Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Kylmää kyytiä helmikuussa: Polaaripyörre heikkenee – katso tuore…
Kuukausiennuste |

Kylmää kyytiä helmikuussa: Polaaripyörre heikkenee – katso tuore kuukausiennuste

Tammikuun pakkasia Saariselällä.
Ennusteissa näkyy tälle viikolle ajoittain kireääkin pakkasta. Kuva: Markku Kuisma, Saariselkä, 18.1.2024

Uusi kuukausiennuste näyttää Suomeen keskimääräistä kylmempiä lähiviikkoja. Tällä viikolla viikon keskilämpötilat ovat ennusteen mukaan jopa 6–11 astetta tavanomaista kylmempiä. Pakkasta voikin olla viikon mittaan öisin maan eteläosassa ajoittain yli 20 astetta ja maan keski- ja pohjoisosassa yli 30 astetta, pohjoisessa paikoin ehkä jopa yli 35 astetta.

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n 4. helmikuuta julkaisemassa kuukausiennusteessa näkyy Suomeen keskimääräistä kylmempää säätä helmikuun mittaan.

– Pakkaset tekevät paluun Suomeen. Kuukausiennusteen perusteella kylmä sää näyttää pitävän meillä pintansa tulevien viikkojen ajan. Pitkäkestoista lämpenemistä ei sääkartoilla toistaiseksi näy, toteaa Forecan meteorologi Joanna Rinne.

Ennusteissa näkyy meteorologin mukaan stratosfäärin polaaripyörteen heikkeneminen.

Kun napa-aluetta kiertävä polaaripyörre on vahva, kylmä ilma pysyy napa-alueen lähellä. Kun polaaripyörre heikkenee, kylmää ilmaa pääsee virtaamaan napa-alueelta etelämmäs.

– Tapahtuessaan pohjoisnapa-aluetta kiertävän polaaripyörteen heikkeneminen näkyy usein pohjoisen pallonpuoliskon päivittäissäässä alueellisena kylmenemisenä. Polaaripyörteen muutokset saattavatkin osaltaan mahdollistaa Suomen kylmän sään jatkumisen. Myös Pohjois-Amerikassa sää kylmenee laajalti ensi viikolla ja näyttää jatkuvan ajankohtaan nähden kylmänä useita viikkoja, Joanna Rinne kertoo.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Kuukausiennuste Suomeen (julkaisuaika 4.2.2024)
ViikkoEnnusteSään ennustettavuus

5.–11.2.

(Viikko 6)

Viikon keskilämpötilat ovat maan etelä- ja keskiosassa 6–9 astetta ja pohjoisessa paikoin jopa 9–11 astetta keskimääräistä kylmempiä. Viikko on vähäsateinen.Hyvä

12.–18.2.

(Viikko 7)

Tavanomaista kylmempi sää jatkuu. Sateita tulee ajankohdalle tavanomaiseen tapaan.Kohtalainen

19.–25.2.

(Viikko 8)

Sää on edelleen keskimääräistä kylmempää. Sademäärissä ei näy poikkeamaa tavanomaisesta.Heikko

26.2.–3.3.

(Viikko 9)

Sää saattaa vielä jatkua kylmänä, mutta ennustettavuus heikkenee. Sateisiin ennuste ei enää juuri ota kantaa.Heikko

Helmikuun 5. päivä alkanut viikko: Jopa 6–11 astetta keskimääräistä kylmempää

Kuukausiennusteessa näkyy tälle viikolle Suomeen suuria poikkeamia tavanomaista helmikuun säätä kylmempään suuntaan. Maan etelä- ja keskiosassa viikon keskilämpötilat ovat ennusteen mukaan ​​6–9 astetta ja pohjoisessa paikoin jopa 9–11 astetta keskimääräistä kylmempiä.

– Tämä viikko on meillä lämpötilakeskiarvoltaan selvästi ajankohdan keskiarvoja kylmempi koko maassa. Kylmä alue ei ulotu ainoastaan Suomeen, vaan pohjoisen suunnalta peräisin oleva kylmä ilmamassa ulottuu Grönlannin, Islannin ja Norjanmeren yli Fennoskandiaan, Joanna Rinne sanoo.

Kylmyys näkyy myös Suomen päivittäisennusteissa.

– Lämpötilat pysyvät pakkasella koko maassa. Pakkanen voi olla koko maassa paikoin kireää etenkin öisin. Etelässä pakkasta voi paikoin olla öisin yli 20 astetta ja maan keski- ja pohjoisosassa yli 30 astetta. Kylmintä koko Euroopassa onkin tällä viikolla viikon loppupuolella pohjoisessa Suomessa, kun pakkasta voi olla öisin paikallisesti reilusti yli 30 astetta, ehkä huippulukemissa jopa yli 35 astetta. Päivisin pakkasta on eteläisessä Suomessa tällä viikolla noin 5–15 astetta, maan keskiosassa 10–25 astetta ja pohjoisessa 15–25 astetta.

Sateita tulee kuukausiennusteen perusteella tällä viikolla keskimääräistä helmikuun alkupuolta vähemmän. Aurinkoakin nähdään.

– Sateet jäävät tällä viikolla meillä vähiin. Maanantaina lunta satelee vielä paikoin, mutta suurimman osan viikosta sateita ei ole luvassa juuri lainkaan. Sää on enimmäkseen poutaista ja laajoilla alueilla selkeää, vaikka pilvilauttaakin esiintyy siellä täällä. Sunnuntain tienoilla on mahdollista, että Suomen yli liikkuu laaja lumisadealue, mutta sen ennuste on vielä hyvin epävarma.

Katso videolta kuukausiennuste lämpötiloista!

Pohjoisen Euroopan tavanomaista kylmemmän vyöhykkeen eteläpuolella Euroopassa viikko näyttää selvästi ajankohdan keskiarvoja lämpimämmältä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Euroopassa lämpötila nousee korkeimmillaan paikallisesti Espanjan itäosissa sekä Sisiliassa ja Sardiniassa 20–23 asteeseen. Tällaisia lukemia saatetaan mitata näillä alueilla tällä viikolla päivittäin, Joanna Rinne sanoo.

Euroopassa Atlantilta tulevien sateiden reitti kulkee tällä viikolla pääosin Keski-Euroopan yli Venäjälle.

– Tällä vyöhykkeellä sateita tulee ajankohtaan nähden runsaasti, kaakkoisessa Euroopassa sateita tulee puolestaan tavanomaista vähemmän. Sateet tulevat lumena alkuviikolla lähinnä Euroopan pohjoisosissa, mutta torstain tienoilla on mahdollista, että lumisateita on odotettavissa vyöhykkeellä, joka kulkee Englannista Hollantiin, pohjoiseen Saksaan sekä Puolaan ja sieltä kohti itää, Joanna Rinne kertoo.

Helmikuun 12. päivä alkava viikko: Edelleen tavanomaista kylmempää säätä Suomeen

Näyttää siltä, että ensi viikolla kylmä ilma pysyy edelleen Suomen ja laajemminkin Fennoskandian sekä Britteinsaarten päällä.

– Odotettavissa on, että pakkassäät jatkuvat. Jos Suomessa käväisee lauhempaa säätä, käväisy jää lyhyeksi, Joanna Rinne sanoo.

Pitkän ajan säätilastojen mukaan keskimääräiset ylimmät lämpötilat ovat helmikuun puolivälissä lounaisimmassa Suomessa 0–2 plusastetta, muualla maan eteläosassa 0–4 pakkasastetta, maan keskiosassa 0–6 pakkasastetta ja pohjoisessa 2–8 pakkasastetta.

Kuukausiennusteen mukaan sateita tulee 12. helmikuuta alkavalla viikolla Suomessa suunnilleen ajankohdalle keskiarvoinen määrä.

– Sateet näyttävät jäävän pääasiassa Suomen etelä- ja itäpuolelle, Joanna Rinne toteaa.

Katso videolta kuukausiennuste sateista!

Muun Euroopan osalta ennusteessa näkyy edelleen tavanomaista lämpimämmän sään alueita eteläisessä ja itäisessä Euroopassa, mutta osassa Keski-Eurooppaa ollaan lähempänä ajankohdan keskiarvoja, jopa keskimääräistä kylmemmässä säässä.

Itäisessä ja kaakkoisessa Euroopassa sateita tulee ennusteen mukaan tavanomaista enemmän.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Helmikuun 19. ja 26. päivä alkavat viikot: Miltä näyttävät koululaisten talvilomaviikot?

Koululaisten talvilomia vietetään Suomessa porrastetusti helmikuun loppupuoliskolla ja maaliskuun alussa, viikoilla 8–10.

– Kuukausiennusteen mukaan helmikuun 19. päivä alkavalla viikolla ajankohtaan nähden kylmä sää näyttää yhä jatkuvan viikkokeskilämpötiloissa Suomen ja Fennoskandian suunnalla, Joanna Rinne kertoo.

Sademäärissä ei tällä hetkellä näy poikkeamia tavanomaista kuivempaan eikä sateisempaan suuntaan helmikuun 19. päivä alkavalla viikolla.

Helmikuun 26. päivä alkavan viikon osalta signaalit vähenevät myös kuukausiennusteen lämpötilakartalla.

– Ennusteessa on kuitenkin yhä kylmä alue Fennoskandiassa. Sen koko ja muoto määrittyvät vasta ajan kanssa, mutta on hyvinkin mahdollista, että Suomessakin kylmä sää voisi ehkä jatkua, vaikka kartta näyttää tällä hetkellä signaaleiltaan laimealta ja sinistä väriä näkyy Suomessa vain vähän. Signaalien väheneminen kertoo todennäköisesti pikemmin sään huonosta ennustettavuudesta kuin sään lauhtumisesta ajankohdan keskiarvoihin nähden, Joanna Rinne toteaa.

Sateisiin ennuste ei enää ota juurikaan kantaa 26. helmikuuta alkavalle viikolle.

Lue myös: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?

Pitkän ajan sääennusteet kertovat viikon tai kuukauden keskimääräisestä säästä, eivät yksittäisten päivien säästä. Keskimääräiset lukemat voivat toteutua monella eri tavalla. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi siis olla suurta.

Karita Kontula-Sokka
toimittaja

Päivitetty 5.2.2024 klo 18.39

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat