Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Uusi kuukausiennuste: Hetkeksi lämpimämpää – karu käännös uhittelee…
Kuukausiennuste |

Uusi kuukausiennuste: Hetkeksi lämpimämpää – karu käännös uhittelee kuitenkin toukokuun alkupuolella

Kevättä ilmassa.
Vappuviikolla maan eteläosassa voi olla keskimääräisiä huhti–toukokuun vaihteen lukemia lämpimämpää säätä. Kuva: Keijo Väänänen, Taivassalo, 15.4.2024

Sää on ennusteen mukaan lämpenemässä vappua kohden, mutta vapun jälkeen edessä voi olla jälleen käännös viileämpään suuntaan. Vappuviikollakin sateita tulee edelleen osassa maata myös räntänä ja lumena.

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskus ECMWF on julkaissut uuden kuukausiennusteen 24. huhtikuuta.

– Tuoreimman kuukausiennusteen valossa maan eteläosiin on leviämässä vappuviikolla selvästi viimeaikaista lämpimämpää ilmaa. Toukokuun edetessä edessä voi kuitenkin olla paluu tavanomaista viileämpään säätyyppiin Suomessa ja suuressa osassa Eurooppaa, toteaa Forecan meteorologi Joonas Koskela.

Kuukausiennuste Suomeen (julkaisuaika 24.4.2024)
ViikkoEnnusteSään ennustettavuus
29.4.–5.5. (Viikko 18)Etelässä vappuviikko on tavanomaista lämpimämpi. Muualla maassa viikon keskilämpötilat ovat laajalti lähellä tavanomaisia, mutta pohjoisessa voi olla paikoin tavanomaista kylmempää. Sademäärä on lähellä keskimääräistä tai hieman keskimääräistä pienempi.Hyvä
6.–12.5. (Viikko 19)Viikon keskilämpötilat ovat koko maassa tavanomaista viileämpiä. Sademäärät ovat ajankohdalle tyypillisiä.Kohtalainen
13.–19.5. (Viikko 20)Viikon keskilämpötilat ovat enimmäkseen lähellä tavanomaisia, pohjoisessa on paikoin vähän tavanomaista viileämpää. Sademäärät ovat lähellä tavanomaisia.Heikko
20.–26.5. (Viikko 21)Viikon keskilämpötiloissa ei näy juurikaan poikkeamia tavanomaisista, paikoin pohjoisessa saattaa olla kuitenkin vähän keskimääräistä viileämpää. Sademäärät ovat lähellä tavanomaisia lukemia.Heikko

Huhtikuun 29. päivä alkava viikko: Vappuviikolla osassa maata jo lämpimämpää – sateita tulee yhä räntänä ja lumenakin

Kuukausiennusteen mukaan vappuviikon keskilämpötila on eteläisessä Suomessa 1–3 astetta keskimääräistä lämpimämpi. Maan keski- ja pohjoisosassa viikon keskilämpötilat ovat laajalti lähellä tavanomaisia tai pohjoisessa voi olla paikoin tavanomaista viileämpää.

– Suurta osaa Euroopasta viime aikoina hallinnut laaja ja kolea matalapaineen alue hajoaa vappuviikolla. Korkeapaine valtaa alaa ainakin vähäksi aikaa. Sää muuttuu tavanomaista lämpimämmäksi etenkin Keski- ja Itä-Euroopassa ja osansa lämmöstä saa näillä näkymin myös eteläinen Suomi. Suomi tosin kuuluu ilmamassojen rajalle ja ennusteessa on jonkin verran epävarmuutta, Joonas Koskela sanoo.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Vappuviikon päivittäisennusteet ovat siis vielä vaihdelleet, mutta näyttää, että ainakin alkuviikoksi sää olisi lämpenemässä etenkin etelässä ja maan keskiosassa.

– Torstaina 25. huhtikuuta tehdyn ennusteen mukaan vapun tienoilla lämpötila voi kohota monin paikoin 15 ja 17 asteen välille, eikä 20 asteen ylittyminenkään ole mahdotonta. Pohjoiseen lämpimin ilma ei kuitenkaan ulotu, mutta kolein ilma väistyy sieltäkin. Yleisesti ottaen viikko näyttää vaihtelevalta.

Katso videolta kuukausiennuste lämpötiloista!

Vappuviikon sateidenkin ennusteissa on vielä epävarmuutta. Kuukausiennusteen mukaan viikon sademäärät olisivat lähellä tavanomaisia tai vähän tavanomaista pienempiä. Päivittäisennusteissa runsaampia sateita näkyy niin alkuviikolle kuin viikon loppupuolellekin.

– Tämän hetken ennusteen mukaan vappuviikon sateet ovat etelässä vettä, mutta maan keskiosaan ja pohjoiseen tulee ajoittain myös räntää ja lunta, Joonas Koskela toteaa.

Pitkän ajan säätilastojen mukaan keskimääräiset ylimmät lämpötilat ovat Suomessa vapun tienoilla huhti–toukokuun vaihteessa maan eteläosassa 10–14 astetta, maan keskiosassa enimmäkseen 8–12 astetta ja pohjoisessa laajalti 4–10 astetta, pohjoisessa Lapissa paikoin 2–4 astetta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Vertailukauden 1991–2020 tilastojen mukaan keskimääräisesti lämpötila on vappuna ylimmillään koko maassa plussalla ja lämpimintä on Etelä-Suomen sisämaassa. Öisin mennään pakkaselle laajalti maan pohjoisosassa sekä paikoin etelämpänä Suomenselällä.
Vertailukauden 1991–2020 tilastojen mukaan keskimääräisesti lämpötila on vappuna ylimmillään koko maassa plussalla ja lämpimintä on Etelä-Suomen sisämaassa. Öisin mennään pakkaselle laajalti maan pohjoisosassa sekä paikoin etelämpänä Suomenselällä. Kuva: Foreca 

Keskisessä Euroopassa on kärsitty 22. huhtikuuta alkaneella viikolla jopa öisistä pakkasista. Esimerkiksi viininviljelijät ovat yrittäneet suojella viljelmiään kylmyydeltä. Sää onkin ollut Euroopassa laajalti selvästi ajankohdan tavanomaisia lukemia viileämpää.

Kuukausiennusteen perusteella 29. huhtikuuta alkavalla viikolla keskisessä, itäisessä ja kaakkoisessa Euroopassa olisi kuitenkin jo laajalti tavanomaista lämpimämpää. Espanjan ja Portugalin suunnalla voisi kuitenkin olla keskimääräistä viileämpää.

– Matalapaineen alue tuo viileämpää ja sateisempaa ilmaa etenkin Espanjaan ja Portugaliin sekä Ranskan lounaisosaan. Etelä-Espanjassa viikko voi paikoin olla 3–6 astetta keskimääräistä viileämpi. Etelä-Skandinaviasta ja Keski-Euroopan pohjoisosasta kaakkoon ulottuu puolestaan 3–6 astetta tavanomaista lämpimämpi alue, Joonas Koskela kertoo.

Länsi-Eurooppaan matalapaine tuo selvästi tavanomaista sateisempaa säätä.

– Runsaimmin sataa tämän hetken ennusteiden mukaan Ranskan eteläosissa.

Toukokuun 6. päivä alkava viikko: Koko maassa tavanomaista viileämpää – kylmät yöt ja räntäsateet mahdollisia

Kuukausiennusteen mukaan 6. toukokuuta alkavalla viikolla viikon keskilämpötilat ovat koko Suomessa keskimääräistä viileämpiä. Sademäärät ovat lähellä tavanomaisia.

– Toukokuun 6. päivä alkavalla viikolla on näkyvissä jälleen selvä säätyypin muutos. Korkeapaine asemoituu ennusteen mukaan Atlantille. Euroopan ylle näyttäisi muodostuvan jälleen tavanomaista koleampi matalapaineiden hallitsema alue. Meillä Suomessa edessä voi olla ainakin kylmiä öitä. Päivälämpötilat voivat jäädä 10 asteen vaiheille. Lisäksi ei ole täysin pois suljettua, etteikö räntäkuuroja voisi tulla vielä aika etelässäkin, etenkin jos sateita sattuu yöaikaan, Joonas Koskela toteaa.

Katso videolta kuukausiennuste sateista!

Tavanomaista viileämpi ilma kattaa ennusteen mukaan 6. toukokuuta alkavalla viikolla jälleen suurimman osan Euroopasta.

– Edessä voi olla paluu huhtikuun loppupuolen kaltaiseen tilanteeseen, missä lämpimät ilmat ovat Euroopan länsi- ja itäpuolella. Laajoilla alueilla poikkeama tavanomaista viileämpään suuntaan on 1–3 astetta. Lähinnä Portugalin seudulla voi olla tavanomaista lämpimämpää.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Länsi-Euroopassa näkyy keskimääräistä vähäsateisempaa säätä, Euroopan itäpuoliskolla puolestaan paikoin keskimääräistä sateisempaa säätä.

Toukokuun 13. päivä alkava viikko: Lämpötilat Suomessa tavanomaisia tai paikoin tavanomaista viileämpiä

Kuukausiennusteen mukaan 13. toukokuuta alkavalla viikolla viikon keskilämpötilat ovat Suomessa enimmäkseen lähellä tavanomaisia, pohjoisessa voi olla paikoin hieman tavanomaista viileämpää. Muuallakaan Euroopassa ei näy juurikaan poikkeamia tavanomaisista lämpötiloista.

– Euroopan itäpuolelle voi kehittyä korkeapaine ja tavanomaista lämpimämmän sään alue. Tätä lämpöä saattaa ulottua mahdollisesti myös Suomen puolelle. Sademäärissä ei Suomen yllä näy poikkeamaa tavanomaisesta, mutta heti Suomen eteläpuolella on hieman tavanomaista sateisempi alue, Joonas Koskela sanoo.

Toukokuun 20. päivä alkava viikko: Miltä näyttää jatko?

Toukokuun 20. päivä alkavalla viikolla ennusteessa ei näy suuria eroja edeltävän viikon tilanteeseen. Suomessa viikon keskilämpötilassa ei ole laajalti juurikaan poikkeamaa tavanomaiseen, mutta paikoin pohjoisessa voi olla vähän keskimääräistä viileämpää.

– Tavanomaista lämpimämpi ilma majailee Euroopan itäpuolella, mutta sitä voi levitä myös Euroopan itäosiin, ehkä myös Suomen puolelle. Sademäärässä ei näy Euroopan alueella juurikaan poikkeamia tavanomaisesta, Joonas Koskela sanoo.

Lue myös: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?

Pitkän ajan sääennusteet kertovat viikon tai kuukauden keskimääräisestä säästä, eivät yksittäisten päivien säästä. Keskimääräiset lukemat voivat toteutua monella eri tavalla. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi siis olla suurta.

Lue seuraavaksi: Tältä näyttää touko–heinäkuun jakso – katso loppukevään ja kesän pitkä ennuste!

Karita Kontula-Sokka
toimittaja

Päivitetty 25.4.2024 klo 15.37

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat