Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Pitkä sääennuste: "Ei enää paluuta entiseen" – katso, mikä on kesän…
Uutiset |

Pitkä sääennuste: "Ei enää paluuta entiseen" – katso, mikä on kesän kolein viikko

Rankkoja saderyöppyjä on luvassa varsinkin heinäkuun alkupuolella.
Rankkoja saderyöppyjä on luvassa varsinkin heinäkuun alkupuolella. Kuva: Markus Mäntykannas, Raasepori, arkistokuva

Euroopan keskuksen (ECMWF) uuden kuukausiennusteen mukaan heinäkuun alku on tavanomaista viileämpi. Ensi viikosta voi tulla kuluneen kesän kolein.

Suomi on heinäkuun alkupuolella matalapaineiden vaikutuspiirissä. Suursäätila Euroopassa muistuttaa nyt kovasti sitä samaa, mitä koimme viime talven aikana: lukuisia Pohjois-Euroopan yli kulkevia matalapaineita, voimistuvia lounaistuulia ja aika ajoin runsaitakin sateita.

Lue myös: Minkälainen kesä seuraa talvea, jota ei koskaan tullut?

Ennusteviikko 6.–12.7: Epävakaista – kuluneen kesän kolein viikko

Kuukausiennusteessa Pohjois-Euroopan yllä on tavanomaista matalampi ilmanpaine, mikä viittaa vilkkaaseen matalapainetoimintaan. Suuressa osassa Suomea ennustettu sadekertymä on tilastollista keskiarvoa korkeampi, joten ajoittain vettä tulee reippaasti. Valtaosa sateesta on kuitenkin peräisin sade- ja ukkoskuuroista, joten välissä on myös poutaisempia hetkiä.

Epävakainen säätyyppi tuo mukanaan myös tavanomaista viileämmän sään: suuressa osassa maata tuleva viikko on 1–3 astetta tavanomaista viileämpi. Ensi viikolla 20 astetta on tiukassa useampana päivänä, vaikka loppuviikkoa kohden ilmamassa vähitellen lämpeneekin. Runsaahkon pilvisyyden ja sadeherkän sään vuoksi hellelukemille tuskin kivutaan.

Tuleva viikko voi hyvinkin olla kuluneen kesän kolein viikko.

Kylmän rintaman yhteydessä voi syntyä toisinaan voimakkaita sade- ja ukkoskuuroja.
Sade- ja ukkoskuurot ovat herkässä heinäkuun alkupuoliskolla. Kuva: Jenna Salminen, arkistokuva

Ennusteviikko 13.–19.7: Kohti uutta normaalia

Toisella ennusteviikolla Euroopan suursäätila näyttää kääntyvän päälaelleen: tavanomaista korkeamman ilmanpaineen alue siirtyy Jäämerelle ja Pohjois-Atlantille. Sitä vastoin suuressa osassa Manner-Eurooppaa ilmanpainepoikkeama on "negatiivinen", mikä kielii matalapainevoittoisesta ja epävakaisesta säästä. Suomen yllä ilmanpainepoikkeamaa ei juurikaan näy suuntaan eikä toiseen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Sademäärissä eikä lämpötiloissa näy enää tässä vaiheessa suurta poikkeamaa Suomen osalta. Heinäkuun sateisin ja kolein viikko näyttäisi olevan edeltävä viikko 6.–12.7. Tämän jälkeen palattaisiin vähitellen kohti heinäkuun tyypillistä säätä.

Lue myös: Tällainen on heinäkuun sää tilastojen valossa

Pielinen aurinkoisena kesäpäivänä.
Pielinen aurinkoisena kesäpäivänä. Kuva: Anna Latvala, Lieksa, 2.7.2017

Ennusteviikot 20.7.–2.8.: Helle kärkkyy lähellä

Heinäkuun loppupuolella Euroopan ilmanpaineasetelman lasketaan säilyvän ennallaan: Suomen pohjoispuolella on tavanomaista korkeampi ja eteläpuolella tavanomaista matalampi ilmanpaine. Tämä asetelma voi viitata itävirtausten mahdollisuuteen.

Kuukausiennusteessa Suomen itä- ja kaakkoispuolella on erityisesti heinäkuun toiseksi viimeisellä viikolla hyvin lämmintä ja kosteaa ilmaa, josta myös osa Suomesta voi saada osansa.

Lämpimän kesäsään, ehkä ajoittaisten helteidenkin, todennäköisyys kasvaa heinäkuun loppua kohden mentäessä kuukausiennusteen perusteella varsinkin maan itäosassa.

Lämmin sää sai ihmiset rannalle Vaasassa toukokuussa 2019.
Sään odotetaan kuukausiennusteen perusteella lämpenevän heinäkuun loppua kohden mentäessä. Kuva: Matti Hietala, Vaasa, arkistokuva

Tuoreen kuukausiennusteen perusteella on selvää, että enää ei ole paluuta entiseen: tämän kesän huippuhelteet ajoittuivat kesäkuun loppuun, eikä vastaavaa ole luvassa enää. Hellepotentiaalia on toki vielä elokuussakin, mutta elokuun ensimmäisen puoliskon jälkeen 30 asteen ylitykset käyvät jo epätodennäköisiksi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Jos kuukausiennuste toteutuu, voi olla, että kesäkuu on tänä vuonna selvästi heinäkuuta lämpimämpi kuukausi Pohjois-Euroopassa ja Baltian maissa.

Lue seuraavaksi: Näin kuumaa kesän alkua ei kovin usein koeta: Kesäkuu oli monin paikoin ennätyksellisen lämmin – korkein lämpötila peräti +33,5 astetta

 

 

Markus Mäntykannas

Päivitetty 4.7.2020 klo 11.12

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat