassa Lapissa ollaan ajankohdan keskiarvon tuntumassa. Sateita tulee ennusteen perusteella tavanomaista enemmän.

– Maaliskuu on kuitenkin Suomen ilmastossa keskimäärin vähäsateista aikaa, joten ennusteen toteutumiseen ei tarvita suuria sademääriä. Päivittäisennusteiden mukaan sää muuttuukin sateiseen suuntaan meillä vasta torstaina. Suomen yli liikkuu näillä näkymin kaksi laajempaa sadealuetta, ensimmäinen torstaina, toinen viikonloppuna. Molempien sadealueiden yhteydessä sateet tulevat tämän hetken ennusteen mukaan maan etelä- ja keskiosassa pääosin vetenä ja pohjoisessa voittopuolisesti lumena. Maan etelä- ja keskiosassakin osa sateista voi kuitenkin olla lunta, Joanna Rinne kertoo.

Sadealueet liittyvät matalapaineisiin. Sää voi niiden yhteydessä ainakin osassa Suomea olla myös tuulista.

Maanantaina lounaisessa Lapissa on mitattu paikoin jopa 4–6 plusasteen lukemia ja eteläisessä Suomessa paikallisesti 4–5 plusasteen lukemia.

Enimmäkseen päivälämpötilat ovat alkuviikolla etelässä ja maan keskiosassa kuitenkin 0–3 plusasteessa, mutta nousevat viikon jälkipuolella jälleen jopa yli 5 plusasteeseen.

– Alkuviikolla korkeammat lämpötilat ovat yksittäisiä, kun taas loppuviikolla maan etelä- ja keskiosassa on lämmintä laajalti. Pohjoisessa pysytellään tämä viikko pääosin pakkasen puolella, Joanna Rinne sanoo.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Viikon alkupuoliskolla yölämpötilat ovat koko maassa pakkasella.

– Öiset lukemat vaihtelevat alkuviikolla parista pakkasasteesta jopa reiluun 15 pakkasasteeseen. Kylmintä on selkeillä alueilla. Viikon jälkipuolella maan etelä- ja keskiosassa pysytään öisinkin laajalti plussan puolella. Pohjoisessa yölämpötiloissa ei tapahdu loppuviikolla suuria muutoksia, Joanna Rinne ennustaa.

Pitkän ajan säätilastojen mukaan keskimääräiset ylimmät lämpötilat ovat maaliskuun puolivälissä aivan lounaisimmassa Suomessa 2–4 plusastetta, maan etelä- ja keskiosassa laajalti −2 ja 2 plusasteen välillä ja pohjoisessa −6 ja 2 plusasteen välillä.

Katso videolta kuukausiennuste lämpötiloista!

Muualla Euroopassa tämä viikko on kuukausiennusteen perusteella laajalti ajankohdan keskiarvoja lämpimämpi. Ainoina poikkeuksina tavanomaista viileämpiä ovat paikalliset alueet pohjoisessa Ruotsissa ja Norjassa sekä Islanti.

– Euroopassa 20 asteen ylityksiä saatetaan nähdä tällä viikolla lähes päivittäin paikallisesti lähinnä Espanjan, Ranskan ja Kyproksen suunnalla. Perjantain ja lauantain tienoilla läntiseen Eurooppaan leviää ajankohdan keskiarvoihin verrattuna tavanomaista lämpimämpää ilmaa. Espanjassa lämpötila voi hyvin paikallisesti poiketa yli 25 asteessa, enimmillään jopa 30 asteen ylittävät lukemat saattavat olla ensi viikonloppuna mahdollisia, Joanna Rinne sanoo.

Kuukausiennusteen mukaan sateita tulee Euroopassa tällä viikolla Suomen lisäksi tavanomaista enemmän esimerkiksi Britteinsaarilla, Keski-Euroopassa sekä Ruotsissa.

– Sateet painottuvat Euroopassa alkuviikolla Etelä- ja Keski-Eurooppaan, pohjoisessa on kuivempaa. Viikon jälkipuolella puolestaan Keski- ja Pohjois-Euroopassa tulee sateita, kun taas Etelä-Euroopassa sateet jäävät vähiin. Lumisateita on odotettavissa lähinnä paikoin Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa sekä Keski-Euroopan vuoristoalueilla.

Lue myös: Eurooppaan syntyy hyvin keväinen asetelma: 15 asteen lukemat voivat kiilata lähelle Suomea

Maaliskuun 18. päivä alkava viikko: Sateita tulee Suomessa tavanomaista enemmän

Tuoreen kuukausiennusteen mukaan 18. maaliskuuta alkava viikko on osassa eteläistä Suomea hieman tavanomaista lämpimämpi, osassa Lappia tavanomaista viileämpi ja suuressa osassa maata ollaan ajankohdan keskiarvojen lähellä. Sademäärät ovat ennusteen perusteella tavanomaista suurempia.

– Ensi viikon lämpötilakeskiarvoissa Jäämeren ja Norjanmeren suunnan kylmä ilmamassa näyttää voimistuvan. Päivittäisennusteiden mukaan Suomessa näyttää kuitenkin jatkuvan hyvinkin vaihteleva sää. Luvassa on vuoroin lauhempaa, vuoroin kylmempää ja ajoittain sateista säätä, Joanna Rinne toteaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Katso videolta kuukausiennuste sateista!

Muun Euroopan osalta sateita tulee kuukausiennusteen perusteella tavanomaista enemmän suuressa osassa Eurooppaa 18. maaliskuuta alkavalla viikolla. Aivan eteläisimmässä Euroopassa sateita tulee kuitenkin tavanomaista vähemmän.

– Viikko on ennusteen mukaan suuressa osassa Eurooppaa keskimääräistä lämpimämpi, mutta paikoin Ruotsin ja Norjan sekä Islannin suunnalla on ajankohtaan nähden kylmää. Espanjan lämpö jatkuu ennusteiden mukaan ensi viikon alussa, jolloin voi yhä olla paikallisesti jopa yli 30 asteen lämpötiloja.

Maaliskuun 25. ja huhtikuun 1. päivä alkavat viikot: Miltä näyttää pääsiäisen ympäristö?

Pääsiäistä vietetään tänä vuonna maalis–huhtikuun vaihteessa.

– Maaliskuun 25. päivä alkavalla viikolla sää näyttäisi olevan tämän hetken ennusteen mukaan Suomessa tavanomaista lämpimämpää, samoin kuin suuressa osassa muuta Eurooppaa. Sateisuuteen ennuste ei enää juuri ota Suomen osalta kantaa, Joanna Rinne sanoo.

Huhtikuun 1. päivä alkavalla viikolla etenkin Euroopan itäpuoliskolla olisi vielä tavanomaista lämpimämpää, mutta Suomen kartoilta signaalit ovat kadonneet.

– Signaalien katoaminen viittaa todennäköisimmin siihen, että sää ei enää ole kovin hyvin ennustettavissa noin pitkälle. Myöskään sadekartoilla ei enää meille juuri näy poikkeamista kertovia värejä, Joanna Rinne toteaa.

Pitkän ajan säätilastojen mukaan keskimääräiset ylimmät lämpötilat ovat maalis–huhtikuun vaihteessa Suomen etelä- ja länsiosassa 2–6 astetta, idässä laajalti 2–4 astetta ja pohjoisessa enimmäkseen −2 ja 4 asteen välillä.

Lue myös: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?

Pitkän ajan sääennusteet kertovat viikon tai kuukauden keskimääräisestä säästä, eivät yksittäisten päivien säästä. Keskimääräiset lukemat voivat toteutua monella eri tavalla. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi siis olla suurta.

Lue seuraavaksi: Tällainen on kevään ja alkukesän pitkä sääennuste – huhti–kesäkuun kartat jättävät kysymysmerkkejä

Karita Kontula-Sokka
toimittaja

Päivitetty 11.3.2024 klo 18.33

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat