Välimeri lämpeni yhtä kuumaksi kuin tropiikin meret – nämä asiat on syytä huomioida alueelle matkustaessa
Tukalat helleaallot alkoivat Etelä-Euroopassa jo toukokuussa ja niitä onkin piisannut pitkin kesää. Välimeri on tällä hetkellä monin paikoin yhtä lämmin kuin tropiikin meret, ja tällä voi olla huomattavia vaikutuksia Välimeren alueella lomaileviin turisteihin.
En muista moneen vuoteen katsoneeni yhtä punaista lämpötilakarttaa Välimeren pintavedestä. Suurin osa Välimerestä on nyt tavanomaista lämpimämpi, ja läntisellä Välimerellä poikkeama lämpimämpään suuntaan on paikoin jopa viitisen astetta. Lähinnä itäiseltä Välimereltä löytyy paikoitellen normaaliarvoja viileämpää merivettä.
Itämeren alueella vastaavat lämpötilapoikkeamat ja pitkään jatkunut hellejakso aiheuttaisivat todennäköisesti massiivisia sinilevälauttoja ja kalakuolemia, mutta Välimeren huolet ovat hieman erilaiset.
Sään kuukausiennusteen mukaan on mahdollista, että tavanomaista lämpimämpi sää jatkuu varsinkin Välimeren läntisissä osissa vielä syyskuun puolelle. Välimeri on nyt monin paikoin niin lämmin, että se luovuttaa lämpöä ympäristöönsä pitkälle syksyyn saakka.
"Kuluneen kesän intensiivisten helleaaltojen seurauksena merivesi on lämmennyt erityisesti läntisellä Välimerellä monin paikoin lähelle 30 astetta."
Hyvin lämpimällä merivedellä on kääntöpuolensa: rantalomakohteissa on odotettavissa tukalan kosteat oltavat, helleaaltoja voi esiintyä vielä syyskuussakin ja vaaraa aiheuttavien rankkasateidenkin riski kasvaa kesän vaihtuessa syksyksi.
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu
Lue myös tämä: Syksyn pitkä ennuste on täällä – katso, mitä ennakoidaan syys–marraskuulle!
Pintavesi paikoin jopa 30 astetta: Uusi helleaalto taas näköpiirissä
Välimeren pintaveden lämpötila on korkeimmillaan elokuussa ja yleensä tämä on myös lukuisissa alueen lomakohteissa vuoden kuumin kuukausi. Pintaveden lämpötilan keskiarvo vaihtelee tyypillisesti tähän aikaan vuodesta 25 asteen molemmin puolin siten, että lämpimin merivesi on itäisellä Välimerellä Turkin ja Pohjois-Afrikan edustalla, kun taas viileintä se on Etelä-Ranskan edustalla.
Kuluneen kesän intensiivisten helleaaltojen seurauksena merivesi on lämmennyt erityisesti läntisellä Välimerellä monin paikoin lähelle 30 astetta, eli puhutaan tropiikille tyypillisistä lukemista. Paikallisesti 30 asteen ylityksiä pintavedessä on nähty aina Ranskan Rivieralla saakka, vaikka alue tyypillisesti on muuta Välimerta hieman viileämpi.
Kuuma Välimeri ei tule yllätyksenä. Espanjan ilmatieteen laitos AEMET raportoi, että maassa koettiin digitoidun mittaushistorian kuumin heinäkuu. Eipä siis ihmekään, että meriveden lämpötilakin huitelee tällä hetkellä trooppisille merialueille tyypillisissä lukemissa. On mahdollista, että läntisellä Välimerellä, kuten Espanjan, Ranskan ja Italian saariston edustalla onkin paikoin mitattu kuluneen kesän aikana ennätyksellisen korkeita meriveden lämpötiloja. Havaintohistoria ei kuitenkaan kaikkialla ole kovin pitkä.
Lomakohde | Maa | Pintaveden lämpötila °C (suluissa ajankohdan tilastollinen keskiarvo) |
---|---|---|
Agia Napa | Kypros | 24,8 (28,1) |
Alicante | Espanja | 28,9 (26,7) |
Barcelona | Espanja | 28,0 (25,6) |
Kos | Kreikka | 26,4 (25,9) |
Málaga | Espanja | 26,9 (23,7) |
Nizza | Ranska | 27,8 (25,1) |
Rodos | Kreikka | 28,8 (28,1) |
Välimeren läntisiin osiin ja laajalti myös läntiseen Eurooppaan on viikonlopun kuluessa leviämässä Afrikasta erittäin kuumaa ilmamassaa. Tämä on jo kesän neljäs merkittävä helleaalto, jonka aikana 40 asteen ylityksiä tullaan näkemään niin Iberian niemimaalla kuin Ranskassakin. Britteinsaarilla saakka lämpötila voi kivuta yli 35 asteeseen.
Iso-Britanniassa tehtiin vasta ikään kaikkien aikojen uusi lämpöennätys, kun lämpötila kipusi saarivaltiolla ensimmäistä kertaa mittaushistoriassa yli 40 asteeseen. Coningsby-nimisellä paikkakunnalla mitattiin 19. heinäkuuta 40,3 astetta.
Tuleva helleaalto pitää varsinkin läntisen Välimeren pintalämpötilan korkeana ja voi nostaa sen laajoilla alueilla uudelleen 30 asteeseen. Lähiviikkoina Välimerelle suuntaavien tuleekin varautua polttavan kuumiin päiviin ja tukalan kosteisiin öihin. Rannikkokaupungeissa yön alin lämpötila ei välttämättä laske alle 25 asteen. Erittäin lämmin merivesi pitää ilmankosteuden ympäristössään hyvin korkeana, joten hiki tulee jo pelkästä ajatuksestakin.
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu
Etelä-Euroopassa pitkään muhineen kuumuuden syypäänä on yläilmakehän suihkuvirtaus, joka on tänä kesänä suosinut Afrikasta saapuvan kuuman ilman pakkautumista läntiseen Eurooppaan. Toisinaan suihkuvirtauskentään tulee pitkäkestoisia "jumitilanteita", jolloin esimerkiksi tietyssä Euroopan kolkassa voi olla viikko- tai jopa kuukausitolkulla samantyyppistä säätä.
Länsi- ja Etelä-Euroopan kohdalla tämä on kuluneena kesänä tietänyt pitkäkestoisia korkeapainejaksoja, jotka ovat tuoneet niin kuivuutta kuin erittäin korkeita lämpötilojakin. Tyypillistä tällainen kesäsää on Pohjois-Afrikan valtioille, mutta kuluneena kesänä Pohjois-Afrikan olosuhteet ovat vierailleet Etelä- ja Länsi-Euroopassa tiuhaan.
Lomamatkailija, huomioi nämä seikat Välimerelle suunnatessa
Turismi Euroopassa on elpynyt kuluneena kesänä ennennäkemättömällä tavalla. Monet ovat pitkän koronatauon jälkeen reissanneet Etelä- ja Keski-Euroopan kaupunki- ja rantalomakohteisiin.
Tavanomaista lämpimämpi Välimeri voi tänä vuonna pitkittää lämpimiä olosuhteita Etelä-Euroopan lomakohteissa pitkälle syksyyn, mutta tietyt seikat kannattaa huomioida alueelle matkustaessa.
"Välimeren maat ovat tyypillisesti kuivia ja kuumia kesäkuukausina, mutta syyskuun aikana koetaan muutosvaihe. Kuurottaiset sateet lisääntyvät ja paikallisesti ne voivat olla voimakkaita."
Erittäin lämpimän meriveden seurauksena erityisesti Välimeren läntisissä osissa on havaittu runsaita meduusaesiintymiä. Välimerellä esiintyvät meduusalajit ovat yleensä vaarattomia, joskin niiden kosketus voi olla kivulias ja aiheuttaa iho-oireita. Espanjaan suuntaavat matkailijat voivat tarkkailla meduusatilannetta Infomedusa-sovelluksesta.
Lämmin merivesi tulee piinaamaan matkailijoita myös korkean ilmankosteuden myötä. Erityisesti elokuu voi tänä vuonna tuntua tukalan kuumalta ja hiostavalta. Välimeren rannikoilla sijaitsevissa suurkaupungeissa, kuten esimerkiksi Roomassa ja Barcelonassa, kaupungin rakenteet varastoivat tehokkaasti lämpöä (nk. saarekeilmiö), jolloin yötkin ovat suomalaisittain hyvin tukalia. Sisämaan kohteissa puolestaan 40 asteen helteet ovat mahdollisia vielä elokuun edetessä.
Tärkeä onkin lomamatkalla huolehtia riittävästä nesteytyksestä ja suojautua keskipäivän auringolta. Välimeren lomakohteissa auringon ultraviolettisäteily on korkea vielä lokakuun alkupäiviin saakka, jolloin se porottaa samalla teholla kuin Etelä-Suomessa keskikesällä. Syyskuussa säteily on vielä laajalti erittäin voimakasta.
Tutustu myös tähän: Sää ja liikennelentäjä: Ari Huusela kertoo, onko turbulenssi vaarallista ja miltä tuntuu, kun salama iskee lentokoneeseen
Välimeren maat ovat tyypillisesti kuivia ja kuumia kesäkuukausina, mutta syyskuun aikana koetaan muutosvaihe: pikkuhiljaa Suomelle tyypillinen kesäsää valahtaa Etelä-Euroopan maihin.
Kuurottaiset sateet lisääntyvät ja paikallisesti ne voivat olla voimakkaita. Sademäärä keskimäärin kasvaa syksyn edetessä, ja tänä vuonna erittäin lämmin merivesi voi voimistaa sateita varsinkin vuoristojen läheisyydessä. Espanjan itärannikko, Ranskan eteläinen rantakaistale ja Adrianmeren rantaviiva voivat tulevana syksynä olla hyvin tulva-alttiita, kunhan matalapainetoiminta Välimeren läntisissä osissa vilkastuu ja ilmakehä lähtee kylmenemään. Kylmemmän ja epävakaisen ilmamassan saapuminen kostean ja lämpimän Välimeren ylle voi tietää melkoista myllerrystä.
Lomailijan kannattaakin seurata lomakohteiden sääennusteita syyskaudenkin alkaessa. Vuoristoisilla alueilla voi sopivassa säätilanteessa helposti tiputtaa jopa yli 150 mm vettä vuorokaudessa, mikä voi aiheuttaa hallaa vuokra-autolle tai vesittää patikointisuunnitelmat.
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu
Golfaamaan Välimerelle tai muualle? Lue golfaajan kattava tietopaketti sääilmiöihin varautumisesta!