Katso uusi kuukausiennuste viikko viikolta heinäkuun alkuun saakka: "Paluuta tämänhetkiseen asetelmaan ei tule"
Sää on nyt Suomessa vuodenaikaan nähden hyvin lämmintä. Helleraja voi paukkua vielä ensi viikollakin, mutta juhannusta lähestyttäessä Euroopan keskuksen (ECMWF) keskipitkä sääennuste vihjaa säätyypin muuttuvan viileämmäksi ja epävakaisemmaksi.
Suomalaisia auringonpalvojia hemmotellaan nyt verrattain pitkäkestoisella korkeapainesäällä. Eurooppalaisen säämallin kuukausiennusteessa säähän on kuitenkin vähitellen ensi viikon kuluessa tulossa muutos. Paluuta tämänhetkiseen lämpimään ja aurinkoiseen sääasetelmaan ei välttämättä enää myöhemmässä vaiheessa kesäkuuta tule.
Helleraja, eli 25 astetta, on viime päivinä rikkoutunut erityisesti maan pohjoisosassa. Kuluneen kesäkuun toistaiseksi korkein lukema on Suomen pohjoisimmalla havaintoasemalla Utsjoen Nuorgamissa mitattu 29,4 astetta. Hellepäiviä on tämä perjantai (4.6.2021) mukaan laskettuna mitattu tänä vuonna jo yhdeksän kappaletta, mikä on selvästi keskivertoa enemmän.
Tutustu myös tähän: Tutkimus: Tämä osa Euroopasta on erityisen altis vaaraa aiheuttavalle säälle – Yhdysvalloissa riskit moninkertaiset
7.–13. kesäkuuta: Hellettä, pauketta ja ropinaa
Ensimmäinen tarkasteluviikko pähkinänkuoressa:
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu
- Suuressa osassa Suomea hieman tavanomaista korkeampi ilmanpaine
- Jopa 3–6 astetta tavanomaista lämpimämpää
- Etelä- ja Keski-Suomessa sademäärät ovat lähellä tavanomaisia tai hieman niiden alapuolella, osassa Lappia sataa keskivertoa enemmän
Kuukausiennusteen ensimmäisellä tarkasteluviikolla Suomi kuuluu vielä korkeapaineen vaikutuspiiriin, mutta viikon loppupuolta kohden mentäessä sen vaikutus alkaa hiljalleen kuihtua. Ensi viikolla sade- ja ukkoskuurot yleistyvät koko maassa ja matalapaineet lähestyvät hiljalleen lännestä.
Kesän hellesaldo kasvaa todennäköisesti ensi viikolla useammalla päivällä, sillä ilmamassa Suomen ympäristössä pysyy lämpimänä. Poikkeama tavanomaista lämpimämpään suuntaan on Itä- ja Pohjois-Suomessa 3–6, muualla maassa 1–3 astetta.
14.–20. kesäkuuta: Säätyyppi muuttuu
Toinen tarkasteluviikko pähkinänkuoressa:
- Ilmanpaine hieman tavanomaista matalampi
- Lämpötila pääosin lähellä tavanomaista, Pohjois-Pohjanmaalla ja osassa Lappia on tavanomaista viileämpää
- Sademäärä lähellä tavanomaista
Uuden kuukausiennusteen toisella tarkasteluviikolla tavanomaista korkeamman ilmanpaineen painopiste on siirtynyt jo kauas Suomen lounaispuolelle Britteinsaarten ja Irlannin seudulle.
Suomessa ilmanpaine näyttäisi olevan hieman tavanomaista matalampi, mikä voi viitata matalapainetoiminnan vilkastumiseen. Jos ennuste toteutuu, matalapaineet näyttäisivät saapuvan lännen tai luoteen suunnalta, joten vallitsevat ilmavirtaukset eivät olisi Suomessa enää kovinkaan lämpimiä.
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu
Helteen todennäköisyys saattaa hiipua 14. kesäkuuta alkavalla viikolla Atlantilta saapuvien ilmavirtausten myötä. Lämpötila olisi kuitenkin suuressa osassa maata lähellä tavanomaista Pohjois-Pohjanmaata ja osaa Lappia lukuun ottamatta.
21.–27. kesäkuuta: Melko tavanomainen juhannus
Kolmas tarkasteluviikko pähkinänkuoressa:
- Juhannusviikolla hieman tavanomaista matalampi ilmanpaine
- Lämpötila lähellä tavanomaista
- Sademäärä lähellä tavanomaista
Kolmannella, 21. kesäkuuta alkavalla, tarkasteluviikolla ilmanpaine Suomen ympäristössä näyttäisi yhä olevan tavanomaista alhaisempi, mikä voi viitata matalapainevoittoiseen säähän.
Sademäärissä ei kuitenkaan näy suurempia poikkeamia, joten todennäköisesti kyseeseen tulevat kesälle tyypilliset kuurottaiset sateet, joiden välissä näkyy lämmintä kesäaurinkoakin.
Jos tämän kuukausiennusteen sanoma toteutuu, juhannusviikon sää ei näytä hassummalta, vaikka yksittäisten päivien, kuten juhannusaaton -tai päivän säästä ei voikaan tämän perusteella todeta mitään.
"Jos tämän kuukausiennusteen sanoma toteutuu, juhannusviikon sää ei näytä hassummalta"
Toivoa on kuitenkin tavanomaisesta juhannussäästä, jolloin päivän ylimmät lämpötilat kohoavat maan etelä- ja keskiosassa 20 asteen vaiheille ja pohjoisessakin lähelle sitä.
Lue myös, minkälainen on juhannuksen sää keskimäärin Suomessa
28. kesäkuuta – 4. heinäkuuta: Ennusteen epävarmuus kasvaa merkittävästi
Neljäs tarkasteluviikko pähkinänkuoressa:
- Ilmanpaine tavanomainen
- Lämpötila paikoin tavanomaista korkeampi
- Sademäärä paikoin tavanomaista suurempi
Kuukausiennusteen viimeisellä, 28. kesäkuuta alkavalla tarkasteluviikolla, säässä ei näy olevan suurempia poikkeamia Pohjois-Euroopassa. Ennusteen epävarmuus näyttäisi myös kasvavan merkittävästi, joten lähes kaikki vaihtoehdot ovat vielä tässä vaiheessa auki.
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu
Mielenkiintoista on kuitenkin, että Suomea lähestyy neljännellä tarkasteluviikolla idästä lämpimämmän ilman kieleke, joten jos ennuste toteutuu, hellesään todennäköisyys hieman kohoaa.
Pitkän ajan sääennusteet ovat kokeiluasteella, eivätkä ne pyri ottamaan kantaa yksittäisen päivän säähän, kuten lämpötiloihin tai sademääriin. Ennusteisiin on syytä suhtautua varauksella.
Lue seuraavaksi: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?