Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Lokakuu oli laajalti tavanomaista lämpimämpi ja sateisempi – jopa poikkeuksellisia…
Kuukausikooste |

Lokakuu oli laajalti tavanomaista lämpimämpi ja sateisempi – jopa poikkeuksellisia lumimääriä

Syystulva Saramojoella lokakuussa 2021.
Runsaat sateet aiheuttivat paikoin tulvia lokakuussa. Kuva: Maija Savolainen, Nurmes, 29.10.2021

Mennyt lokakuu oli suuressa osassa maata keskimääräistä lokakuuta lämpimämpi. Sademäärät olivat laajalti tavanomaista lokakuuta suurempia. Lapissa mitattiinkin jo jopa yli puolen metrin lumensyvyyksiä. Myrskypäiviä oli lokakuussa seitsemän.

Lokakuu toi Suomeen vaihtelevaa säätä. Osassa maata oltiin jo laajalti talvisissa tunnelmissa, välillä sää oli erittäin lauhaa.

– Matalapainetoiminta oli lokakuussa aktiivista. Matalapaineiden mukana meille pääsi ajoittain lauhaa ilmaa, ajoittain kuun puolivälissä ja loppupuoliskolla virtaus kääntyi puhaltamaan pohjoisesta viileämpää ilmaa laajemmin koko maahan. Yöllisiä pakkaslukemia esiintyi etelässä asti, Lapissa puolestaan oli pakkasia päivisinkin. Matalapaineet toivat myös runsaita sateita, osaan maata myös reilusti lunta, toteaa Forecan meteorologi Jenna Salminen.

Lokakuinen lumiukko Uuraisilla.
Lokakuinen lumiukko Uuraisilla. Kuva: Arja Siikström, Uurainen, 20.10.2021

Ylin lämpötila 15,6 astetta, alin −21,3 astetta

Lokakuun keskilämpötila vaihteli lounaissaariston noin 9 asteesta Käsivarren noin −1 asteeseen.

Säätilastoja Suomessa pitävän Ilmatieteen laitoksen pitkän ajan tilastojen mukaan lokakuun keskilämpötila oli maan etelä- ja keskiosassa pääosin 2–3 astetta vuosien 1991–2020 vertailukauden keskiarvoa korkeampi. Näin korkeat keskilämpötilat toistuvat alueella keskimäärin kerran kymmenessä vuodessa tai harvemmin. Myös maan pohjoisosassa lokakuu oli tavanomaista lämpimämpi lukuun ottamatta aivan pohjoisinta Lappia.

Jylhää syysmaisemaa Valkealassa.
Jylhää syysmaisemaa Valkealassa. Kuva: Maarit Siitonen, Valkeala, 24.10.2021

Edellisen kerran lämpimämpi lokakuu koettiin suuressa osassa maata vuosi sitten. Maan keskiosassa lämpimämpi lokakuu oli viimeksi vuonna 2000.

Lokakuun ylin lämpötila oli Porin rautatieasemalla 1. lokakuuta mitattu 15,6 astetta. Lokakuun lämpöennätys on vuodelta 2018, jolloin Oulun lentoasemalla oli 21,1 astetta 14. lokakuuta. 

Lokakuun alin lämpötila oli Sallan kirkonkylän havaintopaikalla 24. lokakuuta havaittu −21,3 astetta. Lokakuun pakkasennätys on vuodelta 1968. Silloin Sodankylässä oli 25. lokakuuta −31,8 astetta.

Ruskaa pilvisenä päivänä Paltaniemellä.
Lokakuu oli yleisilmeeltään melko harmaa. Kuva: Sinikka Kujala, Kajaani, 1.10.2021

Lokakuu toi runsaita sateita

Lokakuun sademäärät olivat lähes koko maassa tavanomaista suurempia. Satakunnasta Lappiin ulottuvalla alueella oli monin paikoin harvinaisen sateista.

Lapissa sademäärät olivat laajalti yli 100 millimetriä, osalla havaintoasemista mitattiin lokakuun ennätyksiä. Meri-Lapissa satoi jopa yli kolme kertaa keskimääräistä enemmän.

Lokakuun suurin sademäärä oli alustavien tietojen mukaan Tornion Torpin 197,9 millimetriä. Vähiten satoi Utsjoen Kevolla, 36,8 millimetriä.

Lokakuun sade-ennätys Suomessa on vuodelta 2006. Silloin Vihdissä satoi 228,1 millimetriä.

Sadetta ja tuulista säätä Näsijärvellä Tampereella.
Sadetta ja tuulista säätä Näsijärvellä Tampereella. Kuva: Ari Branthin, Tampere, 22.10.2021

Lapissa jopa poikkeuksellisen paljon lunta

Lokakuu toi osaan maata jo varsin talvista säätä – sekä pakkasia että lunta. Lapissa tuli kuun mittaan runsaita lumisateita. Maan keskiosassakin satoi jo lunta, paikoin lumisateita tuli etelässäkin.

Etenkin Kittilässä ja Enontekiöllä lunta oli kuukauden päättyessä puolen metrin molemmin puolin. Näin korkeat lumensyvyydet lokakuussa ovat poikkeuksellisia, eli ne toistuvat harvemmin kuin kerran 30 vuodessa.

Suurin aamun virallisten havaintojen lumensyvyys lokakuussa oli 28. ja 29. lokakuuta mitattu Kittilän Kenttärovan 60 senttimetriä, jota pidetään alustavien tietojen mukaan luotettavana mittauksena. Ilmatieteen laitoksen mukaan aiemmaksi lokakuun lumensyvyysennätykseksi ilmoitettu 60 senttimetriä Inarista lokakuulta 1967 on uudelleen tarkasteltavana, sillä tilastoista on mahdollisesti löytynyt suurempiakin lumensyvyyksiä. Vielä ei siis tiedetä, sivuttiinko tänä vuonna lokakuun lumensyvyysennätystä vai ei.

Lokakuista lumisadetta.
Lumisateet huononsivat lokakuussa ajokeliä osassa maata. Kuva: Pekka Hatunen, 20.10.2021

Terminen talvi on mahdollisesti alkanut ainakin pohjoisessa Lapissa lokakuun puolivälin ympäristössä. Termisen talven katsotaan alkavan, kun vuorokauden keskilämpötila laskee pysyvämmin nollan asteen alapuolelle.

Lue myös: Termiset vuodenajat – milloin koittaa talvi, kevät, kesä tai syksy?

Säätilastojen mukaan terminen talvi alkaa pohjoisessa Lapissa keskimäärin lokakuun puolivälin tienoilla. Etelässä terminen talvi alkaa keskimäärin marraskuun lopun tai joulukuun alun aikana.

Lokakuussa seitsemän myrskypäivää

Lokakuussa oli peräti seitsemän myrskypäiväksi katsottavaa päivää, kun lokakuun keskiarvo on 3,2 myrskypäivää. Voimakkain keskituuli meriasemilla oli 26,0 m/s, joka mitattiin 15. lokakuuta Kaskisissa Sälgrundin asemalla. Lokakuun 22. päivä jyllänneen myrskymatalapaineen yhteydessä merenpinta nousi voimakkaasti aiheuttaen jopa tulvia.

Tänä vuonna myrskypäiviä on ollut jo 26 kappaletta, kun niitä on vuosittain keskimäärin 28 kappaletta. Eniten myrskypäiviä on keskimäärin joulukuussa, 6,3 kappaletta.

Meri tulvi puistoon Helsingissä.
Meri tulvi puistoon Helsingissä 22. lokakuuta myrskymatalapaineen yhteydessä. Kuva: Kari Tammilehto, Vartiokylänlahti, Helsinki

Viime vuonna myrskypäiviä oli 44, eniten helmikuussa, 10 kappaletta. Myrskypäiväksi katsotaan päivä, jolloin ainakin yhdellä merisäähavaintoasemalla on mitattu 10 minuutin keskituulen nopeudeksi vähintään 21 m/s.

Lokakuu oli myös pilvinen. Auringonpaistetunteja olikin lokakuussa keskimääräistä vähemmän. Esimerkiksi Sodankylässä aurinko paistoi vain 23 tuntia, mikä on vähiten 68 vuoden aineistossa. Pitkän ajan lokakuun keskiarvo auringonpaisteelle Sodankylässä on noin 57 tuntia.

Lue seuraavaksi: Marraskuun kuukausiennuste: Jatkuuko lauha sää vai iskeekö talvi jo kunnolla?

Karita Kontula-Sokka

Päivitetty 1.11.2021 klo 17.03

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat