Uusi kuukausiennuste: Näin edetään kohti talvilomia – alkuun jopa 4–7 astetta keskimääräistä lämpimämpää
Tuoreen kuukausiennusteen mukaan tämä viikko ja tätä seuraavat kolme viikkoa ovat Suomessa laajalti ajankohdan keskimääräisiä lukemia lauhempia. Tällä viikolla viikon keskilämpötilat ovat jopa 4–7 astetta keskimääräistä korkeampia. Espanjan, Portugalin, Ranskan ja Italian suunnalla on kuluvalla viikolla laajalti keskimääräistä viileämpää. Lumisateita tulee joinakin päivinä ainakin paikallisesti Etelä-Euroopan maita myöten.
Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n 23. tammikuuta julkaisemassa kuukausiennusteessa näkyy merkkejä tavanomaista lämpimämmästä talvisäästä Suomeen.
– Sää jatkuu kuukausiennusteen mukaan neljän viikon ajan Suomessa viikkokeskiarvoiltaan ajankohdan keskiarvoja lämpimämpänä. Sademäärät vaihtelevat ajankohdan keskiarvon molemmin puolin viikosta ja alueesta riippuen. Tulevat viikot tuovat siis todennäköisesti vaihtelevaa säätä – ajoittain sadetta ja ajoittain poutaa, ajoittain lauhempaa ja ajoittain pakkasta, toteaa Forecan meteorologi Joanna Rinne.
Epävarmuutta on aiheuttanut aiemmin ennusteissa näkynyt mahdollinen polaaripyörteen heikkeneminen, joka voisi tarkoittaa, että napa-alueelta pääsee kylmää ilmaa etelämmäs. Ennuste on kuitenkin nyt muuttunut.
– Uusimman ennusteen mukaan mahdollisesta stratosfäärin lämpenemisestä ja polaaripyörteen heikkenemisestä ei näy nyt merkkejä, Joanna Rinne sanoo.
Viikko | Ennuste | Sään ennustettavuus |
---|---|---|
23.–29.1. | Sää on Suomessa selvästi ajankohdan keskiarvoa lämpimämpää, ero on suurin maan pohjoisosassa. Sademäärä on enimmäkseen tavanomainen. | Hyvä |
30.1.–5.2. | Viikko on keskimääräistä lämpimämpi. Sateita tulee maan etelä- ja keskiosassa tavanomaista enemmän, pohjoisessa ajankohdalle tavanomainen määrä. | Kohtalainen |
6.–12.2. | Ennuste näyttää Suomeen yhä keskimääräistä lämpimämpää. Sademäärissä ei näy poikkeamaa suuntaan eikä toiseen. | Heikko |
13.–19.2. | Ajankohtaan nähden lämmin sää saattaa vielä jatkua. Sateisiin ennuste ei enää ota juurikaan kantaa. | Heikko |
Tammikuun 23. päivä alkanut viikko: Jopa 4–7 astetta keskimääräistä lämpimämpää
Kuukausiennusteen mukaan alkanut viikko on Suomessa keskilämpötilaltaan maan etelä- ja keskiosassa 4–6 astetta ajankohdan keskiarvoja lämpimämpi, Lapissa jopa 6–7 astetta ajankohdan keskiarvoja lämpimämpi. Sademäärä on ajankohdan keskiarvon tuntumassa.
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu
– Viikon sää on Suomessa vaihtelevaa. Atlantilla oleva korkeapaine ja Suomen pohjoispuolella sijaitseva laaja matalapaineen keskus pitävät ilmavirtauksen Suomessa lännenpuoleisena. Suomen sääviikkoon mahtuu niin lauhaa föhn-tuulta kuin kylmempää pakkassäätäkin. Sadealueita liikkuu Suomen yli jokunen, mutta sää ei suinkaan ole päivittäistasolla jatkuvasti sateinen, Joanna Rinne kertoo.
Lue myös: Föhn-tuuli – miten se syntyy?
Keskiviikkona lämpötilat nousivat Pohjanmaan rannikolla föhn-tuulessa paikoin jopa 6–8 asteeseen, korkein lämpötila oli Vaasassa mitattu 8,2 astetta.
– Suomen yli liikkuu tällä viikolla suuria tai pienempiä sadealueita käytännössä päivittäin. Osa sateista tulee vetenä jopa Etelä-Lapissa asti. Toisaalta viikonloppuna lunta sataa näillä näkymin maan eteläosaa myöten – sateiden olomuoto vaihtelee viikon mittaan, Joanna Rinne sanoo.
Katso videolta kuukausiennuste lämpötiloista!
Kuukausiennusteen mukaan tämä viikko on Euroopassa voimakkaasti jakautunut: Itä- ja Pohjois-Euroopassa on ajankohdan keskiarvoa lämpimämpää, suuressa osassa Länsi-Eurooppaa on puolestaan ajankohdan keskiarvoja viileämpää.
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu
Esimerkiksi Välimeren itäosassa Kyproksen saarella viikon korkeimmat lämpötilat ovat ennusteen mukaan paikoin 18–20 asteessa. Espanjan Madridissa päivälämpötilat ovat puolestaan 7–10 asteessa, öisin nollan tienoilla. Ylimmillään eteläisessä Espanjassa ja Portugalissa päästään paikoin noin 13 asteen lukemiin.
– Tällä viikolla pakkasta esiintyy öisin paikallisesti Euroopassa aika laajoilla alueilla, paikoin Euroopan eteläisissäkin maissa. Ranskan Alppien suunnalla pakkasta voi olla öisin paikoin yli 10 astetta. Lumisateita tulee joinakin päivinä ainakin paikallisesti Etelä-Euroopan maita myöten, Joanna Rinne ennustaa.
A friar throwing a snowball during heavy snowfall in Assisi, Italy. pic.twitter.com/6FWQBfetOd
— BBC Weather (@bbcweather) January 24, 2023
Kuukausiennusteen mukaan sateita tulee tällä viikolla lähes koko Euroopassa ajankohdan keskiarvoja vähemmän, mutta Norjan vuoristossa sekä paikoin Välimeren rannikolla ajankohtaan nähden runsaasti.
Tammikuun 30. päivä alkava viikko: Edelleen merkkejä tavanomaista lauhemmasta säästä
Tämän hetken ennusteen mukaan Atlantin korkeapaine heikkenee ensi viikolla ja liikkuu hieman etelämmäksi.
– Tämän takia pohjoisenpuoleinen matalapaine pääsee voimistumaan Suomessa. Se vaikuttaa lämpötiloihin – vaikka viikon keskilämpötila on kuukausiennusteen mukaan vielä 1–3 astetta ajankohdan keskiarvoa lämpimämpi, ero keskiarvoon on pienentynyt. Kuukausiennusteen perusteella ei kuitenkaan tiedetä, esiintyisikö viikolla mahdollisesti selvästi kylmemmän sään lyhyempi jakso, jota tasapainottaisi toinen, lauhempi jakso, vai pysyvätkö päivittäislämpötilat läpi viikon hieman tavanomaista lauhempina, Joanna Rinne sanoo.
Sateita tulee maan etelä- ja keskiosassa ennusteen mukaan tavanomaista runsaammin.
– Päivittäisennusteen perusteella sää jatkuu vaihtelevana, mutta ilmamassa Suomen yllä näyttäisi olevan ainakin viikon alkupuoliskolla tätä viikkoa kylmempää.
Pitkän ajan säätilastojen mukaan keskimääräiset ylimmät lämpötilat ovat Suomessa tammi–helmikuun vaihteessa maan eteläosassa laajalti 0–4 pakkasastetta, lounaisrannikolla ja Ahvenanmaalla 0–2 plusastetta. Maan keskiosassa keskimääräinen ylin lämpötila on tammi–helmikuun vaihteessa 0–6 pakkasastetta, pohjoisessa enimmäkseen 4–10 pakkasastetta.
Katso videolta kuukausiennuste sateista!
Keski-Euroopassa 30. tammikuuta alkava viikko on kuukausiennusteen mukaan tavanomaista lämpimämpi. Etelä-Euroopassa puolestaan viikon keskilämpötila on pääosin keskiarvoinen tai tavanomaista viileämpi.
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu
Helmikuun 6. ja 13. päivä alkavat viikot: Miltä näyttää helmikuun tilanne?
Kuukausiennusteen perusteella 6. ja 13. helmikuuta alkavat viikot ovat Suomessa edelleen ajankohtaan nähden lämpimiä.
– Sateisiin ennuste ei enää meillä juuri ota kantaa. Keski-Euroopan kartoilla kuukausiennusteen signaalit heikkenevät vähitellen, mutta pysyvät suuressa osassa Eurooppaa, erityisesti pohjoisessa, vielä varovaisesti ajankohtaan nähden lämpimän sään puolella. Helmikuun 6. päivä alkava viikko kallistuu Keski-Euroopassa ajankohdan keskiarvoihin nähden sateiseen suuntaan, Etelä-Euroopassa kuivempaan. Helmikuun 13. päivä alkava viikko puolestaan näyttää suuressa osassa Eurooppaa vähäsateiselta, Joanna Rinne toteaa.
Koululaisten talvilomia vietetään Suomessa porrastetusti helmikuun lopussa ja maaliskuun alussa. ECMWF:n ennustekartoilla näkyy tällä hetkellä merkkejä keskimääräistä lämpimämmästä säästä Suomeen myös 20. ja 27. helmikuuta alkaville viikoille. Ennusteen epävarmuus kuitenkin kasvaa pidemmälle mentäessä.
Lue myös: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?
Pitkän ajan sääennusteet kertovat viikon tai kuukauden keskimääräisestä säästä, eivät yksittäisten päivien säästä. Keskimääräiset lukemat voivat toteutua monella eri tavalla. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi siis olla suurta.
Lue seuraavaksi: Lopputalven ja alkukevään pitkä ennuste julki: Tältä näyttää helmi–huhtikuun jakso – yksi kuukausi erottuu joukosta!
Karita Kontula-Sokka
toimittaja
25.1.2023: Lisätty keskiviikon korkeimpia lämpötiloja.
Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!
Päivitetty 25.1.2023 klo 22.51