Syksyn ja loppuvuoden sää: Tällainen on pitkä ennuste joulukuulle asti – kylmää vai lauhaa?
Loka–joulukuun pitkän ennusteen mukaan tulevan kolmen kuukauden jakson keskilämpötila on Suomessa laajalti tavanomainen. Ennusteen asetelmien perusteella Suomeen on odotettavissa vaihtelevaa säätä – ajoittain kylmää ilmaa pohjoisesta, välillä puolestaan lauhan ilman virtauksia.
Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n ennuste loka–joulukuun jaksolle näyttää meille vuodenajan keskimääräisiä tai sen lähellä olevia lukemia lämpötilojen osalta.
– Ennusteessa jakson keskilämpötila on Suomessa melko tavanomainen tai mahdollisesti etelässä ja lännessä hieman keskimääräistä lämpimämpi. Sateiden osalta pohjoisessa ollaan ennusteen mukaan melko lähellä keskimääräisiä sademääriä, kun taas etelässä ja idässä olisi hieman tavanomaista sateisempaa, toteaa Forecan meteorologi Jenna Salminen.
Meteorologi näkee vuodenaikaisennusteen asetelmista viitteitä siitä, että sää tulee olemaan vaihtelevaa.
– Todennäköisemmin Suomessa on loppuvuonna matalapainepainotteista säätä. Jonkinnäköinen kylmemmän syys- tai talvisään jakso ennusteessa tasapainottaa lämpötilan poikkeamaa. Meillä voidaan käydä loppuvuoden aikana sellaisissa tilanteissa, että Suomessa ollaan suihkuvirtauksen kylmemmällä puolella tai suihkuvirtaus kulkee Suomen päällä. Mahdolliset kylmät hetket suosivat lumisateita. Ajoittain Suomeen olisi kuitenkin saapumassa myös lauhempaa ilmaa, Jenna Salminen sanoo.
"Tämä on rajamailla olemista"
Loka–joulukuun ennusteen mukaan Suomen itäpuolella olisi merkkejä tavanomaista aktiivisemmasta matalapainetoiminnasta.
– Jos Suomen itäpuolelle päätyy matalapaineita, niin monesti ne kääntävät meillä virtausta pohjoisenpuoleiseksi ja kiskovat Suomeen arktista kylmää ilmaa. Käytännössä täyttä jämähtävää säätilaa joko kylmään tai lämpimämpää tästä ennusteesta ei kuitenkaan saa. Välillä voi tulla kylmää ilmaa pohjoisesta, välillä lauhempaa ilmaa matalapaineiden mukana. Tämä on rajamailla olemista, Jenna Salminen summaa.
Meteorologi muistuttaa, että pitkän ajan ennusteissa on kuitenkin epävarmuuksia.
– Suomessa sää on tyypillisesti vaihtelevaa, joten aina pitkät vuodenaikaisennusteet eivät toimi Suomessa parhaalla mahdollisella tavalla.
Muun Euroopan osalta loka–joulukuun pitkässä ennusteessa on viitteitä korkeammasta ilmanpaineesta Länsi- ja Lounais-Euroopassa. Tämän korkeapaineen puolesta puhuvat myös ennusteen signaalit paikoin tavanomaista lämpimämmästä ja kuivemmasta säästä läntisessä ja lounaisessa Euroopassa.
Suomen eteläpuolella muun muassa Baltian maissa on puolestaan merkkejä hieman tavanomaista runsaammista sateista ja keskimääräistä lämpimämmästä säästä.
Milloin syksy ja talvi alkavat keskimäärin?
Säätilastojen mukaan Suomessa terminen syksy alkaa paikoin pohjoisessa Lapissa jo elokuun puolivälin ympäristössä. Etelässä terminen syksy alkaa keskimäärin syyskuun loppupuoliskolla. Termisen syksyn katsotaan alkavan, kun vuorokauden keskilämpötila putoaa pysyvämmin 10 asteen alapuolelle.
Terminen talvi puolestaan alkaa pohjoisessa Lapissa keskimäärin lokakuun puolivälin ympäristössä. Aivan etelässä ja lounaassa terminen talvi alkaa keskimäärin marraskuun loppupuoliskon aikana. Termisen talven katsotaan alkavan, kun vuorokauden keskilämpötila laskee pysyvämmin nollan asteen alapuolelle.
Viime talvena terminen talvi alkoi pohjoisessa Lapissa aikaisimmillaan 14. lokakuuta, etelässä myöhäisimmillään 3. tammikuuta.
Lue myös: Termiset vuodenajat – milloin koittaa syksy, talvi, kevät tai kesä?
Tunturien huipuille ensimmäiset lumisateet tulevat tavallisesti elo–syyskuussa. Ensimmäinen ehjä lumipeite sataa Lapin pohjoisosassa keskimäärin syyskuun lopussa tai lokakuun alkupuoliskolla. Eteläisessä Suomessa ensilumi sataa keskimäärin marraskuussa.
Pitkän ajan sääennusteet ovat vielä kehitysasteella. Ne kertovat ennustejakson keskimääräisestä säästä, eivät yksittäisten päivien säästä. Keskimääräiset lukemat voivat toteutua monella eri tavalla. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi siis olla suurta.
Lue seuraavaksi: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?
Päivitetty 6.9.2021 klo 15.31