Suunnitelmissa ruskamatka? – Lue meteorologin vinkit reissusään selvittämiseen!
Lomakausina voi herätä ajatus lyhyestä päiväreissusta tai pitemmästä matkasta. Miten kohteen säästä voi saada mahdollisimman paljon irti?
Oli kyse sitten pienestä päivävaelluksesta, viikonlopun kaupunkilomasta tai pitkästä ulkomaanmatkasta, sää vaikuttaa yleensä lomailuun. Sekä pakkaaminen että ohjelman suunnittelu ovat helpompia, jos säätilanteesta on jonkinlainen käsitys.
Lomakohteesta kannattaa tarkistaa Täsmäsään lisäksi todennäköisyysennuste ja ympäristön sääkartat. Niiden etu on yleiskuva: yksittäinen piste-ennuste ei näe vierestä menevää sadetta, joka voi lopulta osua myös omalle kohdalle. Yleensä sääilmiöiden raja-alueilla kannattaa varautua muutoksiin sekä lämpötilassa että sateessa.
Forecan sivuilla on useita tähän tarkoitukseen sopivia tuotteita:
- Sadetutka (lähitunnit)
- Reittisää (1 vrk)
- Sääkartta (3 vrk)
- Sade-ennuste (3 vrk)
- Ilmanpaine- ja sade-ennuste (3 vrk)
- Lämpötila (3 vrk)
- Tuuliennuste (2,5–3,5 vrk)
- Paikkakuntakohtainen todennäköisyysennuste (15 vrk)
- Ilmastokeskiarvoja lomakohteille
Mobiilisovelluksen puolella on Kartta-osiossa muun muassa ilmanpaine ja sade 72 h, sää & lämpötila symbolikarttana, tuuli sekä sadetutka.
Katsotaan seuraavaksi, miltä nämä eri sivut näyttävät ja mitä hyötyä niistä on!
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu
Sadetutka
Sadetutka on paras apuväline juuri nyt liikkeellä olevan sateen sekä lähituntien ennusteen seuraamiseen. Varsinkin hajanaisten sadealueiden paikka tarkentuu usein vielä saman päivän aikana.
Sateen sijainnin lisäksi tutkanäkymään saa lisättyä olomuodon ennusteen.
Reittisää
Onko edessä matka autolla tai pyöräillen kaupungista toiseen? Syöttämällä paikkakunnat ja lähtöhetken reittisäähän saa näkyviin tunneittaiset säätiedot reitin varrelta! Reittisää löytyy Foreca.fi:n sivupalkista vähän alempaa, Ajankohtaista-osiosta.
Tämä tuote ei rajoitu pelkästään Suomeen, vaan halutessaan tiedot saa katsottua muualtakin maailmasta.
Sääkartta
Usein kartoilla on näkyvissä kerrallaan yksi sääsuure, mutta poikkeuksiakin on. Sääkartta on perinteinen, yhdellä silmäyksellä ymmärrettävä tapa esittää tilanne laajalla alueella. Siinä paikkakuntien kohdalla on sekä sääsymboli että lämpötila.
Kartasta näkee pilvisyyden ja lämpötilan muutokset sekä ajan että paikan suhteen. Tätä karttaa voi siirrellä ja zoomata pitkin maapalloa.
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu
Sade-ennuste
Kolmen vuorokauden sade-ennuste on erittäin hyödyllinen, jos suunnitelmat riippuvat sadetilanteesta. Kartan kokoa saa muutettua, ja sade-ennusteen näkee tarvittaessa eri puolilta maailmaa.
Hyvän kuvan yleistilanteesta saa suurentamalla kartan puolen Suomen tai koko maan kokoiseksi. Silloin näkee, onko sade esimerkiksi yhtenäinen rintamasade vai kuurotyyppistä. Kuurosateissa on selvästi pienempi todennäköisyys, että sade osuu juuri omalle kohdalle.
Toisessa karttalajissa mukana on myös ilmanpaine, joka helpottaa matala- ja korkeapaineiden liikkeiden seuraamista. Kartan kokoa voi muuttaa ja sitä voi siirtää, jos haluaa nähdä vaikka koko Euroopan tilanteen.
Lämpötila
Lämpötilakartta on samantyyppinen kuin sadekin: se ulottuu kolme vuorokautta eteenpäin ja näkymän saa muutettua haluamansa kokoiselle alueelle.
Lämpötilatiedot ovat sekä väreinä että lukuina. Värit ovat kartalla automaattisesti, ja sävy muuttuu kahden asteen välein. Haluamansa kohdan lämpötilan saa esiin numeroina klikkaamalla karttaa.
Tuuliennuste
Tuulikartoilla saa näkyviin joko puuskat tai keskituulen. Maa-alueilla tuulivahingot tulevat yleensä puuskista, joten se kannattaa valita varsinkin myrskyjen yhteydessä.
Karttoja on kahta lajia: zoomattava kartta, joka näyttää reilut kaksi vuorokautta eteenpäin, ja merialueille kohdistettu kartta yli kolme vuorokautta eteenpäin. Jälkimmäisestä saa valittua myös jo menneiden hetkien tuulihavainnot sekä ennusteen muun muassa aallonkorkeudesta ja meriveden lämpötilasta.
Todennäköisyysennuste
Mitä pitemmälle ennuste menee, sitä hyödyllisemmäksi todennäköisyysennusteet muuttuvat. Paikkakuntakohtainen 15 vuorokauden ennuste antaa todennäköisen vaihteluvälin sateelle ja lämpötilalle jokaiselle päivälle.
Säätilanteella on aina useita eri kehitysmahdollisuuksia. Yleensä viikon päässä niiden väliset erot ovat jo huomattavia, mutta muutoksen suunta voi silti olla näkyvissä: kylmeneekö sää tai muuttuuko se sateisemmaksi.
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu
Ilmastolliset keskiarvot
Eri kaupunkeihin eri puolilla maailmaa löytyy Forecan sivuilta kuukausittaisia ilmastollisia keskiarvoja esimerkiksi lämpötilasta, sateesta ja meriveden lämpötilasta. Nämä löytyvät sivupalkin Ajankohtaista-osiosta nimellä Matkasää.
Luvut kertovat tavallisen tilanteen menneen kolmenkymmenen vuoden jaksolta, eivätkä ne ole ennusteita tulevasta säästä esimerkiksi puolen vuoden päähän. Lopullinen säätilanne voi olla hyvin erilainen, jos alueelle osuu vaikkapa hellejakso tai myrsky matkan aikana.
Kun siirrytään tropiikista lähemmäksi napa-alueita, kuukauden ensimmäisten ja viimeisten päivien välillä voi olla varsinkin keväällä ja syksyllä suuria eroja. Kannattaa siis katsoa myös edeltävän tai seuraavan kuukauden tiedot, jos matka osuu kuukauden alkuun tai loppuun.
Täsmäsää
Paikkakuntakohtainen Täsmäsää on piste-ennuste, jossa on paljon muutakin tietoa kuin pelkät sademäärät, pilvisyys ja lämpötila. Kuvaajasta näkyy esimerkiksi se, tuleeko sade kuurotyyppisenä vai yhtenäisemmästä sadealueesta. Kuurosateiden osuus on pistemäisenä palkkina ja tasaisempi sade sinisenä palkkina.
Kuvaajan alapuolella on Viimeisimmät havainnot -niminen laatikko, jossa on sekä auringon että kuun nousu- ja laskuajat.
Tuntiennusteen puolella on lisäksi sateen todennäköisyys prosentteina, joka yhdistettynä karttatuotteisiin antaa kattavan käsityksen tulevasta säästä.
Lue seuraavaksi: Näin syntyy sääennuste – monipuoliset havainnot ja meteorologinen asiantuntemus ovat onnistuneen ennusteen kulmakiviä
Päivitetty 16.10.2024 klo 17.15