Kuukausiennuste muuttui reilusti – tältä näyttävät lähiviikot
Tuore kuukausiennuste otti nyt edellistä ennustetta lauhemman linjan: uuden ennusteen mukaan joulukuun lopussa ja tammikuun ensimmäisillä viikoilla Suomessa on merkkejä keskimääräistä lämpimämmästä säästä tai keskimääräisistä lämpötiloista.
Sää kylmenee jouluksi jälleen pakkasille Suomessa. Lapissa voi olla 10–25 pakkasastetta, maan etelä- ja keskiosassa parista pakkasasteesta noin kymmeneen pakkasasteeseen. Sateet vähenevät hetkeksi, mutta yleistyvät jälleen vuodenvaihteen viikon alussa.
Muualla Euroopassa Keski-Euroopan yli liikkuu joulun tienoilla sadealueita itään. Sateet tulevat enimmäkseen vetenä, Britteinsaarilla sateita tulee eri olomuodoissa. Välimerellä vaikuttaa korkeapaine, jonka takia sää on laajalti poutainen ja melko aurinkoinen. Espanjan eteläosassa lämpötila kohoaa 20 asteen vaiheille.
Mitä tapahtuu Suomen ja Euroopan säässä joulun jälkeen?
Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskus ECMWF on julkaissut 22. joulukuuta uuden kuukausiennusteen. Sen perusteella joulukuun lopussa ja pitkälti tammikuussa viikkojen keskilämpötiloissa on merkkejä keskimääräisiä lukemia lämpimämmästä säästä tai keskimääräisistä lämpötiloista Suomeen.
– Jos tämä ennuste toteutuu, tulevat viikot eivät näytä kovin pahoilta energiakriisin kannalta. Tuoreen kuukausiennusteen mukaan sää on 26. joulukuuta alkavalla viikolla Suomessa enimmäkseen 1–2 astetta keskimääräistä lämpimämpää. Myös muualla Euroopassa on lauhaa ja poikkeama keskimääräisestä on Keski- ja Etelä-Euroopassa laajalti jopa 3–5 astetta, toteaa Forecan meteorologi Joonas Koskela.
Viikko | Ennuste | Sään ennustettavuus |
---|---|---|
26.12.–1.1. | Sää on Suomessa keskimääräistä lämpimämpää ja sateisempaa. | Hyvä |
2.–8.1. | Maan etelä- ja keskiosassa on keskimääräistä lämpimämpää, Lapissa lämpötila on tavanomainen. Maan eteläpuoliskolla sataa vähän keskimääräistä enemmän. | Kohtalainen |
9.–15.1. | Sää jatkuu tavanomaista lauhempana, sademäärässä ei näy merkittävää poikkeamaa. | Heikko |
16.–22.1. | Suomen yllä on edelleen tavanomaista lauhemman sään signaali. Sademäärässä ei näy poikkeamia tavanomaisesta. | Heikko |
Joulukuun 26. päivä alkava viikko: Joulun jälkeen vaihtelevaa säätä
Joulukuun 26. päivä alkavalla viikolla Pohjois-Atlantilla on laaja matalapaineen alue.
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu
– Matalapaineita saapuu myös Fennoskandiaan viikon kuluessa. Suomessa sää on keskimääräistä lauhempaa enimmäkseen etelänpuoleisten ilmavirtausten vallitessa. Viikon sademäärä on Suomessa sekä Euroopan pohjoisosassa laajalti keskimääräistä suurempi, Joonas Koskela sanoo.
Vielä edellinen kuukausiennuste ennakoi Suomeen keskimääräistä kylmempää vuodenvaihteen viikkoa.
– Ennuste on muuttunut aika reippaasti edellisestä. Aiemmassa kuukausiennusteessa oli Atlantilla 26. joulukuuta alkavalle viikolle voimakas korkeapaine, joka olisi estänyt matalapaineiden saapumisen Pohjois-Eurooppaan sekä lauhemmat eteläiset ilmavirtaukset. Nyt lauhempi ennuste johtuu korkeapaineen alueen vaihtumisesta matalapaineeksi Atlantin yllä, Joonas Koskela kertoo.
Vuodenvaihteen viikon sää näyttääkin Suomessa vaihtelevalta. Pakkasista mennään todennäköisesti lauhempaan säähän. Sateita tulee alkuun ja viikon edetessäkin osassa maata lumena, myöhemmin viikolla laajemmin vetenä. Matalapaineiden ennusteissa on kuitenkin vielä runsaasti epävarmuutta.
Katso videolta kuukausiennuste lämpötiloista!
Pitkän ajan säätilastojen mukaan keskimääräiset ylimmät lämpötilat ovat vuodenvaihteessa lounaassa, Ahvenanmaalla sekä paikoin etelässä ja lännessä 0–2 plusastetta. Maan keskiosassa keskimääräinen ylin lämpötila on vuodenvaihteessa laajalti 0–4 pakkasastetta, pohjoisessa enimmäkseen 2–8 pakkasastetta.
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu
Muualla Euroopassa sää on 26. joulukuuta alkavalla viikolla laajalti keskimääräistä lämpimämpää. Etelä- sekä Keski-Euroopassa viikon keskilämpötilan poikkeama tavanomaista lämpimämpään suuntaan on suurimmillaan 3–5 astetta.
Euroopan kaakkoisosassa vallitsee korkeapaine. Sademäärä jää Välimeren seudulla tavanomaista pienemmäksi.
Tammikuun 2. päivä alkava viikko: Keskimääräistä lämpimämpää osassa maata
Kuukausiennusteen mukaan 2. tammikuuta alkavalla viikolla sää on osassa Suomea edelleen keskimääräistä lämpimämpää.
– Maan etelä- ja keskiosassa poikkeama on laajalti 1–2 astetta. Lapissa signaali on kuitenkin heikompi, siellä viikon keskilämpötila on melko lähellä tavanomaista, Joonas Koskela sanoo.
Maan etelä- ja keskiosassa voi olla myös hieman keskimääräistä sateisempaa.
– Matalapaineita liikkunee Suomen yli itään. Välillä vallitsee lauhempi etelävirtaus, välillä kylmempi pohjoisvirtaus. Runsaimmat sateet jäävät eteläisen Norjan vuoristoon.
Katso videolta kuukausiennuste sateista!
Muualla Euroopassa keskimääräistä lämpimämpi sää jatkuu suurelta osin, mutta lämpimimmän ilman alue siirtyy hieman idemmäksi.
– Korkeapaineen signaali on edelleen Euroopan kaakkoisosan yllä. Välimeren seudulla sekä paikoin Keski-Euroopassa on yleisesti vähän keskimääräistä kuivempaa, Joonas Koskela kertoo.
Tammikuun 9. päivä alkava viikko: Edelleen tavanomaista lauhempaa
Tammikuun 9. päivä alkavalla viikolla ilmanpaineen ja sademäärän signaalit heikkenevät kuukausiennusteessa Suomesta.
– Viikon keskilämpötila on kuitenkin yhä ennusteen mukaan suurimmassa osassa maata 1–2 astetta tavanomaista korkeampi, Joonas Koskela toteaa.
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu
Muualla Euroopassa tavanomaista lämpimämpi sää jatkuu edelleen, mutta ennusteen poikkeamat pienenevät hieman, poikkeama on yleisesti 1–2 astetta.
– Myös korkeamman ilmanpaineen signaali Euroopan kaakkoisosassa heikkenee, mutta monin paikoin olisi yhä vähän keskimääräistä vähäsateisempaa.
Tammikuun 16. päivä alkava viikko: Miltä näyttää tammikuun jatko?
Kuukausiennusteessa 16. tammikuuta alkavalla viikolla Suomen yllä on edelleen merkkejä keskimääräistä lämpimämmästä säästä. Viikon keskilämpötila on ennusteen mukaan 1–2 astetta keskimääräistä korkeampi. Ilmanpaineen ja sademäärän osalta ennusteissa ei näy enää merkittäviä poikkeamia tavanomaisesta.
Muualla Euroopassa sademäärä jäänee monin paikoin hieman keskimääräistä pienemmäksi. Pohjoisessa Euroopassa voi olla tavanomaista lämpimämpää, muulla Euroopassa lämpötilassa ei näy enää juurikaan poikkeamia tavanomaisesta.
Lue myös: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?
Pitkän ajan sääennusteet kertovat viikon tai kuukauden keskimääräisestä säästä, eivät yksittäisten päivien säästä. Keskimääräiset lukemat voivat toteutua monella eri tavalla. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi siis olla suurta.
Lue seuraavaksi: Katso tammi–maaliskuun pitkä ennuste: ”Talven ennusteessa on ristiriitaisia signaaleja”
Karita Kontula-Sokka
toimittaja
Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!
Päivitetty 23.12.2022 klo 17.39