Kuukausiennuste ulottuu talvilomaviikoille: ”Polaaripyörteen heikkeneminen alkaa näkyä ennusteissa”
Tuoreen kuukausiennusteen mukaan helmikuu jatkuu alkuun selvästi keskimääräistä lämpimämpänä. Polaaripyörteen heikkeneminen aiheuttaa kuitenkin kysymysmerkkejä ennusteen jatkoon. Tällä hetkellä näyttää, että helmikuun loppua kohden lämpötilat menisivät lähemmäs ajankohdan tavanomaisia lukemia.
Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskus ECMWF on julkaissut 9. helmikuuta kuukausiennusteen helmikuun loppuun ja maaliskuun alkuun.
Suomessa ennuste näyttää alkuun keskimääräistä lämpimämpää, mutta signaalit hiipuvat helmikuun loppua kohden.
Epävarmuutta ennusteeseen tekee jo tapahtunut stratosfäärin äkillinen lämpeneminen, jonka jälkeen on odotettavissa napa-aluetta kiertävän polaaripyörteen heikkeneminen. Polaaripyörre pitää talvisin sisällään kylmää ilmaa, mutta sen heikkeneminen mahdollistaa kylmän ilman virtaamisen etelämmäs. Siitä, mihin mahdollinen kylmä ilma osuu, ei ole varmuutta.
– Stratosfäärin äkillinen lämpeneminen ja polaaripyörteen heikkeneminen alkavat näkyä ennusteissa. Polaaripyörteen heikkeneminen tapahtuu tulevan reilun viikon aikana, stratosfäärin äkillinen lämpeneminen on jo tapahtunut. Kylmenemistä näkyy tämän hetken ennusteessa lähinnä Pohjois-Amerikan mantereen länsi- ja keskiosassa viikosta riippuen, Suomessakin viikkojen keskilämpötilat palaavat kuukausiennusteen edetessä lähemmäs ajankohdan keskiarvoa. Kuukausiennusteen signaalit ovat muuttuneet ennusteen edetessä selvästi edellisiä kuukausiennusteita heikommiksi, mikä viittaa siihen, että on vielä epävarmaa, miten polaaripyörteen heikkeneminen vaikuttaa Suomen ja yleisesti Euroopan säähän tulevilla viikoilla, toteaa Forecan meteorologi Joanna Rinne.
Lue myös: Mikä on polaaripyörre ja miten se vaikuttaa Suomen säähän?
Joissain ennusteissa on kuitenkin kylmenemisen merkkejä myös Suomeen helmikuun viimeiselle täydelle kalenteriviikolle ja maaliskuun alkuun.
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu
– Ennusteissa on ilmamassaa, joka voisi pitää eteläisessäkin Suomessa sään talvisena, Joanna Rinne sanoo.
Viikko | Ennuste | Sään ennustettavuus |
---|---|---|
13.–19.2. | Viikko on selvästi ajankohdan keskiarvoja lämpimämpi ja laajalti vähäsateinen, Pohjois-Lapissa on tavanomaista sateisempaa. (Viikko 7) | Hyvä |
20.–26.2. | Viikon keskilämpötila on hieman ajankohdan keskiarvoja korkeampi, sateita tulee tavanomainen määrä. (Viikko 8) | Heikko |
27.2.–5.3. | Ennusteessa ei näy vahvoja signaaleja suuntaan eikä toiseen. Sää on muuttunut huonosti ennustettavaksi. (Viikko 9) | Heikko |
6.–12.3. | Ennuste ei enää ota vahvaa kantaa lämpötiloihin eikä sateisiin. Sää on huonosti ennustettavaa. (Viikko 10) | Heikko |
Helmikuun 13. päivä alkava viikko: Selvästi keskimääräistä lämpimämpää – föhn-tuuli tuo ajoittain lauhaa ilmaa
Kuukausiennusteen mukaan viikon keskilämpötila on 13. helmikuuta alkavalla viikolla Suomessa 6–7 astetta ajankohdan keskiarvoa lämpimämpi. Sateita tulee suuressa osassa maata tavanomaista vähemmän, mutta Pohjois-Lapin suunnalla tavanomaista enemmän.
– Laaja korkeapaineen alue on muodostumassa Länsi-Euroopan ylle. Se kääntää ilmavirtauksen tulemaan Suomeen ainakin ajoittain Norjan Skandien yli. Föhn-tuuli saattaa tuoda meille yksittäisiä erityisenkin lauhoja päiviä. Sää on kuitenkin Suomessa viikon mittaan hyvinkin vaihtelevaa. Näyttää siltä, että lauhempi sää ja pakkassää vuorottelevat, Joanna Rinne sanoo.
Pitkän ajan säätilastojen mukaan keskimääräiset ylimmät lämpötilat ovat Suomessa helmikuun puolivälissä lounaisimmassa Suomessa 0–2 plusastetta, muualla maan eteläosassa 0–4 pakkasastetta, maan keskiosassa 0–6 pakkasastetta ja pohjoisessa laajalti 4–10 pakkasastetta.
Katso videolta kuukausiennuste lämpötiloista!
Muualla Euroopassa 13. helmikuuta alkava viikko on kuukausiennusteen mukaan laajalti tavanomaista lämpimämpi, tosin Turkin suunnalla viikko on ajankohdan keskiarvoihin nähden kylmä.
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu
– Lähiaikoina esimerkiksi eteläisessä Espanjassa on jopa 17–20 plusastetta, Euroopan lounaisin nurkka on koko 13. helmikuuta alkavan viikon ajan Euroopan lämpimin alue. Öisin on kuitenkin pakkasta suuressa osassa Euroopan maita ainakin paikoin, Joanna Rinne kertoo.
Turkin ja Syyrian maanjäristysalueilla on kuukausiennusteen mukaan 13. helmikuuta alkavalla viikolla selvästi ajankohdan keskiarvoja kylmempää.
– Yöpakkaset jatkuvat alueella. Päivälämpötilat ovat alkuun 10 asteen tuntumassa ja viilenevät viikon edetessä 6–7 asteeseen. Sää jatkuu esimerkiksi Gaziantepissä enimmäkseen pilvettömänä, Joanna Rinne ennustaa.
Sateita tulee kuukausiennusteen perusteella 13. helmikuuta alkavalla viikolla Euroopassa laajalti ajankohdan keskiarvoja vähemmän, kuitenkin Norjan vuoristossa sekä osassa eteläistä ja itäistä Iberian niemimaata tavanomaista enemmän.
Helmikuun 20. päivä alkava viikko: Koululaisten talvilomat alkavat – sää hieman keskimääräistä lämpimämpää
Koululaisten talvilomia vietetään Suomessa porrastetusti helmi–maaliskuussa viikoilla 8–10 eli 20. helmikuuta ja 12. maaliskuuta välillä.
Kuukausiennusteen mukaan 20. helmikuuta alkava viikko on Suomessa hieman ajankohdan keskiarvoja lämpimämpi. Viikon sadekertymä on ennusteen perusteella Suomessa ajankohdan keskiarvojen luokkaa.
Katso videolta kuukausiennuste sateista!
– Euroopassa sää on muuttunut jo melko heikosti ennustettavaksi. Huono ennustettavuus johtuu todennäköisesti stratosfäärin äkillisen lämpenemisen ja polaaripyörteen heikkenemisen aiheuttamasta epävarmuudesta ennusteissa. Kuukausiennusteen 50 osajäsentä ovat erimielisiä siitä, miten sää kehittyy, Joanna Rinne toteaa.
Helmikuun 27. päivä ja maaliskuun 6. päivä alkavat viikot: Kuukausiennusteen signaalit hiipuvat
Kuukausiennuste ei ota enää selvää kantaa sään kehittymiseen helmikuun lopussa ja maaliskuun alussa.
– Lämpötila kallistuu Suomessa vielä varovasti ajankohdan keskiarvoja lämpimämpään suuntaan, mutta erot keskiarvoon ovat melko paikallisia ja vähäisiä. Sateisiin ennuste ei enää juuri ota kantaa. Myöskin muun Euroopan sää on muuttunut ennusteissa siinä määrin huonommin ennustettavaksi, että signaalit kartoilla jäävät paikallisiksi ja vähäisiksi, Joanna Rinne toteaa.
Lue myös: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?
Pitkän ajan sääennusteet kertovat viikon tai kuukauden keskimääräisestä säästä, eivät yksittäisten päivien säästä. Keskimääräiset lukemat voivat toteutua monella eri tavalla. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi siis olla suurta.
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu
Lue seuraavaksi: Katso kevään pitkä ennuste: Tältä näyttää maalis–toukokuun jakso Suomessa!