Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Meteorologi kuukausiennusteesta: ”Kesäiset lämmöt eivät välttämättä…
Kuukausiennuste |

Meteorologi kuukausiennusteesta: ”Kesäiset lämmöt eivät välttämättä pääty vielä tähän viikkoon”

Elokuinen päivä.
Tällä viikolla ennusteissa on 20–26 asteen kesäistä lämpöä, mutta myös sateita ja viileämpää. Kuva: Heikki Turunen, Ylämylly, 3.8.2024

Sää jatkuu Suomessa vaihtelevana – ajoittain tulee vettä, ajoittain sää on aurinkoista ja lämmintä. Eteläisessä ja keskisessä Euroopassa mitataan tällä viikolla kuumia lukemia.

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskus ECMWF on julkaissut tuoreen kuukausiennusteen 11. elokuuta.

– Uusimman kuukausiennusteen valossa seuraavalle neljälle viikolle on odotettavissa melko vaihtelevaa loppukesän säätä. Kesäiset lämmöt eivät välttämättä pääty vielä tähän viikkoon. Ennusteen mukaan alkanut viikko sekä elo–syyskuun vaihde voivat olla suuressa osassa maata keskimääräistä lämpimämpiä. Sademäärissä ei näy oikeastaan millekään viikolle kovin merkittäviä poikkeamia tavanomaisesta, toteaa Forecan meteorologi Joonas Koskela.

Kuukausiennuste Suomeen (julkaisuaika 11.8.2024)
ViikkoEnnusteSään ennustettavuus

12.–18.8.

(Viikko 33)

Sää on maan pohjoisosassa tavanomaista lämpimämpää, muualla maassa viikon keskilämpötila on melko lähellä tavanomaista. Sateita tulee laajalti tavanomainen määrä.Hyvä

19.–25.8.

(Viikko 34)

Suomi kuuluu ennusteen mukaan matalapaineiden reitille. Odotettavissa on vaihtelevaa loppukesän säätä.Kohtalainen

26.8.–1.9.

(Viikko 35)

Tavanomaista lämpimämmän sään mahdollisuus on elokuun lopussa hieman koholla. Sademäärät ovat laajalti lähellä tavanomaisia.Heikko

2.–8.9.

(Viikko 36)

Ennusteessa ei näy enää merkittäviä poikkeamia suuntaan eikä toiseen. Ennuste on jo hyvin epävarma.Heikko

Elokuun 12. päivä alkanut viikko: Viikon alussa ja lopussa sateita, välissä aurinkoa ja lämpöä – pohjoisessa tavanomaista lämpimämpää

Tämän viikon keskilämpötila on uuden kuukausiennusteen mukaan Suomen pohjoisosassa laajalti 1–6 astetta keskimääräistä korkeampi. Suurin poikkeama on Pohjois-Lapissa. Etelässä ja maan keskivaiheilla viikon keskilämpötila jää lähelle ajankohdan keskimääräisiä arvoja. Viikon sademäärä on kuukausiennusteen mukaan suurimmassa osassa maata varsin lähellä tavanomaista.

– Suomi kuuluu alkaneella viikolla kahden laajan matalapaineen alueen väliin. Alkuviikolla matalapaine väistyy Suomen yltä kaakkoon ja tilalle alkaa vahvistua korkeapaineen selänne. Tiistaista torstaihin kestävällä jaksolla sää on suuressa osassa maata lämmintä ja aurinkoista. Jonkin verran paikallisia iltapäiväsadekuuroja kuitenkin pääsee kehittymään eri puolilla maata. Päivälämpötilat kohoavat 20 ja 26 asteen välille, Joonas Koskela kertoo.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Halla on alkuviikolla mahdollista paikoin Lapissa.

Päivittäisennusteiden mukaan loppuviikolla korkeapaine hellittää Suomen yltä.

– Lännestä pääsee saapumaan sateita, samalla sää viilenee. Matalapaineen lähestyessä sää muuttuu myös tuulisemmaksi.

Pitkän ajan säätilastojen mukaan keskimääräiset ylimmät lämpötilat ovat Suomessa elokuun puolivälin tienoilla maan eteläosassa 20–22 astetta, maan keskiosassa 18–22 astetta ja pohjoisessa laajalti 16–20 astetta, pohjoisessa Lapissa 12–18 astetta.

Katso videolta kuukausiennuste lämpötiloista!

Eurooppaan on tällä viikolla odotettavissa monin paikoin kuumaa säätä. Jo viime viikonloppuna esimerkiksi Espanjassa ja Ranskassa mitattiin paikoin yli 40 asteen lukemia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Kuukausiennusteen mukaan sää onkin Euroopassa alkaneella viikolla laajoilla alueilla keskimääräistä lämpimämpää. Italiassa, Keski-Euroopassa sekä Balkanilla viikon keskilämpötila on kuukausiennusteen perusteella laajalti 3–6 astetta tavanomaista korkeampi, Balkanilla voi paikallisesti olla jopa 6–10 astetta normaalia lämpimämpää.

– Viikon aluksi kaikkein lämpimin ilma on Länsi- ja Keski-Euroopan yllä, mutta siirtyy viikon edetessä idemmäksi. Espanjassa lämpötila kohoaa laajalti 35 ja 40 asteen välille, Ranskassa yleisesti 30 ja 35 asteen välille ja Britteinsaarillakin paikoin yli 30 asteen. Viikon edetessä kuumimmat ilmat siirtyvät Italian ympäristöön. Loppuviikolla Espanjassakin voi tosin lämmetä uudelleen 40 asteen vaiheille. Viikon sademäärissä on Euroopan alueella suuria vaihteluita, sillä sateet ovat enimmäkseen kuuroittaisia, Joonas Koskela sanoo.

Esimerkiksi Länsi-Euroopan alueella voi paikallisesti sataa tällä viikolla hieman keskimääräistä enemmän, mutta monin paikoin sateet jäävät Euroopassa kuitenkin vähän tavanomaista vähäisemmiksi.

Kreikassa Ateenan koillispuolella on kärsitty viime päivinä pahoista maastopaloista.

Elokuun 19. päivä alkava viikko: Suomi voi olla selvemmin matalapaineiden reitillä

Uusi kuukausiennuste näyttää, että 19. elokuuta alkavalla viikolla Suomen etelä- ja keskiosassa viikon keskilämpötila on lähellä tavanomaista tai hieman tavanomaista viileämpi. Lapissa voi olla vähän keskimääräistä lämpimämpää.

– Elokuun 19. päivä alkavalla viikolla Suomi saattaa kuulua selvemmin matalapaineiden kulkureitille. Sademäärät ovat kuukausiennusteen mukaan koko maassa lähellä tavanomaisia tai hieman tavanomaista suurempia, Joonas Koskea toteaa.

– Muualla Euroopassa sää jatkuu ennusteen mukaan myös 19. elokuuta alkavalla viikolla laajalti keskimääräistä lämpimämpänä, vaikka kaikkein suurimmat poikkeamat ennusteesta häviävätkin. Tavanomaista sateisemman sään vyöhyke ulottuu Atlantilta Britteinsaarten kautta Skandinaviaan.

Manner-Euroopassa viikon sademäärä on lähellä keskimääräistä tai hieman keskimääräistä pienempi. Välimeren keskivaiheilla ja itäosassa voi paikoin sataa hieman tavanomaista enemmän.

Elokuun 26. päivä alkava viikko: Säätyypin muutos mahdollinen

Elokuun 26. päivä alkavalla viikolla viikon keskilämpötila on kuukausiennusteen mukaan koko Suomessa keskimääräistä korkeampi. Sademäärässä ei näy suurimmassa osassa maata merkittävää poikkeamaa, Lapissa sateita voi tulla vähän keskimääräistä enemmän.

– Ennusteessa näkyy mahdollinen säätyypin muutos. Suomen kaakkoispuolella on ennusteessa tavanomaista korkeamman ilmanpaineen alue. Mikäli tämä korkeapaine kehittyy, voi Suomeen virrata etelän puolelta lämmintä ilmaa, varsinkin jos matalapaineet pysyvät Atlantilta kohti Jäämerta ulottuvalla kaistaleella, Joonas Koskela sanoo.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Muualla Euroopassa lämmin kesäsää jatkuu myös elokuun lopussa.

– Suurimman poikkeaman alue on kaakkoisessa Euroopassa, missä voi olla paikoin 3–6 astetta keskimääräistä lämpimämpää. Sademäärät ovat Välimereltä Itä-Eurooppaan ulottuvalla alueella tavanomaista pienempiä, muuten enimmäkseen lähellä tavanomaisia.

Syyskuun 2. päivä alkava viikko: Miltä näyttää syyskuun alku?

Syyskuun 2. päivä alkavalla viikolla Suomen yllä näkyy meteorologin mukaan heikko matalamman ilmanpaineen signaali.

– Sademäärissä tai lämpötilaennusteessa ei näy merkittävää poikkeamaa tavanomaisesta. Euroopan alueella tavanomaista lämpimämpi sää näyttäisi jatkuvan laajalti myös ennusteen viimeisellä viikolla, Joonas Koskela toteaa.

Termisen syksyn keskimääräinen alkamisaika tilastoissa 1991–2020.
Termisen syksyn keskimääräinen alkamisaika tilastoissa 1991–2020. Kuva: Foreca

Lue myös: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?

Pitkän ajan sääennusteet kertovat viikon tai kuukauden keskimääräisestä säästä, eivät yksittäisten päivien säästä. Keskimääräiset lukemat voivat toteutua monella eri tavalla. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi siis olla suurta.

Lue seuraavaksi: Tältä näyttää syksy! Katso syys–marraskuun pitkä ennuste

Karita Kontula-Sokka
toimittaja

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat