Etelän sunnuntain lumisateet jäivät toteutumatta – miksi? Milloin lunta oikein tulee?
Sunnuntaille ennustettu lumipyry Etelä-Suomeen jäi toteutumatta. Miksi näin kävi, ja onko etelään tulossa lunta lähiaikoina?
Meteorologien inhokkitilanne: Ennusteet näyttävät runsaita lumisateita (tai mitä tahansa rajua sääilmiötä) Suomen asutuimmille alueille. Uutisoimme siitä isolla kädellä – ja viime hetkellä ennusteet muuttuvat.
Juuri näin kävi, kun sunnuntaille 28.11.2021 ennustettiin runsaita lumisateita, mutta päivä jäi poutaiseksi.
Minne sunnuntaiksi ennustetut lumisateet katosivat?
Vielä perjantain ja osin lauantainkin ennusteissa etelän puolelta Suomea lähestyvä lumisadealue näytti etelän ajokelin kannalta hyvinkin hankalalta. Etelään oli luvassa merkittäviä määriä lunta.
Sunnuntaina moni oli varautunut lumisateeseen – mutta sitä ei näkynyt koko päivänä. Suomen pohjoispuolella oleva ympäristöään korkeamman paineen alue oli vahvistunut, ja se tuuppasi lumisateet aiemmin ennustettua eteläisemmälle reitille, Suomen rajojen ulkopuolelle.
Meteorologin näkökulmasta ennuste ei ollut yhtä epäonnistunut kuin lunta odottelevan etelän asukin. Sadealue kyllä toteutui sunnuntaina, mutta se vain ei ulottunut Suomeen asti. Ero sadealueen reitissä oli vain kymmeniä kilometrejä, tai reilut sata kilometriä; meteorologisessa mittakaavassa pieni matka.
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu
Vaikka muutos sadealueen reitissä olisi ollut meteorologien näkökulmasta pieni, todellisuus ei silti muutu: päiväsuunnitelmia muutettiin turhaan, ja osan odottama valkoinen maa, toisten kammoama liikennesotku jäi toteutumatta.
Sääennustustyössä on pakko hyväksyä, että näin joskus käy. Ennusteiden tarkkuus on parantunut niin paljon, että se on nykyään aivan toisissa sfääreissä verrattuna vuosikymmenen, saati vuosikymmenten takaiseen. Siitä huolimatta ennusteet eivät ole erehtymättömiä, ja joskus sadealueiden reitit muuttuvat vielä vain vuorokauttakin ennen ennusteen toteutumisajankohtaa.
Minne lunta on luvassa lähipäivinä?
Vaikka sunnuntain ennustetut sateet jäivät Suomen ulkopuolelle, sää jatkuu meillä talvisena ja ne sateet, jotka tulevat, tulevat koko maassa lumena.
Kokonaisuutena tuleva viikko on kylmä, mutta kuiva. Suurin sadealue ylittää Suomen tiistain ja keskiviikon aikana.
Etelässä lumisateiden epävarmuus jatkuu – myös maanantaina ja tiistaina etelärannikon ja pääkaupunkiseudun lähellä liikkuu lumisateita, mutta vielä on mahdotonta sanoa, missä tarkalleen maa saa lumipeitteen, ja missä päivä on poutainen.
Maanantaina sää on suuressa osassa maata pilvipoutainen. Etelärannikolle saattaa ulottua lumikuuroja Suomenlahdelta, mutta on hyvin pienestä kiinni, jäävätkö ne etelärannikon eteläpuolelle vai osuvatko rannikolle asti.
Tiistaina Suomeen leviää sadealue etelän puolelta. Se liikkuu maan itäosan yli pohjoiseen. Suurin epävarmuusalue on jälleen pääkaupunkiseudun tuntuma. Pääkaupunkiseudun länsipuolella lumisateet ovat epätodennäköisiä, idempänä taas niiden todennäköisyys on suuri. Pääkaupunkiseudulla tilanne on jälleen siinä ja siinä. Lännessä ja pohjoisessa sää pysyy poutaisena.
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu
Keskiviikkona lumisateita tulee idässä ja Lapissa, kun tiistaina Suomeen saapunut lumisadealue työntyy yhä pidemmälle pohjoiseen. Etelässä, maan keskiosassa ja lännessä on poutaista.
Torstaista sunnuntaihin lumisateet jäävät hyvin vähiin. Pohjoisen lumisadealue heikkenee vähitellen, ja etelässä voi tulla lumikuuroja. Seuraavat suuremmat sateet näkyvät kartalla vasta tulevana maanantaina.
Pakkasta sen sijaan riittää koko viikolla etelän 5–10 asteesta Lapin yli 20, paikallisesti jopa yli 30 asteen pakkaslukemiin. Lapissa pakkaslukemat jäävät yksinumeroisiksi lumisateiden aikaan, mutta kylmyys palaa loppuviikolla. Plussan puolella ei käväistä koko maassa viikon aikana ennusteiden mukaan kertaakaan.
Nyt kun huonosti ennustuvista asioista puhutaan – yöpakkaset, erityisesti kireät sellaiset, ovat erityisen huonosti ennustettavissa oleva sään osa-alue. Kannattaa varautua siihen, että jos pakkasta on ennustettu yöksi 20 astetta, sitä voi oikeasti olla 20, 25 tai jopa 30 astetta.
Lisää aiheesta: Lapin lämpötiloissa on suurta paikallista vaihtelua: Miksi tunturin huipulla on lauhempaa kuin laaksossa?
Päivitetty 29.11.2021 klo 09.44