Tuore kuukausiennuste: Tällaista säätä ennakoidaan syyskuulle
Ennusteiden mukaan syyskuun alkupuoliskolle on luvassa vaihtelevaa säätä. Kylmän syyskuun ensimmäisen viikonlopun jälkeen sää näyttää lämpenevän 6. syyskuuta alkavalla viikolla, vaikkakin viikon keskilämpötila saattaa jäädä osassa maata tavanomaista viileämmäksi.
Syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna sää on viileää, kun Jäämereltä puhaltaa Suomeen kylmää ilmaa. Etelässäkin korkeimmat lämpötilat ovat vain hieman yli 10 astetta, osassa Lappia vain 5 asteen tienoilla. Öisin pakkasta voi olla pohjoisen lisäksi paikoin myös maan keskiosassa.
Sää on lämpenemässä 6. syyskuuta alkavalla viikolla, mutta silti Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n uuden kuukausiennusteen mukaan viikon keskilämpötila jää koko maan itäpuoliskolla 0–1 astetta keskimääräistä kylmemmäksi. Maan länsipuoliskolla viikon keskilämpötila näyttää ajankohdalle tyypillisiä lukemia. Sateita tulee kuukausiennusteen perusteella vähemmän kuin yleensä tähän aikaan vuodesta.
– Suomen säähän vaikuttavat ensi viikolla sekä Keski-Euroopan yli Itä-Eurooppaan liikkuva korkeapaineen alue että Jäämeren tienoilla liikkuvat matalapaineet ja niihin liittyvät sateet. Viikon aikana vaihtelee, kumpi vaikuttaa Suomen säähän enemmän, minkä seurauksena sää on meillä vaihtelevaa. Viikon mittaan pilvet, sateet ja aurinko vuorottelevat, toteaa Forecan meteorologi Joanna Rinne.
Katso videolta kuukausiennuste lämpötiloista!
Sää muuttuu ensi viikolla lämpimämmäksi kuin nyt viikonloppuna, mutta millaisia lämpötiloja on luvassa, on vielä epävarmaa.
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu
– Aiemmissa tietokonemalliajoissa lämpimin Suomeen ulottunut ilma jää nyt perjantaina aamulla tulleessa ennusteessa Suomen eteläpuolelle. Tämän ennusteen mukaan parinkymmenen asteen lämpötilat saattavat jäädä saavuttamatta tai korkeintaan hyvin paikallisiksi. Ei silti ole mitenkään mahdotonta, että lämpimämpi ilma tekee paluun tulevissa ennusteissa. Lämmin ilmamassa näyttäisi olevan aika lähellä Suomea, pohtii Joanna Rinne.
Pohjoisesta ulottuu ensi viikolla kylmää ilmaa Venäjän yli itäiseen Eurooppaan, kun taas läntisessä Euroopassa viikko on kuukausiennusteen perusteella kokonaisuutena vuodenaikaan nähden lämmin. Sademäärät ovat 6. syyskuuta alkavalla viikolla suuressa osassa Eurooppaa keskimääräistä pienempiä. Osaan Ranskaa sekä Portugaliin odotetaan kuitenkin vuodenaikaan nähden runsaita sateita.
Miltä näyttää syyskuun loppupuoli?
Syyskuun 13. päivä alkavalle viikolle on myös luvassa vaihtelevaa syyssäätä.
– Näyttää siltä, että matalapaineen keskus toisensa jälkeen liikkuu Suomeen lännestä. Viikko on kuukausiennusteen perusteella meillä lämpötiloiltaan vuodenaikaan nähden keskiarvoinen tai osassa maata jopa vajaan asteen vuodenajan keskiarvoa lämpimämpi. Sateita tulee meillä enemmän kuin keskimäärin samaan aikaan vuodesta, Joanna Rinne sanoo.
Pitkän ajan säätilastojen mukaan keskimääräiset ylimmät lämpötilat ovat Suomessa syyskuun puolivälissä maan eteläosassa ja osassa länttä 14–16 astetta, maan keskiosassa enimmäkseen 12–14 astetta ja pohjoisessa laajalti 10–14 astetta, pohjoisessa Lapissa 6–10 astetta.
Katso videolta kuukausiennuste sateista!
Syyskuun 13. päivä alkava viikko on kuukausiennusteen mukaan Euroopassa laajalti keskimääräistä lämpimämpi. Kaakkois-Euroopassa olisi vuodenaikaan nähden vähäsateista, sateisempaa puolestaan olisi muun muassa osassa pohjoista Eurooppaa sekä Isoa-Britanniaa.
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu
Tämän jälkeen syyskuun loppupuolella kuukausiennusteessa ei näy Suomen osalta poikkeamia suuntaan eikä toiseen.
– Syyskuun loppupuoliskolla sää muuttuu selvästi heikommin ennustettavaksi, eikä kuukausiennuste ota voimakasta kantaa siihen, miten sää meillä kehittyy, Joanna Rinne toteaa.
Lue myös: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?
Pitkän ajan sääennusteet ovat vielä kehitysasteella. Ne kertovat viikon tai kuukauden keskimääräisestä säästä, eivät yksittäisten päivien säästä. Keskimääräiset lukemat voivat toteutua monella eri tavalla. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi siis olla suurta.
Lue seuraavaksi: Kesäkuukausien jakso oli lämpimin yli 80 vuoteen – elokuussa vain yksi hellepäivä ja paikoin poikkeuksellisen sateista