Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Kuukausiennuste: Raju kylmänpurkaus mahdollinen – tässä tuore arvio…
Kuukausiennuste |

Kuukausiennuste: Raju kylmänpurkaus mahdollinen – tässä tuore arvio joulun lumitilanteesta

Hieman haihtumissumua Oulujoella kylmässä pakkasilmassa.
Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n tuoreessa kuukausiennusteessa on näköpiirissä kylmää kyytiä koko joulukuulle. Ajoittain Suomeen voi purkautua arktisen kylmää ilmamassaa, mutta toisaalta myös luntakin on tiedossa ainakin alkuun. Kuva: Pekka Hatunen, Vaala

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n tuore kuukausiennuste on julkaistu 5. joulukuuta. Ennusteessa on "sitkeä sininen signaali", joka pysyy Suomessa koko neljän viikon tarkasteluviikon ajan. Sään ennustetaan olevan tavanomaista kylmempää koko joulukuun ajan ja jopa arktisen kylmän ilmamassan purkaukset ovat mahdollisia. Tämä valaa toivoa valkeasta joulusta koko maahan, paikoin lunta voisi olla jopa selvästi keskivertoa enemmän.

Euroopan keskuksen tuoreessa kuukausiennusteessa säätyypin ennustetaan pysyvän joulukuussa tavanomaista kylmempänä Pohjois-Euroopassa. Euroopan lämpötilaennusteessa on voimakas kahtiajako, sillä Etelä-Eurooppa on koko neljän viikon tarkastelujakson ajan keskiarvoa lämpimämpi.

Tämä on hyvin tyypillinen kahtiajako negatiivisen NAO-vaiheen aikana, eli silloin, kun matalapainetoiminta hiipuu Islannin edustalla, mutta vastaavasti vilkastuu Azoreilla ja etelämpänä Euroopassa. Negatiivisen NAO-vaiheen on ennustettu jatkuvan myös lähiaikoina, mikä lisää tavanomaista kylmemmän sään todennäköisyyttä Pohjois-Euroopassa, paikoin myös keskisessä Euroopassa.

Lue myös: Pohjois-Euroopan energiasäässä hyytävä ajanjakso – "voi jatkua viikkoja"

Sademäärän ennustetaan olevan suuressa osassa Suomea ajankohdan keskiarvoa suurempi kahdella ensimmäisellä tarkasteluviikolla (5. ja 12. joulukuuta alkavat viikot), mikä kielii kylmähkössä ilmamassassa liikkuvista matalapaineista.

Sateiden olomuodon odotetaan olevan enimmäkseen lunta. Ennustettu asetelma tuo toivoa lumivalkeasta joulusta koko maahan. Mikäli lumipeite ei ennen joulua hupene, on mahdollista, että varsinkin etelässä joulu olisi paikoin jopa selvästi tavanomaista lumisempi.

Auringonlasku pakkassäässä.
Valkean joulun todennäköisyys on uuden kuukausiennusteen mukaan normaalia suurempi myös maan eteläosassa tänä vuonna. Kuva: Markus Mäntykannas, Helsinki, 26.12.2021

Sääennusteissa on kuitenkin viime aikoina ollut paljon epävarmuuksia: toisinaan keskipitkän aikavälin sääennusteet ovat olleet ristiriidassa lyhyemmän aikavälin päivittäisten sääennusteiden kanssa. Tämän vuoksi 5. joulukuuta julkaistuun kuukausiennusteeseen tuleekin suhtautua tavanomaista suuremmalla varauksella.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Tuore vuodenaikaisennuste: Katso tammi–maaliskuun pitkä ennuste: ”Talven ennusteessa on ristiriitaisia signaaleja”

Kuukausiennuste Suomeen (julkaisuaika 5.12.2022)
ViikkoEnnusteSään ennustettavuus

5.–11.12.

Sää on monin paikoin tavanomaista kylmempää ja osassa maata tavanomaista sateisempaa.Hyvä
12.–18.12.Sää jatkuu normaalia kylmempänä. Ennustettu sademäärä on ajankohdan keskiarvoa suurempi monin paikoin.Kohtalainen
19.–25.12.Yhä tavanomaista kylmempää, sademäärä palaa lähemmäs ajankohdan keskiarvoa.Heikko
26.12.–1.1.Kylmä signaali pysyy Suomessa, sademäärä on lähellä tavanomaista. Ennustettavuus on heikko.Heikko

Joulukuun 5. päivä alkanut viikko: Runsaita lumisateita

Kuukausiennusteen mukaan kulunut viikko on osassa Suomea tavanomaista sateisempi ja lämpötila on monin paikoin normaalia alhaisempi. Tavanomaista kylmemmän sään alue yltää laajalti keskiseen ja läntiseen Eurooppaan, kun taas Välimeren seudulla lämpötilan ennustetaan olevan normaalia korkeampi. Matalapainetoiminta on hyvin vilkasta Iberian niemimaalla, mikä on jo paikoitellen johtanut rajuun tulvimiseen esimerkiksi Portugalissa Algarven alueella.

Isossa kuvassa Pohjois-Eurooppa kuuluu koko viikon ajan kylmemmän polaarisen ilmamassan piiriin, kun taas Välimeren alueelle ohjautuu Atlantilta lämpimämpää ilmamassaa. Runsaita lumisateita on odotettavissa Suomeen varsinkin keskiviikon ja torstain aikana, jolloin lunta voi etelärannikolla tupruttaa yli 20 senttimetriä. Suurimmat kertymät näyttäisivät tulevan itäiselle Uudellemaalle ja Kymenlaaksoon. Myös maan itäosassa ja pohjoisessa lunta voi paikoin kertyä yli 10 senttimetriä, lännessä kertymät ovat selvästi maltillisempia.

Runsas pilvisyys ja lumisateet pitävät toistaiseksi pakkasen kurissa, mutta ECMWF:n päiväkohtaisessa ennusteessa on viitteitä siitä, että pakkanen lähtisi itävirtauksen myötä kiristymään tulevana viikonloppuna koko maassa. Vielä on kuitenkin epävarmaa, toteutuuko kylmän ilmamassan purkaus, vai jatkuuko säätä lauhduttava matalapainetoiminta viikonloppunakin.

Katso videolta kuukausiennuste lämpötiloista:

Joulukuun 12. päivä alkava viikko: Raju kylmänpurkaus mahdollinen

Kuukausiennusteen toisella tarkasteluviikolla suursääkuvio Euroopassa näyttäisi pysyvän samanlaisena: normaalia korkeamman ilmanpaineen painopiste pysyy sitkeästi Pohjois-Atlantilla Islannin edustalla, kun taas matalapaineet liikkuvat Azoreilta kohti keskistä ja eteläistä Eurooppaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Tässä asetelmassa yksittäisiä matalapaineen osakeskuksia runsaine lumisateineen voi ajautua myös kohti Suomea, mutta tämä on vielä epävarmaa. ECMWF:n päiväkohtaisessa sääennusteessa 12. joulukuuta alkavalla viikolla näkyy merkkejä kylmästä korkeapaineesta ja arktisen ilmamassan purkauksesta.

Mikäli korkeapaine vahvistuu lyhyemmän aikavälin ennusteen mukaisesti Suomen länsi- tai pohjoispuolelle, idästä voisi päästä purkautumaan ensimmäistä kertaa tänä talvikautena niin kylmää ilmaa, että pakkanen olisi laajalti ainakin osan viikosta Suomessa kireää. Etelä-Suomessa kireän pakkasen raja on –15, Keski-Suomessa –20 ja Pohjois-Suomessa –25 astetta.

Kuukausiennusteessa ja päiväkohtaisissa ennusteissa on kuitenkin jonkin verran ristiriitaa. Kuukausiennusteen mukaan Suomessa sademäärä on 12. joulukuuta alkavalla viikolla koholla, mikä viittaa runsaisiinkin lumisateisiin. Päiväkohtaisessa ennusteessa hyytävä korkeapaine vie erävoiton ja runsaille lumisateille tulee päätös. Sekä lyhyen että keskipitkän aikavälin ennusteet ovat kuitenkin yksimielisiä siitä, että sää jatkuu Suomessa tavanomaista kylmempänä.

Katso videolta kuukausiennuste sateista:

19. joulukuuta alkava viikko: Valkea joulu näyttää todennäköiseltä, mutta sään ennustettavuus heikkenee

Jouluviikolla kuukausiennusteen signaalit hieman haalenevat, mutta yhä on viitteitä tavanomaista korkeammasta ilmanpaineesta Islannin edustalla ja normaalia kylmemmästä säästä Suomessa. Sademääräennuste on lähellä tavanomaista.

Ennusteen mukaan kylmän, jopa arktisen ilmamassan purkaukset ovat yhä mahdollisia Pohjois-Euroopassa, kun taas Välimeren seudulla jouluviikosta odotetaan ajankohdan keskiarvoa lämpimämpää.

Mikäli kylmä säätila jämähtää Pohjois-Eurooppaan viikoiksi ja ennen joulua saadaan runsaita lumisateita, pysyy lumi maassa joulun yli. Tämän ennusteen perusteella valkea joulu näyttää todennäköiseltä koko Suomessa – jopa lounaissaaristossa. Etelässä lunta voisi olla paikoin selvästi joulun keskiarvoa enemmän.

Ennusteen epävarmuus kuitenkin kasvaa jouluviikolla, joten muutkin skenaariot ovat mahdollisia.

Lunta ja jouluista tunnelmaa.
Valkea joulu näyttää tänä vuonna todennäköiseltä, mikäli kuukausiennusteen sanoma toteutuu. Kuva: Ari Branthin, Ylöjärvi

26. joulukuuta alkava viikko: Kylmä ei väisty

Joulukuun viimeinen viikko ei tuo kuukausiennusteeseen käännettä. Kylmä poikkeama näyttää yhä jatkuvan Suomen alueella, joskin signaali heikkenee entisestään. Sademäärä on lähellä tavanomaista.

Ennusteen epävarmuus on joulukuun viimeisellä viikolla jo merkittävä, joten ennusteeseen kannattaa suhtautua suurella varauksella.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Pitkän ajan sääennusteet kertovat viikon tai kuukauden keskimääräisestä säästä, eivät yksittäisten päivien säästä. Keskimääräiset lukemat voivat toteutua monella eri tavalla. Sään vaihtelu eri päivien ja viikkojen sisällä voi siis olla suurta.

Lue seuraavaksi: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?

Markus Mäntykannas
meteorologi

Päivitetty 6.12.2022 klo 14.39

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat