Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Helmikuun kuukausiennuste: Hyytävä alku, käänne edessä – katso,…
Kuukausiennuste |

Helmikuun kuukausiennuste: Hyytävä alku, käänne edessä – katso, miltä näyttää talvilomaviikkojen ennuste nyt!

Hehkuvien värien yötaivas Utajärvellä.
Revontulien mahdollisuus on koholla tiistaina ja keskiviikkona 1.–2. helmikuuta. Kuva: Tommi Kujala, Utajärvi, 15.1.2022

Alkanut viikko on uuden kuukausiennusteen mukaan ajankohdan keskimääräisiä lukemia kylmempi. Helmikuun loppupuoliskolla on merkkejä tavanomaista lauhemmasta säästä.

Helmikuu on käynnistynyt kovilla pakkasilla Lapissa. Kuun 1. päivän aamuna kylmin lämpötila oli Enontekiön −34,9 astetta.

– Helmikuu alkaa nyt paikoin hyytävän kylmässä säässä, sillä koillisesta virtaa Valtteri-myrskyn jäljessä kylmää, mahdollisesti jopa arktista ilmamassaa. Lämpötila riippuu paljon pilvisyydestä, eli siellä missä pilvipeitteessä on aukkoja, voi olla kireääkin pakkasta. Tällä viikolla lumisateet vähenevät alkuun ja päivien välillä ei ole paljoa eroa. Muutos tulee kuitenkin jo perjantaina, kun lännestä saapuva matalapaine alkaa työntää kylmää ilmaa takaisin Suomen pohjois- ja itäpuolelle. Lännestä leviää lumipyry ja tuuli voi voimistua läntisillä merialueilla myrskyksi asti, jälleen kerran, toteaa Forecan meteorologi Anna Latvala.

Lue myös: Milloin pakkanen on kireää? Näin määritelmä vaihtelee eri puolella Suomea

Perjantain ja lauantain aikana lumipyry pyyhkäisee tämän hetken ennusteen mukaan käytännössä koko maan yli ja tuo lunta laajalti 5–15 senttimetriä. Sunnuntain ennuste on vielä epävarma, mutta uudesta sadealueesta voi tulla jälleen lunta 2–10 senttimetriä. Todennäköisesti sateiden painopiste on tässä vaiheessa maan etelä- ja keskiosassa.

Ensi viikolla ajoittain sateinen sää jatkuu, sillä matalapaineiden reitti kulkee edelleen Pohjois-Euroopan yli kohti Venäjää.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Matalapaineiden mukana Suomeen tulee lauhempaa ilmaa. Välillä lämpötila noussee laajalla alueella suojasään puolelle.

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n 31. tammikuuta julkaiseman kuukausiennusteen mukaan helmikuun jälkimmäisellä puoliskolla korkeapaine vahvistuu edelleen Euroopan keskiosassa, matalapaineet puolestaan väistyvät pohjoisemmaksi. Suomessa on kuukausiennusteen perusteella ajankohtaan nähden lauhaa.

– Koska tavallinenkin päivän ylin lämpötila on helmikuun lopussa etelässä ja lounaassa monin paikoin nollassa tai plussalla, ajankohtaan nähden lauha sää voi tuoda Suomeen välillä kevään tuntua, Anna Latvala sanoo.

Kuukausiennuste Suomeen (julkaisupäivä 31.1.2022)
ViikkoEnnusteEnnustettavuus
31.1.–6.2.Suomessa on 0–5 astetta keskimääräistä kylmempää, suurin poikkeama on Lapin pohjoisosassa. Sademäärä on tavanomainen tai tavanomaista pienempi.Hyvä
7.–13.2.Viikon keskilämpötila on lähellä keskimääräistä tai vähän korkeampi. Sademäärä on tavanomainen.Kohtalainen
14.–20.2.Sää on lauhaa. Viikon sademäärä on tavanomainen.Heikko
21.–27.2.Viikko on ajankohtaan nähden lauha, sademäärät ovat keskimääräisiä.Heikko

Tammikuun 31. päivä alkanut viikko: Keskimääräistä kylmempää – uusi lumipyry loppuviikolla

Tammikuun 31. päivä alkaneella viikolla Euroopan pohjois- ja itäosassa on vallalla matalapainesäätä, korkeapaine puolestaan ulottuu Pohjois-Atlantilta Länsi-Eurooppaan.

Tuoreen kuukausiennusteen mukaan viikon keskilämpötila on Suomessa laajalti 0–2 astetta keskimääräistä kylmempi, Lapissa 2–5 astetta keskimääräistä kylmempi. Suurin poikkeama on Pohjois-Lapissa.

– Valtteri-myrskyn jäänteet siirtyvät Suomen itäpuolelle, mutta lännestä on viikon edetessä lähestymässä jo seuraava matalapaineen alue. Viikon sademäärä on kuukausiennusteen mukaan keskimääräinen tai vähän keskimääräistä pienempi, mutta viikon aikana päivien välillä on eroa. Torstaihin asti sää on melko poutaista, mutta muuttuu perjantaista alkaen sateiseksi, Anna Latvala sanoo.

Katso videolta kuukausiennuste lämpötiloista!

Lämpötilat ovat tällä viikolla päivisin torstaihin asti etelässä enimmäkseen 5–10 pakkasastetta, maan keskiosassa 7–13 pakkasastetta ja maan pohjoisosassa 10–20 pakkasastetta. Lapissa, varsinkin Lapin pohjoisosassa, voi olla selkeämmillä alueilla 20–30 pakkasastetta, paikoin kylmempääkin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Öisin maan etelä- ja keskiosassakin lämpötila voi laskea 10–20 pakkasasteeseen, varsinkin pilvipeitteen rakoillessa. Perjantaina tuuli voimistuu ja sää muuttuu sateiseksi lännestä alkaen. Samalla loppuviikon ajan on enää pikkupakkasta, lännessä ja etelässä lämpötila käy paikoin suojasäänkin puolella, Anna Latvala ennustaa.

Euroopan länsipuoliskolla viikko on kuukausiennusteen mukaan laajalti 0–4 astetta keskimääräistä lämpimämpi. Lounaisessa Euroopassa sää on kuivaa, mutta Euroopan keskivaiheilla on sateinen alue.

Helmikuun 7. päivä alkava viikko: Vaihtelevaa säätä – sateita todennäköisesti sekä lumena että vetenä

Näyttää siltä, että 7. helmikuuta alkavalla viikolla matalapaineiden reitti kulkee Pohjois-Euroopan yli kohti Venäjää. Länsi- ja Etelä-Euroopassa alkaa pikkuhiljaa vahvistua korkepaine.

Kuukausiennusteen mukaan Suomessa viikon keskilämpötila on 0–2 astetta tavanomaista korkeampi. Suuressa osassa Eurooppaa ollaan 0–4 astetta keskiarvon yläpuolella.

– Pakkanen on todennäköisesti useimpina päivinä heikkoa ja välillä mennään suojasään puolelle, mutta matalapaineiden välissä voi hetkellisesti kylmetä. Sademäärä on kuukausiennusteen perusteella Suomessa lähellä tavanomaista, mutta koska useita sadealueita kulkee Suomen yli, tähän voi tulla vielä muutoksia. Sateita tulee todennäköisesti sekä lumena että vetenä, Anna Latvala sanoo.

Katso videolta kuukausiennuste sateista!

Euroopan etelä- ja länsiosassa 7. helmikuuta alkava viikko on melko kuiva, Norjassa on sateista.

Helmikuun 14. päivä alkava viikko: Keskimääräistä lauhempaa säätä – föhn-tuulet mahdollisia

Kuukausiennusteen mukaan 14. helmikuuta alkava viikko on laajalla alueella Euroopassa keskimääräistä lämpimämpi, mukaan lukien Suomessa.

– Korkeapaine vahvistuu tämän kuukausiennusteen perusteella Keski-Euroopassa, jolloin matalapaineiden reitti väistyy pohjoisemmaksi. Voimistuneet länsivirtaukset, matalapaineet Jäämeren tienoilla, korkeapaine Keski-Euroopassa sekä hyvin sateinen Norja voivat viitata jälleen kerran föhn-tuuleen. Kosteus jää sateina Norjan vuoriston länsipuolelle, Suomi puolestaan saa osansa lämpimästä ja kuivasta laskutuulesta, Anna Latvala toteaa.

Föhn-tuuli toi Suomeen lauhaa ilmaa tammikuussa 2022. Lauhtuminen liukastutti teitä.
Föhn-tuuli on tuonut Suomeen ajoittain lauhaa ilmaa jo tammikuussa. Kuva: Karita Kontula-Sokka, Tuusula, 13.1.2022

Sademäärä jäänee 14. helmikuuta alkavalla viikolla Euroopan etelä- ja keskiosassa pieneksi, Suomessa ajankohtaan nähden tavanomaiseksi. Norjassa on sateista, kuten edelliselläkin viikolla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Helmikuun 21. päivä alkava viikko sekä kaksi seuraavaa viikkoa: Miltä näyttää koululaisten talvilomien tilanne?

Koululaisten talvilomia vietetään porrastetusti kolmella viikolla 21.2.–13.3.

Helmikuun 21. päivä alkavalla viikolla suursäätilanne on hyvin samanlainen kuin edelliselläkin viikolla. Suomeen kuukausiennuste näyttää tavanomaista lämpimämpää viikkoa, sademäärä vaikuttaa keskimääräiseltä.

– Sää on ajankohtaan nähden lauhaa. Tuuli käy keskimääräistä useammin lännen tai lounaan puolelta. Säässä on todennäköisesti viikon sisällä vaihtelua. Norjassa viikko on edelleen tavanomaista sateisempi. Skandien itäpuolella onkin föhn-tuulen mahdollisuus, Anna Latvala sanoo.

Laskettelijoita Himoksella.
Koululaisten talvilomia vietetään helmikuun lopussa ja maaliskuun alussa. Arkistokuva: Maarit Siitonen, Himos, Jämsä

Kuukausiennusteessa on merkkejä tavanomaista lämpimämmästä säästä myös 28. helmikuuta ja 7. maaliskuuta alkaville viikoille, mutta ennusteen epävarmuus kasvaa.

– Sama suursäätilanne näyttää jatkuvan, eli kuukausiennusteen mukaan lauhassa länsivirtauksessa mennään edelleen. Sademäärästä ei pysty vielä noin pitkälle sanomaan paljoakaan. Matalapaineiden painopiste on Suomen pohjoispuolella. Norjan sateinen sää ei näytä väistyvän minnekään, Anna Latvala sanoo.

Pitkän ajan säätilastojen mukaan lämpötilat alkavat jo nousta helmikuun aikana. Keskimääräinen päivän ylin lämpötila on helmi–maaliskuun vaihteessa maan etelä- ja lounaisosassa −2 ja +2 asteen välillä, maan keskiosassa 0–4 pakkasastetta ja maan pohjoisosassa laajalti 2–6 pakkasastetta, Pohjois-Lapissa on hieman kylmempääkin. Vuorokauden alin lämpötila vertailukaudella 1991–2020 on helmi–maaliskuun vaihteessa sen sijaan pakkasen puolella vielä lounaissaaristoa myöten.

– Lumipeitteen kasvu jatkuu vielä varsinkin Lapissa pitkään. Tyypillisesti muuallakin maassa suurimmat lumensyvyydet ovat vasta maaliskuun puolella. Helmikuulle ennustettu lauha jakso voi kuitenkin vähentää lunta maan etelä- ja keskiosassa, Anna Latvala toteaa.

Lue myös: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?

Pitkän ajan sääennusteet ovat vielä kehitysasteella. Ne kertovat viikon tai kuukauden keskimääräisestä säästä, eivät yksittäisten päivien säästä. Keskimääräiset lukemat voivat toteutua monella eri tavalla. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi siis olla suurta.

Lue seuraavaksi: Pitkä sääennuste helmi–huhtikuulle: Näin meteorologi kommentoi lopputalven ja alkukevään mielenkiintoista tilannetta!

Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

Karita Kontula-Sokka

Päivitetty 1.2.2022 klo 16.50

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat