Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Nyt julki koko kesän pitkä ennuste: ”Näyttää sellaiselta kesäsäältä,…
Vuodenaikaisennuste |

Nyt julki koko kesän pitkä ennuste: ”Näyttää sellaiselta kesäsäältä, jota moni kaipaa, mutta osa taas ei” – katso kesä–elokuun ennuste!

Kesäistä lämpöä ja uimareita Vaasassa.
Kesä–elokuun ennusteen mukaan ainakin maan eteläpuoliskolla voi olla kesällä helteistä ja aurinkoista säätä enemmän kuin keskimääräisesti kesäisin. Arkistokuva: Matti Hietala, Vaasa, 6.6.2021

Uuden pitkän ennusteen mukaan kesä–elokuun jakson keskilämpötila on eteläisessä ja paikoin keskisessä Suomessa tavanomaista lämpimämpi, muualla maassa ollaan lähellä tavanomaista. Sateita tulee ennusteen mukaan keskimääräistä kesää vähemmän tai tavanomaisia määriä. Suomen säälle ominaiseen tapaan kesänkin aikana on kuitenkin odotettavissa vaihtelevaa säätä. Muun Euroopan osalta kesästä ennakoidaan laajalti tavanomaista kuumempaa, etenkin lounaisessa Euroopassa.

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskus ECMWF on julkaissut 5. toukokuuta kolmen kuukauden ennusteen eli niin sanotun vuodenaikaisennusteen kesä–elokuun jaksolle.

Vuodenaikaisennuste ennakoi Suomen eteläosaan 0–1 astetta ja paikoin maan keskiosaan 0–0,5 astetta keskimääräistä lämpimämpää kesäkuukausien jaksoa, muualla maassa kolmen kuukauden keskilämpötila on ennusteen perusteella tavanomainen.

– Vuodenaikaisennusteessa näkyy jopa helteisen ja aurinkoisen sään jaksojen mahdollisuus etenkin Suomen eteläpuoliskolla. Euroopassa on tämän ennusteen mukaan laajalti tavanomaista lämpimämpää kesä–elokuun aikana, ja voisi olla mahdollista, että tavanomaista lämpimämmän sään aallot kurottavat Euroopasta ajoittain myös Suomeen. Vaikka ennuste ei kerro suoraan mitään varmaa, ennusteen perusteella näyttää siltä, että kesään sisältyy ainakin maan eteläpuoliskolla helteistä, aurinkoista säätä mahdollisesti enemmän kuin keskimääräisen kesän aikana. Tämä näyttää sellaiselta kesäsäältä, jota moni kaipaa, mutta toisaalta osa taas nimenomaan ei, toteaa Forecan meteorologi Joanna Rinne.

ECMWF:n ennuste lämpötilojen poikkeamista kesä–elokuulle 2023. Jaksosta ennakoidaan eteläisessä Suomessa ja paikoin maan keskiosassa 0–1 astetta keskimääräistä lämpimämpää. Ennuste näyttää tavanomaista lämpimämpää kesää laajalti muualle Eurooppaan.
ECMWF:n ennuste lämpötilojen poikkeamista kesä–elokuulle 2023 Eurooppaan. Jaksosta ennakoidaan eteläisessä Suomessa ja paikoin maan keskiosassa keskimääräistä lämpimämpää. Ennuste näyttää tavanomaista lämpimämpää kesää laajalti muualle Eurooppaan.

Suuressa osassa Eurooppaa kesä–elokuun jakso on ennusteen perusteella 0,5–1 astetta keskimääräistä lämpimämpi. Espanjassa olisi kuitenkin laajalti jopa 1–2 astetta keskimääräistä kuumempaa, paikoin myös esimerkiksi Ranskan eteläosassa. Etelämpänä Euroopassa uhkana ovatkin jälleen kuumat hellejaksot viime kesän tapaan.

Lue myös: Milloin meteorologi pitäisi kesälomansa? Näin vastaavat Forecan meteorologit

Kesällä sademäärät Suomessa tavanomaista pienempiä tai tavanomaisia

Ennusteen mukaan kesä–elokuun sademäärä on Suomessa tavanomaista pienempi tai osassa maata jaksolle tavanomainen.

– Ilmanpaineen ennustetaan olevan Suomen, Ruotsin, Norjan ja Islanninkin suunnalla kesä–elokuun jakson aikana tavanomaista korkeampi. Tämä voisi viitata siihen, että lämpimiä korkeapainejaksoja esiintyisi jopa tavanomaista kesää enemmän. Sade-ennusteen vähäsateisuuskin viittaisi korkeapainejaksojen mahdollisuuteen, Joanna Rinne sanoo.

ECMWF:n ennuste sademäärien poikkeamista kesä–elokuulle 2023 Eurooppaan.
ECMWF:n ennuste sademäärien poikkeamista kesä–elokuulle 2023 Eurooppaan. Suomessa on merkkejä keskimääräistä pienemmistä sademääristä.

Muun Euroopan osalta ennuste näyttää keskiseen Eurooppaan laajalti tavanomaisia tai hieman tavanomaista suurempia sademääriä kesä–elokuun jaksolle. Pohjoisempana tavanomaista kuivemman sään merkkejä on Suomen lisäksi esimerkiksi Baltiassa. Välimerellä, esimerkiksi Italiassa ja Kreikassa voisi olla tavanomaista sateisempaa.

– Mikäli tänä kesänä pohjoisen tai keskisen Euroopan yllä on korkeapainejaksoja, on odotettavissa, että Atlantilta saapuvat matalapaineet voivat joissakin tilanteissa kääntyä Välimeren ylle, vaikka ne useammin suuntaisivat Jäämeren suunnalle. Välimeren seudun kesälle ovat tyypillisiä pitkät, kuumat korkeapainejaksot, joten sateita ei vaadita paljoa, että niitä on enemmän kuin keskimääräisenä vuonna, Joanna Rinne kertoo.

Lue myös:

Vuonna 2022 kesä–elokuun jakso oli suuressa osassa Suomea harvinaisen lämmin, Lapin itäosassa jopa poikkeuksellisen lämmin. Kesän 2022 korkein lämpötila mitattiin kesäkuussa, kun Porin lentoasemalla oli 28. kesäkuuta 32,9 astetta.

El Niñon ennustetaan alkavan maailmalla

Kolmen kuukauden vuodenaikaisennuste lasketaan koko maailmaan, mutta sen pääasiallinen käyttötarkoitus on tropiikin ilmiöiden, kuten ENSO-kierron eli El Niño - ja La Niña -kierron seuraaminen ja ennustaminen.

ENSO-kierto siirtyy ennusteen mukaan kesän kuluessa maailmalla El Niño -vaiheeseen.

– El Niño -vaiheessa Tyynenmeren pintalämpötila on laajalla alueella päiväntasaajan tienoilla keskimääräistä lämpimämpi. Maapallon keskilämpötila on El Niño -vuosina lämpimämpi kuin La Niña -jaksojen aikana. Lämpö vaikuttaa esimerkiksi myrskyjen esiintyvyyteen, erilaisten sateisuuteen ja kuivuuteen liittyvien sääkatastrofien yleisyyteen sekä ruoansaantiin, jopa alueellisten tautiepidemioiden esiintyvyyteen, Joanna Rinne toteaa.

Kolmen kuukauden pitkä ennuste voi toteutua monella tavalla

Sään vuodenaikaisennusteessa lasketaan lämpötila-, sademäärä- ja ilmanpainepoikkeamat peräti kolmen kuukauden mittaiselle ajanjaksolle.

Suomen säälle ovat kuitenkin ominaisia erittäin suuret vaihtelut, joten vuodenaikaisennusteen perusteella ei pysty toteamaan mitään yksittäisten viikkojen säätyypistä. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi olla hyvin suurta. Kolmen kuukauden ennuste voikin toteutua monella tavalla. Pohjoisten leveysasteiden vaihtelevan sään ympäristössä kolmen kuukauden ennusteen tarkkuus on selvästi heikompi kuin tropiikissa.

Lue seuraavaksi: Pitkän ajan sääennusteet – miten ne syntyvät ja miten niitä tulee tulkita?

Karita Kontula-Sokka
toimittaja

Päivitetty 9.5.2023 klo 17.54

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat