Kesäkuukausien jakso oli lämpimin yli 80 vuoteen – elokuussa vain yksi hellepäivä ja paikoin poikkeuksellisen sateista
Mennyt kesä–elokuun jakso oli Suomessa lämpimin yli 80 vuoteen. Kesän korkein lämpötila mitattiin Heinolassa, 34,0 astetta. Elokuun keskilämpötila oli suuressa osassa maata lähellä pitkän ajan keskiarvoa tai hieman sen alapuolella. Sateita tuli elokuussa paikoin poikkeuksellisen paljon.
Kesä–elokuu oli koko maan keskilämpötilalla mitattuna 1900-luvun alusta alkavissa tilastoissa toiseksi lämpimin, selviää Suomessa säätilastoja pitävän Ilmatieteen laitoksen tilastoista. Tätä lämpimämpi kesä–elokuu on ollut vain vuonna 1937.
Kesä–elokuun keskilämpötila vaihteli maan eteläosan reilusta 18 asteesta Pohjois-Lapin noin 13 asteeseen.
Maan etelä- ja keskiosassa kesä oli monilla havaintoasemilla ennätyksellisen lämmin. Esimerkiksi Helsingin Kaisaniemessä kesä–elokuun keskilämpötila, 18,9 astetta, on vuonna 1844 alkaneen mittaushistorian korkein. Maan pohjoisosassa kesä oli enimmäkseen harvinaisen lämmin.
– Kesä jakautui tänä vuonna kahteen osaan. Kesäkuu ja heinäkuu olivat lämpimiä ja kuivia, elokuussa puolestaan satoi paljon ja ajoittain sää oli jopa syksyisen koleaa. Koko kesän keskilämpötila jäi kuitenkin kesäkuun ja heinäkuun ansiosta tavallista selvästi korkeammaksi. Suomessa suurin vaihtelu keskilämpötilan suhteen on talvella, joten tämän kesän 1–3 astetta keskiarvoa korkeampi keskilämpötila on jo huomattava poikkeama, toteaa Forecan meteorologi Anna Latvala.
Kesäkuu oli peräti mittaushistorian lämpimin Suomessa, heinäkuu puolestaan oli suuressa osassa maata harvinaisen tai poikkeuksellisen lämmin.
Kesäkuun korkein lämpötila 33,6 astetta mitattiin Parikkalassa 22. kesäkuuta. Lukema oli lähellä kesäkuun lämpöennätystä, joka on 33,8 astetta Ähtäristä vuodelta 1935.
Heinäkuun ja koko kesän korkein lämpötila oli 34,0 astetta, joka mitattiin Heinolassa 15. heinäkuuta. Viimeksi korkeampia lämpötiloja on ollut vuoden 2010 heinäkuussa, jolloin Liperissä Joensuun lentoasemalla mitattiin Suomen mittaushistorian korkein lämpötila, 37,2 astetta.
Hellepäiviä 55 kappaletta tänä vuonna
Hellepäiviä mitattiin jo toukokuussa, jolloin niitä oli viisi. Kesäkuussa hellepäiviä oli 25, heinäkuussa 24 ja elokuussa yksi. Yhteensä hellepäiviä on tänä vuonna ollut 55. Lukema on kuudennella sijalla hellepäivien lukumäärissä vuodesta 1961 alkavissa digitoiduissa tilastoissa.
Hellepäivätilastojen kärjessä on vuosi 2002, jolloin oli yhteensä 65 hellepäivää. Hellepäivällä tarkoitetaan päivää, jolloin jollain Suomen virallisella havaintoasemalla mitataan vähintään 25,1 astetta.
Tämän hetken ennusteiden mukaan syyskuiset hellepäivät näyttävät tällä kertaa epätodennäköisiltä.
Yksittäisistä havaintoasemista eniten hellepäiviä oli kesä–elokuussa Kouvolan Anjalassa, 42 päivää, toukokuun hellepäivät mukaan lukien hellepäiviä oli Anjalassa yhteensä 43. Anjalan havaintoasemalla mitattiin 18.6.–18.7. hellelukemia yhtäjaksoisesti 31 päivän ajan, mikä on vuodesta 1961 alkaen hellepäivätilastojen pisin yhtämittainen hellejakso.
Yli 30 asteen lukemia mitattiin tänä vuonna yhteensä 22 päivänä. Ensimmäisen kerran 30 astetta ylittyi jo 19. toukokuuta, kun Ilomantsissa oli 30,8 astetta. Tämä oli lähellä Suomen mittaushistorian toukokuun lämpöennätystä, joka on Lapinjärvellä 30. ja 31. toukokuuta 1995 mitattu 31,0 astetta.
Kesä–elokuun sademäärä oli laajalti tavanomainen tai tavanomaista hieman suurempi, keskimääräistä vähäsateisempaa oli lähinnä maan kaakkoisosassa sekä Lapin luoteisosassa. Alustavien tietojen mukaan eniten sadetta kertyi kesä–elokuussa Taivalkosken kirkonkylällä, missä sademäärä oli 315,6 millimetriä. Vähiten sadetta tuli Enontekiön Kilpisjärven kyläkeskuksessa, 85,4 millimetriä.
Vain yksi hellepäivä elokuussa
Elokuun keskilämpötila vaihteli etelärannikon noin 16 asteesta Keski- ja Pohjois-Lapin reiluun 10 asteeseen. Elokuun keskilämpötila oli suuressa osassa maata lähellä pitkän ajan keskiarvoa tai hieman sen alapuolella. Suurimmat poikkeamat olivat maan eteläosassa, missä keskilämpötila jäi paikoin noin puoli astetta keskiarvon alapuolelle.
– Keskilämpötilan poikkeama jäi elokuussa pieneksi. Tämä ei johtunut täysin tasaisesta säästä, vaan pikemminkin lämpimät ja viileät jaksot tasapainottivat toisiaan. Elokuuhun mahtui sekä jokunen lämmin päivä että suorastaan syksyisen koleita ja sateisia aikoja. Kuukausi kului pitkältä matalapainesäässä, välillä oli päivä tai pari kuivempaa korkeapainesäätä. Kuun lopussa Suomeen saatiin vielä lyhyt kesäisen leppeä sääjakso, mutta heti syyskuun alkaessa alkoi kolea luoteistuuli puhaltaa, Anna Latvala sanoo.
Elokuun korkein lämpötila oli Virolahden Koivuniemessä sekä Kouvolan Anjalassa 13. elokuuta mitattu 25,7 astetta. Tämä oli myös elokuun ainoa hellepäivä, kun keskimäärin elokuussa hellepäiviä on yhdeksän. Viimeksi elokuun korkein lämpötila jäi alemmaksi vuonna 2000, jolloin se oli 24,8 astetta.
Yöpakkasta elokuussa oli useina päivinä, pääasiassa Pohjois-Suomen alueella. Elokuun ja samalla kesäkuukausien jakson kesä–elokuun kylmin lämpötila oli Sallan Naruskassa 27. elokuuta mitattu −3,6 astetta.
Elokuussa satoi paikoin poikkeuksellisen paljon
Elokuu oli laajalti selvästi tavanomaista sateisempi. Varsinkin Pohjois-Pohjanmaalta Keski-Suomeen sekä Pohjois-Savoon ulottuvalla alueella sademäärät olivat paikoin poikkeuksellisen suuria. Maan etelä- ja keskiosassa oli yleisesti harvinaisen sateista. Ainoastaan Lapin länsi- ja pohjoisosassa sademäärät jäivät pitkän ajan keskiarvojen alapuolelle.
Kuukauden suurin sademäärä, 189,8 millimetriä, mitattiin Nurmijärven Röykän havaintoasemalla. Vähiten kuukauden aikana satoi Enontekiön Kilpisjärven kyläkeskuksessa, 38,3 millimetriä. Suurin vuorokauden sademäärä, 71,4 millimetriä, mitattiin Kuhmossa Kalliojoen havaintoasemalla 3. elokuuta.
– Sademäärät olivat paikoin yli kaksinkertaisia keskimääräiseen elokuuhun verrattuna. Keskimääräinen sademäärä vertailukaudella 1981–2010 on suuressa osassa maata 55–85 millimetriä, Anna Latvala toteaa.
Elokuussa oli yksi myrskypäivä, kun tuuli voimistui juuri ja juuri myrskylukemiin 18. elokuuta.
Elokuun aikana eteläisessä Euroopassa koettiin raju lämpöjakso. Maailman ilmatieteen järjestöllä on tarkastelussa mahdollinen uusi Euroopan lämpötilaennätys, kun havainnot Italian Sisiliasta Syrakusan kaupungista näyttivät 11. elokuuta 48,8 astetta.
Elokuun lopussa voimakas hurrikaani Ida iski Yhdysvaltoihin.
Lue seuraavaksi: Uusi kuukausiennuste tuo alkuun karut terveiset Jäämereltä: Lämpötilat romahtavat – tällainen on syyskuun ennuste
Päivitetty 1.9.2021 klo 18.20