Tiesitkö, että myös silmät voivat palaa auringossa? Johtava optikko kertoo, miten valitset oikeat aurinkolasit
[KAUPALLINEN YHTEISTYÖ, SYNSAM]
Moni meistä on joskus polttanut ihonsa auringossa, mutta tiesitkö, että myös silmät voivat “palaa” haitallisen UV-säteilyn seurauksena? Ongelmia voi ilmetä vasta vuosien päästä, sillä säteilyllä on myös kauaskantoisia vaikutuksia silmien terveyteen. Tämän vuoksi aurinkolasien valitsemisessa ei kannata venyttää penniä, vaan kiinnittää erityistä huomiota laatuun. Synsamin johtava optikko Jyri Vestervik jakaa tässä artikkelissa vinkkejä silmien terveyden vaalimiseksi.
Ultraviolettisäteily on auringosta lähtöisin olevaa sähkömagneettista säteilyä, joka voidaan jakaa kolmeen eri kategoriaan säteilyn aallonpituuden perusteella. Pitkäaaltoisinta on UVA-säteily, joka tunkeutuu pisimmälle ihon sisälle. UVB-säteily on jonkin verran lyhytaaltoisempaa ja se vaikuttaa ihon pintakerroksiin. UVB-säteily aiheuttaa ihon ruskettumista, mutta jos sitä saa liikaa, ihomme palaa. UVC-säteily ei läpäise ilmakehää maanpinnalle ja parempi niin, koska säteily olisi ihmiselle erittäin vaarallista pieninäkin annoksina.
Lue lisää: Miksi ultraviolettisäteily on vaarallista – voiko iho palaa pilvisellä tai kylmällä säällä?
UV-säteily altistaa silmäsairauksille – lumisokeus on yksi vitsauksista
Pitkäkestoinen ja runsas UV-säteilylle altistuminen lisää iho- ja silmäsairauksien riskiä. Ultraviolettisäteilyltä kannattaa suojautua, kun sen voimakkuutta kuvaava UV-indeksi saavuttaa arvon kolme tai nousee sen yläpuolelle. Etelä-Suomessa ehto toteutuu iltapäivisin karkeasti ottaen neljän kuukauden ajan touko–elokuussa, Pohjois-Suomessa vähän lyhyemmän aikaa. Etelän lomakohteissa, kuten Välimerellä, sekä silmät että iho kannattaa suojata valtaosan vuodesta.
– Käytän aurinkolasejani koko kesäpäivän, koska niissä on polarisoivat linssit. Polarisaatiolla tarkoitetaan heijasteita poistavaa ominaisuutta, eli kun katsotaan heijastavia pintoja, kuten vettä, näyteikkunaa tai vaikkapa kaivon kantta, niistä poistuu häikäiseviä heijasteita. Se on miellyttävä tunne säällä kuin säällä. Voin siis suositella, että aurinkolaseja käytetään ulkona koko kirkkaan päivän ajan, kertoo Jyri Vestervik.
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu
Ihon ja silmät suojaamalla voi välttää monet ikävät seuraukset, jotka voivat ilmetä jo tuntien päästä UV-säteilylle altistumisesta tai sitten vasta vuosien saatossa.
– Kun puhutaan UV-säteilystä ja silmien suojaamisesta, UVA-säteily kiinnostaa meitä optikoita eniten. UV-säteilyssä on kaksi erilaista vaikutusta silmiä ajatellen: on lyhyt- ja pitkäkestoinen vaikutus. Pitkäaikainen altistuminen UV-säteilylle aiheuttaa mykiöön hitaasti kehittyviä samentumia, jotka voivat johtaa kaihiin. Jos altistuu pitkäaikaisesti runsaalle UV-säteilylle, on riski, että kaihi kehittyy aiemmalla iällä kuin muutoin, paljastaa Jyri Vestervik.
Kaihin lisäksi on myös muita vaaroja, mikäli ultraviolettisäteilyä kumuloituu elämän aikana silmiin enemmänkin.
– Osa UV-säteilystä päätyy silmänpohjaan saakka. Se on herkkärakenteinen paikka. Jatkuva altistuminen ultraviolettisäteilylle kasvattaa riskiä silmänpohjan rappeumaan. Tauti vaikuttaa myöhemmällä iällä näkemiseen ja elämisen laatuun.
Pitkäaikaisten vaikutusten lisäksi ultraviolettisäteilylle altistuminen voi saada silmät oireilemaan myös hyvin lyhyellä aikavälillä. Sarveiskalvojen ohimenevää vaurioitumista kutsutaan lumisokeudeksi. Oireet alkavat yleensä muutaman tunnin kuluttua siitä, kun on altistunut säteilylle.
– Iso, äkillinen UV-säteilylle altistuminen ilman silmäsuojainta voi johtaa sarveiskalvon tulehdustilaan, kansankielellä niin sanottuun lumisokeuteen. Tämä sarveiskalvon tila aiheuttaa aurinkoisen päivän jälkeen silmäkipua, punoitusta, valonarkuutta ja vetistelyä, kertoo Jyri oireista.
Lumisokeus voi saada alkunsa, kun silmät altistuvat runsaalle auringonvalolle esimerkiksi etelän lomakohteissa tai kirkkailla keväthangilla. Tuore, valkea lumi heijastaa auringonsäteilystä jopa 90 %. Lumisokeus voi siis iskeä myös Suomessa, vaikka ultraviolettisäteilyn voimakkuutta kuvaava UV-indeksi olisikin matala. Otollisin tilanne lumisokeuden syntymiselle on Lapin keväthangilla hiihtäessä, jos silmiä ei suojaa. Myös solariumissa käyminen tai hitsaus voivat johtaa ohimenevään sarveiskalvon vaurioon, jos asianmukaisia suojalaseja ei käytä.
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu
– Lumisokeus on ohimenevä tila, johon auttaa, kun pitää silmiä kiinni, lepäilee muutaman päivän ajan ja tarvittaessa hakee optikkoliikkeestä kostutustippoja. Lumisokeus ei jätä pysyviä vaurioita silmiin, lohduttaa Vestervik.
Lyhytkestoinen altistus auringonvalolle voi silmäoireiden lisäksi myös joissain ihmisissä laukaista esimerkiksi migreenikohtauksia. Näille ihmisille Jyrillä on vahva suositus.
– Auringonvalolta kannattaa suojautua koko päivän, jos kärsii migreenikohtauksista. Kirkas auringonpaiste saattaa saada migreenin aikaiseksi. Niin kauan kuin vain aurinko paistaa, niin aurinkolaseista on hyötyä.
Synsamilla asioidessa migreenitaipumus kannattaa ottaa puheeksi, koska siihenkin on olemassa oiva ratkaisu.
– Linssin tummuustasoon voidaan vaikuttaa. Eli pystymme määrittämään, kuinka tumma aurinkolasilinssi tarvitaan. Tummuustason valinnasta on hyötyä muillekin. Kun mennään vaikkapa Alpeille, on normaalia tummemmalle linssille tarvetta valtavan lumimäärän ympärillä, paljastaa Jyri Vestervik.
Näin valitset oikeanlaiset aurinkolasit – nuorten suosimissa trendilaseissa piilee vaara
Aurinkolasien valintaan kannattaa kiinnittää erityistä huomioita, koska laadussa on paljon eroja. Jos haluaa pelata varman päälle ja saada mielenrauhaa, lasit kannattaa hankkia optikkoliikkeestä. Siellä myytävät aurinkolasit täyttävät EU:n laatu- ja turvallisuusstandardit. Jos matkustaa EU:n ulkopuolella ja aurinkolaseille tulee tarvetta, kannattaa myös siellä kääntyä optikkoliikkeen puoleen.
– Lähtökohtaisesti EU:ssa myytävissä aurinkolaseissa on UV-suoja. Sitä voi kuitenkin olla vaikea todentaa paikka paikoin. Optikkoliikkeen aurinkolaseissa on aina sataprosenttinen UV-suoja. Tarvittaessa myös marketeista hankittuja laseja voi käyttää, jos niissä on erikseen maininta “UV400” tai “UV100”. UV-suojaa voi tehostaa myös käyttämällä päähinettä, Jyri muistuttaa.
Monet vaativat kuitenkin aurinkolaseiltaan muitakin ominaisuuksia kuin pelkän UV-suojan. Synsamin optikkoliikkeissä tämäkin on huomioitu.
– Optikon ammattitaito tulee esille erityisesti kehysvalinnassa. Jos ajatellaan viime aikojen kehysmuotia, erityisesti nuorten suosimat matalat, suorapintaiset, nenän päällä roikkuvat aurinkolasit eivät välttämättä suojele silmiä tarpeeksi. Yllättäen iso osa UV-säteilystä tulee silmiin sivuilta ja takaa, siksi silmiä suojaavatkin parhaiten kaarevat aurinkolasit.
Suorissa aurinkolaseissa on haasteita, sillä linssin takapinnalta peilaava UV-säteily lisätä silmänpohjan rappeuman ja kaihin riskiä. Suorien lasien käyttäjä kokee aurinkolasien suojaavan hyvin valolta, mutta hän ei välttämättä ole tietoinen, että samalla silmänpohjaan voi päätyä enemmän UV-säteilyä.
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu
– Pupillin koko suurenee, kun käytämme aurinkolaseja. Tilanteessa, jossa käytössä on leveät, suorat ja nenällä roikkuvat aurinkolasit, ne antavat vain osittaista suojaa UV-säteilyltä. Kun pupillin koko suurenee, sivuilta tulevaa UV-säteilyä pääsee entistä enemmän silmänpohjaan. Tällöin silmänpohjan rappeuman ja mykiön samentumisen riski kasvaa, muistuttaa Vestervik.
Huomiota kannattaakin kiinnittää aurinkolasien valinnassa EU-standardien lisäksi myös lasien kaarevuuteen. UV-säteilyn ”vuotaminen” silmiin lasien sivuilta voi pitkässä juoksussa altistaa sidekalvokyhmyihin (“pinguecula”). Kaarevat ja hyvin istuvat aurinkolasit auttavat sidekalvon vaurioiden ennaltaehkäisemisessä.
– Kun aurinkolasikehyksen nenäsilta on nenän varren muotoinen, istuu se kauniisti ja tuntuu kehys käyttäjästään mukavalta. Samalla varmistetaan myös hyvä UV-suojaus. Myös ohimoiden puolella hyvä istuvuus on tärkeä, jotta saadaan riittävä suojaus sinnekin, painottaa Jyri.
Jyri Vestervik kertoo myös näppärän nyrkkisäännön laadukkaista aurinkolaseista.
– Heijastuksenestopinta – se on asia, jolla erottaa laatutuotteen. Linssin taakse laitetaan heijastuksenestokäsittely, joka suodattaa pois myös käyttäjän selän takaa tulevaa UV-säteilyä. Erityisesti, kun valitaan kasvoja leveämpi kehys, on heijastuksenestopinta tärkeä olla.
Synsamilla asioidessa asiakkaan tarpeet huomioidaan monipuolisesti.
– Kun halutaan aurinkolasit vahvuuksilla, linssien ominaisuudet räätälöidään käyttäjänsä mukaan. Mikäli asiakas on esimerkiksi intohimoinen pallopelaaja, voidaan linssit valmistaa iskunkestävästä materiaalista. Usein taas hiihtäjän linsseihin lisätä peilipinnoite. Myös linssin sävyjä pystytään spesifioimaan. Erilaisia yhdistelmiä on lähes rajattomasti.
Markkinoilla on tällä hetkellä myös fotokromaattisia eli niin kutsuttuja valoadaptiivisia linssejä. Ne mukautuvat valon määrään.
– Linssit tummuvat ulos mentäessä. Tummuminen tapahtuu valinnan mukaan joko UV-säteilystä tai näkyvästä valosta. Jos silmälasien käyttäjä kokee aurinkolasien ja silmälasien vaihtelun raskaana, voi ratkaisuna toimia tummuvat linssit. Markkinoilla on myös peilipintaisia tummuvia linssejä. Kun ilta laskeutuu, peilipintainen linssi vaalenee ja paljastaen kauniin puolipeilin. Ratkaisu on todella tyylikäs, innostuu Jyri Vestervik.
Aurinkolasit lapselle: Myös lasten näkö tärkeä suojata
Aurinkolasit eivät ole pelkästään nuorten ja aikuisten juttu – myös lasten on tärkeä suojata näkönsä. Lasten silmät ovat yhtä haavoittuvaiset.
– Lapsen silmät ovat tärkeä suojata UV-säteilyltä, sillä lapsen mykiö on hyvin kirkas. Silmän oma suojamekanismi ei ole vielä kehittynyt, niinpä lapsi tarvitsee UV-suojaa. On myös tärkeää valita kehykset, jotka pysyvät kasvoilla leikeissä ja temmellyksessä, muistuttaa johtava optikko Vestervik.
Lomamatka perheen kanssa ulkomaille mielessä? Tarkista matkakohteen ultraviolettisäteilyn voimakkuus täältä!
Synsamille näöntarkastukseen jopa samana päivänä
Synsamilla on yli 60 myymälää eri puolilla Suomea ja asioimaankin pääsee nopeasti – olipa sitten kyse aurinkolasien hankinnasta tai näöntarkastuksesta. Synsam tarjoaa maksuttoman näöntarkastuksen ja ajanvaraus onnistuu täältä. Vaihtoehtoisesti ajan voi varata myös puhelimitse numerosta 010 237 2333.
– Näöntarkastukseen pääsee hyvinkin nopealla aikataululla, useimmiten jopa samana päivänä. Ammattitaitoiset optikkomme tekevät näöntutkimukseen, jonka alkuun kuuluu näkemisen tarpeiden kartoittaminen ja tunnistaminen. Ei siis tarvitse pelästyä, kun optikko kyselee näkemisestä ja vapaa-ajan vieton tavoista. Tällä tavoin varmistetaan paras silmälasi- ja aurinkolasiratkaisu asiakkaalle, kertoo johtava optikko Jyri Vestervik.
Tyylistäkään ei tingitä.
– Synsamilla kehysvalinnassa auttavat tyylin ammattilaiset, tyylikonsultit. He auttavat valitsemaan laadukkaat ja tarpeitasi vastaavat aurinkolasit, tyyliä unohtamatta.
Etkö halua sitoutua samoihin laseihin? Ei hätää, ne voi nyt myös vuokrata – hyödynnä Synsam Lifestyle -sopimus
Moni voi haaveilla trendikkäistä silmä- tai aurinkolaseista, mutta hintalappu pelottaa. Muotitietoiset eivät välttämättä halua sitoutua samoihin laseihin pitkäksi aikaa, vaan niitä halutaan vaihdella eri tilanteiden mukaan. Vapaa-ajan harrastuksiinkin halutaan usein erilaisia laseja kuin vaikkapa toimistolle.
Synsam tarjoaa ratkaisuksi lasien vuokraamisen.
– Synsam Lifestyle -sopimuksessa voit ottaa käyttöön useammat silmä- tai aurinkolasit kuukausimaksua vastaan. Sopimus elää täysin tarpeidesi mukaan. Harrastusten muuttuessa, näkemisen tarpeet saattavat muuttua. Sopimuksessa muutokset tehdään ilman ylimääräisiä kuluja. Parasta palvelussa on se, että mikäli näkösi muuttuu, vaihdamme aina tuotteisiin veloituksetta uudet linssit, selventää Jyri Vestervik.
Etsi tästä lähinnä oleva Synsamin myymälä!
Päivitetty 5.8.2024 klo 09.03