Tuore kuukausiennuste: Näin edetään kohti juhannusta!
Uuden kuukausiennusteen mukaan tämä viikko on Suomessa keskimääräistä toukokuun loppua viileämpi. Etelässä on tällä viikolla ajankohtaan nähden tavanomaista sateisempaa, pohjoisessa tavanomaista kuivempaa. Kesäkuun puolelle kuukausiennuste näyttää laajalti melko keskimääräisiä alkukesän lämpötiloja.
Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n tuoreen kuukausiennusteen mukaan sää on lähiviikkoina vaihtelevaa.
– Tämän kuukausiennusteen valossa ei kannata haaveilla suuremmista hellejaksoista ainakaan ennen juhannusta. Sää näyttää hyvin vaihtelevalta lähiviikkoina: perinteistä suvisäätä, sataa ja paistaa. Lämpötilat tulevat tämän ennusteen perusteella kuitenkin olemaan tämän viikon jälkeen lähellä keskiarvoja, joten eiköhän mukaan mahdu ihan kelpo kesäpäiviäkin niille, jotka aloittavat pian lomiaan, toteaa Forecan meteorologi Markus Mäntykannas.
Tällä viikolla 1–6 astetta tavanomaista viileämpää – etelään runsaita sateita
Kun ennustetta katsotaan tarkemmin viikkotasolla, niin tämän viikon keskilämpötila on Suomessa laajalti 1–3 astetta keskimääräistä kylmempi, Kainuun ja Pohjois-Karjalan suunnalla jopa 3–6 astetta tavanomaista kylmempi. Etelässä tulee keskimääräistä enemmän sateita, pohjoisessa viikko on puolestaan tavanomaista toukokuun loppua kuivempi.
– Etelän runsaiden sateiden syypäänä on keskiviikon ja torstain myräkkä, jonka yhteydessä sataa paikoin rankasti. Myös tuuli voi yltyä tässä yhteydessä myrskylukemiin. Näyttää siltä, että etelässä voisi tulla tällä viikolla vettä yli 20 mm. Toukokuun keskimääräiset sademäärät ylittyvät tässä kuussa heittämällä, Markus Mäntykannas sanoo.
Toukokuu on ollut tänä vuonna monin paikoin sateinen. Keskimäärin toukokuussa sataa Suomessa laajalti 30–55 mm, mutta nyt sadetta on tullut jo paikoin kaksinkertaisia määriä keskimääräisiin lukemiin verrattuina.
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu
Katso videolta kuukausiennuste lämpötiloista!
Keskiviikon ja torstain sateiden jälkeen sää on kuitenkin muuttumassa, sillä Pohjois-Eurooppaan näyttää vahvistuvan korkeapaineen alue.
– Tämä asetelma tuo meille loppuviikkoa kohden aurinkoisemmat ja lämpimämmät säät.
Suuressa osassa Eurooppaa 24. toukokuuta alkava viikko on tavanomaista kylmempi. Helteisimmät ilmat ovat kaukana Suomen itäpuolella tällä viikolla.
Lue myös: Suomen säähän pian kaksi merkittävää käännettä: "Ennustekarttojen olemus muuttuu radikaalisti"
Miltä näyttää koulujen päättäjäisviikko?
Ensi viikolla korkeamman ilmanpaineen alue siirtyy ennusteen mukaan pikkuhiljaa etelämmäs Eurooppaan. Islannin suunnalla puolestaan näkyy jo matalapainetta.
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu
– Olisikohan meillä siis korkeapaineen osalta melko tilapäisestä asetelmasta kyse. Tällä hetkellä näyttää kuitenkin siltä, että ensi viikon alkupuoli olisi pääsääntöisesti poutainen ja osassa maata aurinkoinenkin. Sää myös lämpenee ja ensi viikolla Suomessa voidaan mitata jo yleisemmin 20 asteen lämpötiloja, Markus Mäntykannas toteaa.
Katso videolta kuukausiennuste sateista!
Kuukausiennusteen mukaan lämpötilat ovat ensi viikolla suuressa osassa Suomea lähellä keskimääräisiä kesäkuun alun lämpötiloja.
– Euroopassa olisi yhä laajalti tavanomaista kylmempää. Ehkä viileämpää ilmaa pullahtaisi ajoittain myös Etelä- ja Itä-Suomeen Venäjän puolelta, Markus Mäntykannas tulkitsee ennustetta.
Ensi viikolla sateinen poikkeama häviää Suomen yltä. Ennusteessa on merkkejä hieman tavanomaista vähäsateisemmasta säästä.
Lue myös: Milloin meteorologi pitäisi kesälomansa? Näin vastaavat televisiosta tutut Forecan meteorologit
Pitkän ajan säätilastojen mukaan keskimääräiset ylimmät lämpötilat ovat Suomessa touko–kesäkuun vaihteessa maan eteläosassa 16–20 astetta, maan keskiosassa 14–18 astetta ja pohjoisessa laajalti 10–16 astetta, pohjoisessa Lapissa paikoin 8–10 astetta.
Kesäkuu jatkuu vaihtelevassa säässä
Kesäkuun 7. päivä alkavalla viikolla tavanomaista korkeamman ilmanpaineen alue näyttää kuukausiennusteen mukaan pysyvän Keski- ja Etelä-Euroopassa. Suomen etelä- ja itäpuolella olisi yhä laaja tavanomaista viileämmän ilman alue.
– Näyttää siltä, että suuressa osassa Suomea lämpötila olisi lähellä tavanomaista, mutta eteläistä Suomea varjostaisi ajoittain tavanomaista viileämpi ja pilvisempi sää. Pohjoisessa Euroopassa olisi aika ajoin liikkeellä matalapaineita lännestä kohti itää – eli vaihtelevaa kesäsäätä, aika tyypillistä sellaista.
Sademäärien osalta 7. kesäkuuta alkava viikko näyttää Suomessa laajalti keskimääräiseltä, mutta eteläisessä Suomessa sateita voi tulla tavanomaista enemmän.
Kesäkuun edetessä ennusteen epävarmuus kasvaa. Kesäkuun 14. päivä alkavalle viikolle sekä juhannusviikolle ennusteessa ei näy Suomen osalta enää mainittavia poikkeamia lämpötiloissa tavanomaiseen nähden.
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu
– Mahdollisesti kesäkuun puolivälissä korkeapaineen painopiste siirtyisi johonkin kohtaa Britteinsaaria. Kesäkuun 14. päivä alkavalla viikolla Suomessa olisi ehkä vähän tavanomaista kuivempaa, juhannusviikosta ei uskalla sanoa vielä juuta eikä jaata, Markus Mäntykannas toteaa.
Miltä toukokuun lopun ja kesäkuun ennuste kokonaisuudessaan näyttää tällä hetkellä?
– Tämä olisi ehkä kokonaisuudessaan sellainen asetelma, että ei tämä siis ainakaan ennen juhannusta suurempia helleaaltoja mahdollista. Jos tuulet käyvät aluksi pohjoisesta ja jatkossa lännen ja luoteen suunnalta, niin harvemmin näiltä suunnilta tulee helleaaltoja. Ennuste voi toki vielä muuttua, Markus Mäntykannas sanoo.
Lue myös: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?
Pitkän ajan sääennusteet ovat vielä kehitysasteella. Ne kertovat viikon tai kuukauden keskimääräisestä säästä, eivät yksittäisten päivien säästä. Keskimääräiset lukemat voivat toteutua monella eri tavalla. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi siis olla suurta. Kesäisin pitkien sääennusteiden haasteena ovat erityisesti sade-ennusteet, sillä suurin osa sateesta on kuuroittaista sadetta.
Lue seuraavaksi: Kesälomat lähestyvät: Tällainen on kesä–elokuun pitkä ennuste!
Päivitetty 27.5.2021 klo 14.44