Kuukausiennusteessa nyt karu viesti – ”Polaaripyörteen hajoaminen näkyy Suomen sääkartoilla tulevilla viikoilla”
Uuden kuukausiennusteen mukaan tämän viikon keskilämpötilat ovat suuressa osassa Suomea vielä keskimääräistä lämpimämpiä, mutta sen jälkeen olisi odotettavissa useita viikkoja ajankohdan keskimääräisiä lukemia kylmempää säätä. Kylmeneminen liittyy polaaripyörteen hajoamiseen.
Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n 3. maaliskuuta julkaiseman kuukausiennusteen mukaan tämän viikon keskilämpötilat ovat Suomessa tavanomaista lauhempia tai tavanomaisia. Sen jälkeen edessä olisi käänne.
– Tämä viikko on vielä suuressa osassa maata tavanomaista lämpimämpi, mutta sen jälkeen tulevat viikot ovat kuukausiennusteen perusteella keskilämpötiloiltaan ajankohdan keskiarvoja viileämpiä. Sateita näyttää tulevan tällä ja ensi viikolla tavanomaistakin vähemmän. Tavanomaisenakin vuonna kevätkuukaudet ovat Suomen vähäsateisinta aikaa vuodesta, sanoo Forecan meteorologi Joanna Rinne.
Kylmenemisen taustalla on pohjoista napa-aluetta kiertävä polaaripyörre.
– Kylmeneminen liittyy polaaripyörteen hajoamiseen. Polaaripyörre on pohjoista napa-aluetta talvisella vuodenpuoliskolla yläilmakehässä kiertävä ilmavirtaus, joka auttaa pitämään kylmimmän ilman napa-alueiden ympäristössä. Heikentyneen polaaripyörteen tapauksessa napa-alueen kylmät ilmamassat pääsevät liikkumaan etelämmäksi. Polaaripyörre hajoaa aina keväisin auringonvalon lisääntyessä, mutta nyt hajoaminen näyttää tapahtuvan joitakin viikkoja keskimääräistä aiemmin, Joanna Rinne kertoo.
Viime aikoina tavanomaista lämpimämmässä säässä on ollut jo paikoin häivähdys kevään tuntua. Aikaisen kevään odottajille kuukausiennusteessa on nyt kuitenkin karu viesti, mikäli ennuste toteutuu tällaisena.
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu
– Tämän kuukausiennusteen perusteella näyttää siltä, että kevättä kohti ei edetä aikataulusta etuajassa, vaan pikemminkin keskimääräistä hitaammin. Kuukausiennuste muuttuu kuitenkin sitä epävarmemmaksi, mitä pidemmällä ennustejaksoa ollaan, joten mitään varmaa kevään saapumisesta ei vielä pystytä sanomaan, Joanna Rinne toteaa.
Viikko | Ennuste | Sään ennustettavuus |
---|---|---|
4.–10.3. (Viikko 10) | Viikon keskilämpötilat ovat paikoin etelässä lähellä tavanomaisia, muualla maassa tavanomaista lämpimämpiä. Sateita tulee keskimääräistä maaliskuun alkua vähemmän. | Hyvä |
11.–17.3. (Viikko 11) | Viikko on tavanomaista kylmempi ja vähäsateinen. | Kohtalainen |
18.–24.3. (Viikko 12) | Sää jatkuu Suomessa keskimääräistä kylmempänä. Sademäärissä ei näy poikkeamaa suuntaan eikä toiseen. | Heikko |
25.–31.3. (Viikko 13) | Tavanomaista kylmempi sää jatkuu. Sademääriin ennuste ei enää juuri ota kantaa. | Heikko |
Maaliskuun 4. päivä alkanut viikko: Selkeässä säässä kylmiä öitä – päivisin ollaan nollan molemmin puolin
Maaliskuun 4. päivä alkaneella viikolla koululaisten talvilomia vietetään Opetushallituksen mukaan muun muassa Joensuun, Kajaanin, Kuopion, Oulun ja Rovaniemen kouluissa.
Kuukausiennusteen mukaan viikon keskilämpötila on tällä viikolla eteläisessä Suomessa ajankohdan keskiarvon tuntumassa. Maan keskiosassa on 1–3 astetta keskimääräistä lämpimämpää ja pohjoisessa 3–7 astetta keskimääräistä lämpimämpää.
– Suomen yli liikkuu tällä viikolla melko lämmintä ilmamassaa. Vaikka sää alkaa viikonlopun mittaan muuttua pohjoisesta alkaen kylmempään suuntaan, viikko on kuukausiennusteen mukaan kokonaisuutena suuressa osassa Suomea ajankohdan keskiarvoja lämpimämpi. Ero ajankohdan keskiarvoon on sitä suurempi, mitä pohjoisempana Suomessa ollaan, Joanna Rinne kertoo.
Päivälämpötilat ovat tällä viikolla maan etelä- ja keskiosassa pääsääntöisesti nollan tuntumassa tai 2–3 astetta plussan puolella. Pohjoisessa päivälämpötilat vaihtelevat vähäisen pakkasen ja plussan välillä.
– Öiset pakkaslukemat riippuvat pilvisyydestä. Pilvisinä öinä pakkaset pysyvät varsin maltillisina, kun taas selkeillä alueilla etelässä voi olla pakkasta paikallisesti yli 10 astetta ja pohjoisessa yli 15 astetta. Kylmempiä yölämpötiloja on kuitenkin odotettavissa vasta ensi viikolla, kun Suomeen on levinnyt kylmempää ilmamassaa, Joanna Rinne ennustaa.
Suomen yllä on tällä viikolla laaja korkeapaine. Sateita tuleekin kuukausiennusteen perusteella tavanomaista maaliskuun alkupuolta vähemmän.
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu
– Päivittäisennusteiden mukaan viikko on Suomessa perjantaihin asti lähes sateeton. Viikonloppunakin Suomen yli liikkuu vain vähäisiä sateita.
Katso videolta kuukausiennuste lämpötiloista!
Suomen lisäksi ajankohtaan nähden lämmintä on kuukausiennusteen mukaan tällä viikolla myös Ruotsissa ja Norjassa sekä suuressa osassa muuta Eurooppaa. Espanjan ja Portugalin suunnalla viikko on kuitenkin ajankohdan keskiarvoja viileämpi.
Sateita näyttää tulevan tavanomaista vähemmän laajalla alueella Pohjois-, Keski- ja Itä-Euroopassa. Tavanomaista enemmän sateita ennakoidaan kuitenkin esimerkiksi paikoin Espanjaan, Portugaliin, Ranskaan ja Italiaan.
– Korkeapaine puskee Atlantilta Euroopan suuntaan tulevat sateet Etelä-Euroopan suuntaan. Loppuviikolla Espanjaan ja Portugaliin on luvassa sateista säätä, perjantaista sunnuntaihin kolmen vuorokauden sadekertymäksi on ennustettu paikoin jopa yli 100 millimetriä. Voimakkaimmat sateet tulevat näillä näkymin Portugalin pohjoispuoliskolle sekä läntiseen Espanjaan. Sade-ennusteeseen liittyy kuitenkin vielä epävarmuuksia, joten ennusteet voivat vielä muuttua, Joanna Rinne sanoo.
Maaliskuun 11. päivä alkava viikko: Viikko on Suomessa tavanomaista kylmempi – yli 20 pakkasasteen lukemat paikoin mahdollisia öisin
Ensi viikolla sää jatkuu Suomessa ajankohtaan nähden vähäsateisena. Keskimääräistä lauhemmasta säästä mennään kuitenkin kuukausiennusteen mukaan keskimääräistä kylmempään säähän. Suomen lisäksi tavanomaista kylmempi alue ulottuu paikoin Ruotsiin ja Norjaan.
– Polaaripyörteen hajoaminen näkyy Suomen sääkartoilla tulevilla viikolla niin, että meille leviää pohjoisen puolelta talvisen kylmää ilmaa. Päivälämpötilat laskevat muutamalla asteella, mutta selvemmin kylmeneminen näkyy yölämpötiloissa. Selkeinä öinä etelässä ovat mahdollisia yli 10 ja pohjoisessa yli 20 asteen pakkaslukemat. Mahdollinen pilvikerros estää kuitenkin lämpötiloja laskemasta yhtä alas, Joanna Rinne toteaa.
Sademäärät jäävät ennusteen mukaan 11. maaliskuuta alkavalla viikolla Suomessa ajankohdan keskiarvoja vähäisemmiksi.
Pitkän ajan säätilastojen mukaan keskimääräiset ylimmät lämpötilat ovat maaliskuun puolivälissä aivan lounaisimmassa Suomessa 2–4 plusastetta, laajalti maan etelä- ja keskiosassa −2 ja 2 plusasteen välillä ja pohjoisessa −6 ja 2 plusasteen välillä.
Katso videolta kuukausiennuste sateista!
Keski- ja Etelä-Euroopassa 11. maaliskuuta alkava viikko on kuukausiennusteen mukaan keskilämpötilaltaan ajankohdan keskiarvoja lämpimämpi. Suurin ero keskiarvoon on itäisessä ja kaakkoisessa Euroopassa.
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu
Sadealueiden reitti kulkee Atlantilta Keski-Eurooppaan.
Maaliskuun 18. ja 25. päivä alkavat viikot: Edelleen merkkejä keskimääräistä kylmemmästä säästä Suomeen
Maaliskuun 18. päivä alkava viikko ei näytä tuovan säätilanteeseen suuria muutoksia.
– Sää jatkuu kuukausiennusteen mukaan viikkokeskiarvoissa meillä sekä osassa Ruotsia ja Norjaa ajankohtaan nähden kylmänä, muualla Euroopassa lämpimänä. Sadealueiden reitti siirtyy Euroopan yllä hieman pohjoisemmaksi. Suomen sateisuuteen ennuste ei ota enää voimakasta kantaa, Joanna Rinne kertoo.
Maaliskuun 25. päivä alkavalla viikolla sää on kuukausiennusteen perusteella Suomessa yhä ajankohdan keskimääräisiä lukemia kylmempää. Etelä- ja Keski-Euroopassa keskimääräistä lämpimämpi signaali on heikentynyt.
– Signaalin heikentyminen johtuu todennäköisemmin siitä, että sää on muuttunut ennusteen lopussa jo heikommin ennustettavaksi, kuin siitä, että säässä olisi näkyvissä suurta muutosta. Sadekartoilta signaalit ovat kadonneet jo lähes kokonaan, Joanna Rinne sanoo.
ECMWF:n ennusteen lämpötilakartoilla näkyy kuitenkin tällä hetkellä merkkejä keskimääräistä kylmemmästä säästä Suomeen myös huhtikuun alkupuoliskolle.
Pitkän ajan tilastojen mukaan terminen kevät alkaa Suomen eteläosassa keskimäärin maaliskuun lopussa ja Pohjois-Lapissa huhtikuun lopun tienoilla.
Lue myös: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?
Pitkän ajan sääennusteet kertovat viikon tai kuukauden keskimääräisestä säästä, eivät yksittäisten päivien säästä. Keskimääräiset lukemat voivat toteutua monella eri tavalla. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi siis olla suurta.
Lue seuraavaksi: Kevään pitkä ennuste julki: Tältä näyttää maalis–toukokuun tilanne
Karita Kontula-Sokka
toimittaja
Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!
Päivitetty 4.3.2024 klo 17.00