Kuukausiennusteessa viitteitä muutoksesta Suomeen: Vaihtuuko suursäätilanne heinäkuun lähestyessä? Euroopassa vielä alkuun jopa yli 40 asteen hirmuhelteitä
Kesäkuu on alkanut vaihtelevassa säässä Suomessa. Tuoreessa kuukausiennusteessa on viitteitä suursäätilan muutoksesta korkeapainevoittoisempaan suuntaan juhannuksen jälkeen heinäkuun lähestyessä. Eteläisessä, läntisessä ja keskisessä Euroopassa on meneillään kuuman ilman aalto, kun lämpötilat nousevat paikoin jopa yli 40 asteen lukemiin.
Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskus ECMWF on julkaissut uuden kuukausiennusteen 16. kesäkuuta.
Juhannusviikolla kuukausiennusteessa on laajalti merkkejä ajankohdalle tyypillisistä tai hieman keskimääräistä viileämmistä lämpötiloista Suomeen, pohjoisessa Lapissa ja länsirannikolla voi olla tavanomaista lämpimämpää. Juhannuksen jälkeen kuukausiennuste näyttää viitteitä hieman keskimääräistä lämpimämmästä säästä tai tavanomaisista lämpötiloista kesäkuun loppuun ja heinäkuun alkuun.
– Juhannusviikko menee monin paikoin Euroopassa matalapainesäässä, sitten tämän kuukausiennusteen mukaan Euroopan pohjoisosassa korkeapaineen mahdollisuus kasvaa. Toteutuessaan se todennäköisesti tarkoittaisi Suomeen lämpimämpää, aurinkoisempaa ja kuivempaa säätä. Saa siis nähdä, vaihtuuko suursäätila heinäkuun puolella lämpimämpään, toteaa Forecan meteorologi Anna Latvala.
Viikko | Ennuste | Ennustettavuus |
---|---|---|
20.–26.6. | Juhannusviikon keskilämpötila on laajalti 0–1 astetta tavanomaista kylmempi, aivan länsirannikon tuntumassa sekä osassa Lappia kuitenkin 0–2 astetta tavanomaista lämpimämpi. Sademäärä on maan etelä- ja keskiosassa keskimääräinen tai hieman keskimääräistä suurempi, pohjoisessa on vähän tavanomaista kuivempaa. | Hyvä/kohtalainen |
27.6.–3.7. | Viikon keskilämpötila on 0–2 astetta keskimääräistä korkeampi, suurin poikkeama on Lapissa. Sademäärä on tavanomainen, idässä mahdollisesti vähän tavanomaista pienempi. | Kohtalainen |
4.–10.7. | Viikko on Suomessa lämpötilaltaan ajankohdalle tavanomainen tai vähän tavanomaista lämpimämpi. Sademäärä on ajankohdalle tyypillinen tai vähän suurempi. | Heikko |
11.–17.7. | Viikon keskilämpötila on lämpimän puolella. Sademäärä on lähellä tavanomaista. | Heikko |
Hirmuhelteitä osassa Eurooppaa – yli 40 asteen lukemia mitattu
Parhaillaan eteläisessä, läntisessä ja keskisessä Euroopassa paahtaa voimakas helleaalto. Espanjassa ja Ranskassa on mitattu 13. kesäkuuta alkaneella viikolla paikoin yli 40 asteen lämpötiloja. Yli 30 asteen lukemia on muun muassa Isossa-Britanniassa, Saksassa ja Sveitsissä.
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu
Temperatures in #Spain have topped 40°C this week. Nearly all the country faces extreme fire risk Friday (below) as a result of the #heatwave and drought. #SaharanDust is also impacting air quality and health.
— World Meteorological Organization (@WMO) June 16, 2022
Follow official warnings and protect yourself and the environment. pic.twitter.com/Yp2vBxIbbe
– Korkeimmat lämpötilat nousevat nyt vielä loppuviikosta enimmäkseen 40–43 asteeseen Espanjassa ja Ranskassa. Pohjois-Saksassa ja Pohjois-Puolassa voi viikonloppuna 18.–19. kesäkuuta ylittyä paikoin 35 astetta. Sunnuntaista alkaen pahin paahde väistyy Espanjasta ja Ranskasta. Viikonloppuna matalapaine sateineen työntyy Pyreneiden niemimaalle ja jää pitkälle seuraavaan viikkoon tuomaan ajoittaisia sateita sinne ja Ranskaan, Anna Latvala ennustaa.
Just in...
— Scott Duncan (@ScottDuncanWX) June 16, 2022
France 🇫🇷 has just observed its earliest 40°C in recorded history.
This is just the beginning of one of the most profound heatwaves in French history. An immense number of records are about to fall. pic.twitter.com/bA3pn3RyR5
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu
We expect temperatures to peak today, especially across England and Wales 🌡️
— Met Office (@metoffice) June 17, 2022
Here are today's forecast temperatures for the UK...👇 pic.twitter.com/rrnrh0M2Wb
Kesäkuun 20. päivä alkava viikko: Juhannusviikon säässä vaihtelua
Suuressa osassa Eurooppaa ilmanpaineen poikkeama on 20. kesäkuuta alkavan viikon aikana matalapaineen suuntaan.
– Suomen suhteen on vielä epävarmaa, tuleeko viikon loppupuoliskolla matalapaine sateineen vaikuttamaan juhannuksen säähän vai ei. Kuukausiennusteen mukaan juhannusviikon keskilämpötilat ovat 0–1 astetta ajankohdan tavanomaisia lukemia kylmempiä niin, että suurin poikkeama viileämpään suuntaan on idässä. Aivan länsirannikolla sekä Lapissa on ennusteen perusteella 0–2 astetta keskimääräistä lämpimämpää, Anna Latvala sanoo.
Alkuviikolla lämpötilat ovat etelässä ja lännessä enimmäkseen 15–20 asteessa, idässä ja pohjoisessa 10–18 asteessa. Tämän hetken ennusteen mukaan keskiviikoksi sää hieman lämpenee. Loppuviikon lämpötilat riippuvat matalapaineen reitistä.
Katso videolta kuukausiennuste lämpötiloista!
Pitkän ajan säätilastojen mukaan keskimääräiset ylimmät lämpötilat ovat Suomessa 25. kesäkuuta maan etelä- ja keskiosassa 18–22 astetta ja pohjoisessa enimmäkseen 14–20 astetta, pohjoisessa Lapissa paikoin alle 14 astetta.
Sademäärä on uuden kuukausiennusteen perusteella juhannusviikolla maan etelä- ja keskiosassa ajankohdalle tavanomainen tai vähän sitä suurempi, maan pohjoisosassa poikkeama on hieman tavanomaista kuivemman suuntaan.
Välimereltä Keski-Eurooppaan 20. kesäkuuta alkava viikko on kuukausiennusteen mukaan 1–4 astetta keskimääräistä lämpimämpi, Portugalissa ja läntisessä Espanjassa on kuitenkin 0–3 astetta keskimääräistä viileämpää. Euroopan lounaisosassa on tavanomaista sateisempaa, kaakossa kuivempaa.
– Kesäkuun 20. päivä alkavalla viikolla Välimeren ympäristössä mennään edelleen yli 35 asteen, paikoin Keski-Euroopassakin on 30–35 astetta. Ennuste tarkentuu vielä päivien edetessä, mutta keskiviikosta alkaen on mahdollista, että varsinkin Italiassa ja Kreikassa lämpötila nousee paikallisesti 40 asteeseen. Espanja, Portugali ja Ranska säästyvät tässä vaiheessa pahimmalta kuumuudelta.
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu
Katso videolta ilmamassaennuste Eurooppaan!
Kesäkuun 27. päivä alkava viikko: Korkeapaineen mahdollisuus kasvaa – viileä vivahde katoaa Suomen ennusteesta
Kuukausiennusteen mukaan korkeapaineen mahdollisuus kasvaa Keski- ja Pohjois-Euroopassa juhannuksen jälkeen 27. kesäkuuta alkavalla viikolla.
– Viileä alue katoaa Suomen ennusteesta. Viikon keskilämpötila on kuukausiennusteen perusteella 0–2 astetta tavanomaista lämpimämpi, suurin poikkeama on tämän ennusteen mukaan Lapissa. Viikon sademäärä on Suomessa tavanomainen tai idässä mahdollisesti vähän tavanomaista pienempi, Anna Latvala kertoo.
Katso videolta kuukausiennuste sateista!
Espanjan seudulla ollut hieman tavanomaista viileämpi jakso väistyy. Suurin osa Eurooppaa on ennusteen mukaan 27. kesäkuuta alkavalla viikolla keskimääräistä kesäkuun loppua lämpimämpi.
Etelä-Euroopassa on tavanomaista kuivempaa. Norjan eteläosassa on puolestaan keskimääräistä sateisempaa.
Heinäkuun 4. päivä alkava viikko: Suomessa hieman tavanomaista lämpimämpää tai tavanomaisia lämpötiloja
Kuukausiennusteen mukaan 4. heinäkuuta alkavalla viikolla viikon keskilämpötila on Euroopassa lähellä tavanomaista tai sitä korkeampi, myös Suomessa.
– Säätilanteessa ei näy mitään suurta muutosta edelliseen viikkoon. Pohjois-Euroopassa on mahdollisesti edelleen korkeapainetta, sen sijaan Välimeren ympäristössä ilmanpaineen poikkeama on matalapaineen suuntaan, Anna Latvala kertoo.
Suomen osalta ennusteen epävarmuuden kasvu näkyy jo sademäärässä niin, ettei selvää poikkeamaa enää ole.
Heinäkuun 11. päivä alkava viikko: Mitä tapahtuu heinäkuun edetessä?
Tuore kuukausiennuste pitää korkeapaineen Suomen kaakkoispuolella 11. heinäkuuta alkavalla viikolla, mutta ennusteen epävarmuus kasvaa jo huomattavasti.
– Toteutuessaan tämä tarkoittaisi todennäköisesti lämmintä lounaisvirtausta. Sademäärässä ei ole selvää poikkeamaa suuntaan eikä toiseen. Käytännössä koko Eurooppa on lämpötiloiltaan ajankohdalle tavanomaisissa tai tavanomaista lämpimämmissä lukemissa, Anna Latvala toteaa.
Lue myös: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?
Pitkän ajan sääennusteet ovat vielä kehitysasteella. Ne kertovat viikon tai kuukauden keskimääräisestä säästä, eivät yksittäisten päivien säästä. Keskimääräiset lukemat voivat toteutua monella eri tavalla. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi siis olla suurta.
Lue seuraavaksi: Kesälomien ja alkusyksyn pitkä sääennuste on nyt julki: Tältä näyttää tilanne Suomessa – katso heinä–syyskuun ennuste!
Karita Kontula-Sokka
toimittaja
Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!
Päivitetty 17.6.2022 klo 17.59