Kuukausiennusteessa muutos näkyvissä: Euroopassa hetken lämmin aalto, Suomeen luminen tammikuun alku – “Lunta voi tulla kerralla reippaasti, myrskytkin suorastaan todennäköisiä”
Sää on Suomessa nyt vaihtelevaa. Tuoreessa kuukausiennusteessa on näkyvissä tammikuussa käännös tavanomaista kylmemmästä säästä tavanomaista lauhempaan säähän. Euroopassa on vuodenvaihteen ympäristössä liikkeellä lämmintä ilmaa – eteläisessä ja läntisessä Euroopassa mittaillaan paikoin suomalaisittain kesäisiä, jopa 20–25 asteen lukemia.
Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n 30. joulukuuta julkaisemassa kuukausiennusteessa on merkkejä muutoksesta Suomen säässä.
– Vuosi 2022 alkaa vielä kylmän vaihtelevassa säässä, mutta jo tammikuun aikana sää alkaa tämän kuukausiennusteen mukaan muuttua. Euroopan keskivaiheille on vahvistumassa hiljalleen korkeapaine ja matalapaineet kulkevat Pohjois-Atlantilta Pohjois-Eurooppaan ja Jäämerelle, joten Suomi jää näiden väliin lauhan lounaisvirtauksen piiriin. Talvella lauha sää on tyypillisesti sateista ja tuulista. Todennäköisesti tammikuussa on juuri tällaista säätä tulossa, toteaa Forecan meteorologi Anna Latvala.
Kuukausiennuste on siis muuttunut hieman aiempaa ennustettua lauhempaan suuntaan.
– Edelliseen 28. joulukuuta julkaistuun kuukausiennusteeseen verrattuna uudessa kuukausiennusteessa on selvempi jako Euroopan etelä- ja keskiosaan tammikuun mittaan vahvistuvan korkeapaineen ja pohjoisen matalapaineiden reitin välillä. Tammikuun alkupuoliskolla ei kuitenkaan ole odotettavissa mitenkään tasaista säätä kummallakaan viikolla. Sää pikemminkin sahaa kunnon pakkasen sekä lauhan ja sateisen sään välillä.
Viikko | Ennuste | Ennustettavuus |
---|---|---|
3.–9.1. | Viikko on Suomessa keskimääräistä kylmempi ja sateisempi. | Hyvä |
10.–16.1. | Viikko on hieman tavanomaista lämpimämpi, sademäärä on keskimääräinen. | Kohtalainen |
17.–23.1. | Sää on keskimääräistä lauhempaa, sademäärä on ajankohdalle tavanomainen tai hieman korkeampi. | Heikko |
24.–30.1. | Sää on lauhaa ja mahdollisesti tavanomaista sateisempaa. | Heikko |
Tuleva säätyyppi suosii siis myös tuulista säätä sekä mahdollisesti ajoittain ja paikoin isoja lumikertymiä.
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu
– Myräkät ja myrskytkin ovat lähiviikkoina suorastaan todennäköisiä; nyt joulu–tammikuussa eletään toki muutenkin tilastollisesti vuoden myrskyisintä aikaa. Lunta voi tulla kerralla reippaasti, mutta sään lauhtuessa osa sateista tulee varsinkin etelässä vetenä, Anna Latvala sanoo.
Läntisessä Euroopassa ajankohtaan nähden lämmintä ilmaa
Euroopan länsipuoliskolla on vuodenvaihteen ympäristössä käynnissä ajankohtaan nähden lämpimän ilman aalto. Esimerkiksi Espanjassa lämpötilat ovat paikoin etelässä ja idässä 20–25 asteessa, Ranskan eteläosassa 20 asteen tienoilla ja osassa Isoa-Britanniaa 15 asteen vaiheilla.
– Euroopan lämpö johtuu nyt lounaassa olevasta korkeapaineesta sekä Britteinsaarten länsipuolella olevasta matalapaineesta, joka kiskoo lämmintä ilmaa Britteinsaarille asti. Ranskan eteläosassa lämpötilat ovat sisämaankin puolella paikoin 20 asteen tienoilla, Pariisissakin käväistään lähellä 15 asteen lukemia ja Englannissa, Irlannissa sekä Benelux-maissa ollaan paljolti 10–15 asteessa, Anna Latvala kertoo.
Provisionally, Coningsby in Lincolnshire has recorded 15.3 °C so far today, meaning today is the warmest New Year's Eve on record for the UK pic.twitter.com/bIjgE2vtHP
— Met Office (@metoffice) December 31, 2021
Pitkään tämä tilanne ei kuitenkaan kestä, sillä jo sunnuntaina 2. tammikuuta sääasetelma muuttuu.
– Lämpötilat laskevat pohjoisesta alkaen. Tammikuun ensimmäisen täyden kalenteriviikon alkupäivinä Pariisissa mennään taas alle 10 asteeseen ja Etelä-Ranskassakin lämpötila putoaa 20 asteen hujakoilta sisämaassa hädin tuskin 10 asteeseen. Espanjan etelä- ja itäosassa lämpötilat laskevat ensi viikon puolivälissä 15 ja 20 asteen välille.
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu
Tammikuun 3. päivä alkava viikko: Sadealueita yksi toisensa jälkeen – lämpötilat sahaavat
Euroopassa vallitsee matalapainesää 3. tammikuuta alkavalla viikolla.
– Suomenkin yli kulkee sadealue toisensa jälkeen. Aina sateiden välissä pohjoisesta pääsee Suomeen annos kylmää ilmaa. Lopputuloksena sää sahaa pikkupakkasen tai jopa lauhan ja kovemman pakkasen välillä, Anna Latvala ennustaa.
Suomessa 3. tammikuuta alkavan viikon keskilämpötila on kuukausiennusteen mukaan 0–3 astetta keskiarvoa kylmempi. Poikkeama on pienimmillään aivan etelässä ja suurimmillaan Pohjois-Lapissa.
– Lämpötilat vaihtelevat varsinkin etelässä ja lännessä parista plusasteesta 10–20 asteen pakkasiin, idässä ja pohjoisessa enimmäkseen alle kymmenestä pakkasasteesta yli 20 pakkasasteeseen. Ei ole kuitenkaan mahdotonta, että Itä-Suomessakin lämpötila käväisisi hetkellisesti nollan yläpuolella.
Katso videolta kuukausiennuste lämpötiloista!
Tämän hetken ennusteen mukaan 3. tammikuuta alkavan viikon ensimmäinen laaja matalapaineen alue sateineen tulee jo viikon alussa ja liikkuu hitaasti Suomen yli. Sää on myös pilvistä ja tuulista.
– Viikon aikana varsinkin Pohjois-Suomessa voi paikoin tulla matalapaineiden yhteydessä jopa parikymmentä senttimetriä lunta vuorokaudesssa. Lunta tulee toki myös maan etelä- ja keskiosassa, joten lumensyvyys kasvaa viikon aikana monella paikkakunnalla, Anna Latvala toteaa.
Pitkän ajan säätilastojen mukaan keskimääräiset ylimmät lämpötilat ovat tammikuun alkupäivinä lounaassa, Ahvenanmaalla sekä paikoin etelässä ja lännessä 0–2 plusastetta. Maan keskiosassa keskimääräinen ylin lämpötila on vuodenvaihteessa laajalti 0–4 pakkasastetta, pohjoisessa enimmäkseen 2–8 pakkasastetta.
Lue myös: Suomen sää tammikuussa tilastojen valossa
Kuukausiennusteen mukaan tavanomaista lämpimämmän sään painopiste siirtyy Euroopassa lännestä itään 3. tammikuuta alkavalla viikolla. Euroopan itäosassa viikon keskilämpötila on 2–4 astetta keskimääräistä korkeampi.
Keski-Euroopassa sää on sateista, Välimeren ympäristössä sen sijaan on kuivahkoa.
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu
Tammikuun 10. päivä alkava viikko: Hieman keskimääräistä lauhempaa
Tammikuun 10. päivä alkavalla viikolla näyttää siltä, että Atlantilla aiemmin ollut korkeapaine alkaa levittäytyä Länsi-Eurooppaan ja tuo samalla sinne sekä Välimerelle pohjoisesta kylmempää ilmaa.
– Matalapaineiden reitti siirtyy selvästi pohjoisemmaksi, mutta ulottuu edelleen Suomeen, Anna Latvala sanoo.
Suomessa viikon keskilämpötila on kuukausiennusteen perusteella 0–2 astetta keskimääräistä lauhempi. Sademäärät ovat Suomessa ajankohdalle tyypillisiä.
Katso videolta kuukausiennuste sateista!
Euroopan itä- ja pohjoisosassa 10. tammikuuta alkavan viikon keskilämpötila on tavanomainen tai lauhan puolella, asteina 0–2 astetta keskiarvon yläpuolella.
Sademäärä on Euroopassa laajalti ajankohdalle tavanomainen tai hieman pienempi, Islannissa ja Norjassa on paikoin sateista.
Tammikuun 17. ja 24. päivä alkavat viikot: Miltä näyttää tammikuun loppupuolisko?
Kuukausiennusteen mukaan sää jatkuu 17. tammikuuta alkavalla viikolla yhä keskimääräistä lauhempana Suomessa sekä itäisessä Euroopassa.
Matalapaineet tuovat Pohjois-Eurooppaan ja Suomeen edelleen sateita Pohjois-Atlantilta.
Myös tammikuun 24. päivä alkava viikko näyttää Suomessa ajankohdan keskimääräisiä lukemia lämpimämmältä.
– Vaikka ennustettavuus heikkenee jo tammikuun jälkimmäisellä puoliskolla, lauhtuminen näkyy tässä kuukausiennusteessa melkein häkellyttävän selvänä. Muutoksia voi toki juuri heikon ennustettavuuden vuoksi tulla, Anna Latvala toteaa.
Kuukausiennusteen mukaan lauha sää leviää suureen osaan Eurooppaa.
– Eurooppa jakautunee sateiseen pohjoiseen ja kuivaan etelään. Keski- ja Etelä-Euroopassa vallitsee korkeapaine, matalapaineiden reitti puolestaan kulkee edelleen Pohjois-Atlantilta Pohjois-Eurooppaan ja Jäämerelle, Anna Latvala sanoo.
Lue myös: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?
Pitkän ajan sääennusteet ovat vielä kehitysasteella. Ne kertovat viikon tai kuukauden keskimääräisestä säästä, eivät yksittäisten päivien säästä. Keskimääräiset lukemat voivat toteutua monella eri tavalla. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi siis olla suurta.
Lue seuraavaksi: Säävuosi 2021: Paukkupakkasesta paahtavaan helteeseen ja rajuilmoihin
Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!
Päivitetty 31.12.2021 klo 15.23