Toukokuu oli paikoin poikkeuksellisen lämmin: Lumisateista ennätyshelteisiin – myös kevätkuukausien jakso oli tavanomaista lämpimämpi
Toukokuun keskilämpötila oli suuressa osassa maata huomattavasti tavanomaista korkeampi, paikoin oli jopa poikkeuksellisen lämmintä. Kuukauden sää vaihteli kuitenkin jopa lumisateisista hetkistä loppukuun kovaan helteeseen. Toukokuussa syntyi uusi toukokuisten hellepäivien ennätys. Myös kevätkuukausien jakso kokonaisuudessaan oli suuressa osassa maata selvästi tavanomaista lämpimämpi, vaikka huhtikuussa olikin tavanomaista viileämpää.
Toukokuun keskilämpötila vaihteli maan eteläosan noin 14 asteesta Pohjois-Lapin noin 5 asteeseen. Suomessa pitkän ajan säätilastoja pitävän Ilmatieteen laitoksen mukaan toukokuun keskilämpötila oli maan etelä- ja länsiosassa enimmäkseen 3–4 astetta tavanomaista korkeampi ja maan itä- ja pohjoisosassa 1–3 astetta tavanomaista korkeampi.
Kokonaisuudessaan toukokuu oli suuressa osassa maata harvinaisen lämmin ja maan länsiosassa monin paikoin jopa poikkeuksellisen lämmin. Poikkeuksellisesta säästä puhutaan, kun sääilmiö toistuu keskimäärin kolme kertaa sadan vuoden aikana tai harvemmin. Harvinaiseksi sääilmiötä kutsutaan, kun sitä esiintyy harvemmin kuin keskimäärin kerran kymmenessä vuodessa.
– Toukokuu oli Suomessa erittäin lämmin, keskilämpötila oli osassa maata jopa 4 astetta normaalia korkeampi. Hellepäiviä oli Suomessa ennätysmäärä, 16 kappaletta, toteaa Forecan meteorologi Kristian Roine.
Vuodesta 1961 alkavien tilastojen aiempi toukokuun hellepäivien ennätys oli 14 kappaletta vuodelta 2018. Hellepäivällä tarkoitetaan päivää, jolloin vähintään yhdellä virallisella säähavaintoasemalla mitataan vähintään 25,1 astetta.
Toukokuun korkein lämpötila oli lähes 30 astetta, Lapissa oli 13 pakkasastetta
Tämän toukokuun ylin lämpötila oli Hattulassa Kanta-Hämeessä 31. toukokuuta mitattu 29,9 astetta. Toukokuun lämpöennätys Suomessa on Lapinjärvellä 30. ja 31. toukokuuta 1995 mitattu 31,0 astetta.
Toukokuun kylmin lämpötila oli −13,2 astetta. Se mitattiin 8. toukokuuta Savukosken Tulppion havaintoasemalla Lapissa. Kylmin Suomessa toukokuussa mitattu lämpötila on 1. toukokuuta 1971 Enontekiöllä mitattu −24,6 astetta.
Lumisateita ja hellettä
Toukokuu alkoi suuressa osassa maata melko lämpimässä säässä, mutta viileni jo kuun alkupäivien jälkeen.
Etenkin idässä ja pohjoisessa satoi toukokuun alkupuoliskolla paikoin lunta ja räntää, ajoittain lunta ja räntää tuli kaakkoisessa Suomessa asti. Osassa Lappia lunta ja räntää satoi vielä kuun puolivälin jälkeenkin, mutta loppukuussa lämmin sää valtasi alaa Suomessa.
Hellepäivät jakautuivat toukokuussa kahteen jaksoon – hellettä oli 14.–19. toukokuuta ja 22.–31. toukokuuta. Jälkimmäisessä jaksossa oli siis peräti 10 peräkkäistä hellepäivää.
Terminen kevät alkoi Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan aikaisimmillaan Ahvenanmaalla ja lounaissaaristossa 15. helmikuuta ja myöhäisimmillään paikoin pohjoisessa Lapissa 11. toukokuuta. Termisen kesän alkamispäiviä ei ole vielä vahvistettu.
Toukokuussa satoi monin paikoin poikkeuksellisen vähän
Toukokuu oli monin paikoin poikkeuksellisen vähäsateinen, paikoin oli jopa ennätyskuivaa. Uusia toukokuun asemakohtaisia kuivuusennätyksiä mitattiin lähes joka puolella maata.
– Sademäärät jäivät keskimäärin hyvin vähäisiksi. Esimerkiksi Turussa satoi toukokuussa ainoastaan kahtena päivänä. Toukokuun lopun helteissä ukkoskuurot toivat kuitenkin paikallisesti enemmän vettä, esimerkiksi Nurmeksessa satoi 30. toukokuuta vuorokaudessa 43,3 millimetriä. Vähäsateisessa säässä aurinko paistoi selvästi tavanomaista enemmän. Myös tuulet jäivät pääosin heikoiksi, myrskypäiviä ei ollut lainkaan, Kristian Roine kertoo.
Maan etelä- ja keskiosassa auringonpaistetunteja kertyi toukokuussa paikoin jopa poikkeuksellisen paljon.
Eniten toukokuussa satoi Savukosken kirkonkylän havaintoasemalla, 59,4 millimetriä. Vähiten sadetta kertyi Kalajoen Mehtäkylän havaintoasemalla, missä satoi ainoastaan 0,7 millimetriä. Vihdin Hiiskulassa oli alustavien tietojen mukaan aseman mittaushistorian vähäsateisin toukokuu, vettä tuli 2,8 millimetriä. Havaintoja asemalta on 97 vuoden ajalta.
Alle 5 millimetrin kuukausikertymiä mitattiin toukokuussa noin joka neljännellä Ilmatieteen laitoksen sadetta mittaavalla havaintoasemalla.
Kuukauden keskivaiheilla lunta oli maan pohjoisosan havaintoasemilla vielä useita kymmeniä senttimetrejä, mutta toukokuun loppuun mennessä lumi oli sulanut pois kaikilta havaintoasemilta.
Toukokuussa salamoi selvästi tavanomaista enemmän – revontulet loistivat laajalti
Maasalaman iskuja oli toukokuun aikana yhteensä noin 22 400 kappaletta. Tämä on yli kolminkertainen määrä verrattuna vuosien 1991–2020 keskiarvoon, joka on noin 6 600 kappaletta.
Kuivassa maastossa syttyi toukokuussa maastopaloja eri puolilla maata. Toisaalta Lapissa ja paikoin idässä kärsittiin keväisistä tulvista.
Toukokuun 10.–12. päivä revontulia nähtiin Suomessa laajalti. Ilmatieteen laitoksen mukaan tämä geomagneettinen myrsky voitiin luokitella äärimmäiseksi, sillä se oli useilla mittareilla mitattuna yksi vuosituhannen voimakkaimmista.
Lue myös: Suomen sää toukokuussa tilastojen mukaan
Maalis–toukokuun jakso oli tavanomaista lämpimämpi Suomessa
Kevään mittaan Suomessa koettiin erittäin vaihtelevaa säätä – välillä oli huomattavan kylmiä ja välillä huomattavan lämpimiä jaksoja.
Maaliskuun keskilämpötilat olivat enimmäkseen 1–3 astetta keskimääräistä lämpimämpiä, kun taas huhtikuun keskilämpötilat olivat enimmäkseen 1–2 astetta keskimääräistä viileämpiä.
Kokonaisuutena maalis–toukokuun jakso oli Suomessa tavanomaista lämpimämpi. Maalis–toukokuun keskilämpötila vaihteli maan eteläosan noin 6 plusasteesta Käsivarren Lapin noin −3 asteeseen. Keskilämpötila oli koko maassa noin 1 asteen tavanomaista korkeampi. Maan etelä- ja keskiosassa näin lämmin kevätkuukausien jakso oli viimeksi vuonna 2016.
Vähäsateisesta toukokuusta huolimatta koko kevätkuukausien jakso oli suuressa osassa maata sateiltaan melko tavanomainen. Maaliskuussa etenkin lännessä ja pohjoisessa oli tavanomaista sateisempaa, kun taas etelässä ja maan keskiosassa satoi tavanomaista vähemmän. Huhtikuu puolestaan oli laajalti tavanomaista sateisempi.
Maalis–toukokuussa satoi eniten Puolangan Kotilan havaintoasemalla, 171,4 millimetriä. Vähiten satoi Pudasjärven lentokentällä, 55,4 millimetriä.
Lue seuraavaksi: Suomen sää kesäkuussa tilastojen mukaan
Päivitetty 3.6.2024 klo 20.24