Harvinainen ilmiö Suomessa: Taivaalta satoi Kyzylkumin autiomaan hiekkaa
Voimakkaiden ilmavirtausten mukana Suomeen kulkeutuu toisinaan Saharan hiekkapölyä, mutta Keski-Aasian suunnalta saapuvat laskeumat ovat huomattavasti harvinaisempia. Keskiviikon vesisateiden mukana etelärannikolle laskeutunut hiekkapöly on tiettävästi peräisin Keski-Aasiasta Kyzylkumin autiomaalta saakka.
Etelärannikolla asuvat saattoivat hieraista silmiään keskiviikon sateiden jälkeen, sillä paikoitellen ajoneuvoja peitti kellertävä pölykerros. Ensimmäisenä mieleen on voinut tulla, että kyseessä on Saharasta saapunut hiekkapöllähdys tai siitepöly, mutta kummastakaan ei tällä erää ollut kyse. Siitepölykausi on jo pääsääntöisesti lokakuun puolella päättynyt ja ilmavirtaukset kävivät keskiviikkona idän suunnalta.
Hiekkaa Keski-Aasiasta
Keskiviikon aikana Itä- ja Pohjois-Euroopassa vallitsivat pääosin itäiset ilmavirtaukset. Ylempänä ilmakehässä virtaukset kulkeutuivat Etelä-Suomeen ja Baltian maihin aina Keski-Aasiasta saakka, mikä selittää sen, että mukaan on tempautunut todennäköisesti Kyzylkumin autiomaan hiekkaa. Kyzylkumin autiomaa levittäytyy Uzbekistanista Kazakstanin ja Turkmenistanin puolelle. Se on liki Suomen kokoinen autiomaa.
Tiettävästi edellisen kerran Keski-Aasian hiekkapölyä havaittiin Suomessa 23. kesäkuuta vuonna 2021, jolloin ilmanlaatu laski etelärannikolla huonoksi. Tyypillisempää onkin, että hiekkapölyä kulkeutuu meille voimakkaiden ilmavirtausten mukana Saharan autiomaalta.
Hiekkapöly voi kulkeutua jopa 10 000 kilometrin päähän
Suomeen saapuvat hiekkapölylaskeumat ovat yleensä peräisin noin 5000–6000 kilometrin päästä Saharasta ja harvemmissa tapauksissa myös Keski-Aasiasta. Saharan hiekkapöly voi kuitenkin matkata pidempiäkin etäisyyksiä.
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu
Laskeumia on havaittu Väli-Amerikassa, Etelä-Amerikassa ja Japanissa saakka, mikä tarkoittaa, että hiekkapöly on matkannut ajoittain jopa 10 000 kilometrin päähän. Hiekkapöly etenee vallitsevien ilmavirtausten mukana troposfäärissä, eli ilmakehän alimmassa kerroksessa.
Lue seuraavaksi: Tulossa paikoin syysaurinkoa ja pohjoiseen paikoin jopa 15 senttimetriä lunta – revontulet mahdollisia koko maassa viikonloppuna
Päivitetty 4.10.2024 klo 18.17