Tuore kuukausiennuste: Tammikuusta on tulossa kylmä
Tuleva vuosi voi alkaa hyvin kylmänä Pohjois-Euroopassa, mikäli joulukuun lopun ennusteet toteutuvat.
Euroopan keskipitkien ennusteiden keskuksen ECMWF:n uusin kuukausiennuste on julkaistu 27.12. Sen mukaan sää on Suomessa koko tammikuun ajan tavanomaista kylmempää ja kylmimmät ilmat painottuvat heti tammikuun ensimmäiselle viikolle.
Vuoden viimeiset päivät menevät meillä vaihtelevan pilvisyyden merkeissä. Eteläiseen Suomeen saadaan lisää lunta ja vähitellen pakkanen kiristyy vuodenvaihdetta kohden.
Viikko | Ennuste | Sään ennustettavuus |
---|---|---|
1.–7.1. (Viikko 1) | Sää on koko maassa huomattavasti tavanomaista kylmempää. Sateet jäävät suuressa osassa maata vähäisiksi. | Hyvä |
8.–14.1. (Viikko 2) | Sää jatkuu tavanomaista kylmempänä ja kuivempana. | Kohtalainen |
15.–21.1. (Viikko 3) | Sää voi jatkua tavanomaista kylmempänä, mutta kylmä signaali heikkenee. | Heikko |
22.–28.1. (Viikko 4) | Sää voi yhä olla hieman tavanomaista kylmempää, mutta ennusteen epävarmuus on jo suuri. | Heikko |
Tammikuun ensimmäinen viikko: kireät pakkaset mahdollisia koko maassa
Suurin poikkeama tavanomaisista lämpötiloista löytyy heti ennusteen ensimmäiseltä viikolta. Lähes koko maassa viikko on keskilämpötilaltaan 6–10 astetta tavanomaista kylmempi. Suomeen leviää tämänhetkisten ennusteiden mukaan idästä erittäin kylmää ilmamassaa.
Lisäksi korkeapaineen alue voi tehdä säästä selkeän ja heikkotuulisen. Edellytykset pakkasen kiristymiselle ovat olemassa koko maassa. Tammikuun alun ennusteen yksityiskohdissa on kuitenkin epävarmuutta. Sekä pohjoisesta vahvistuvan korkeapaineen, että Atlantilta Suomen eteläpuolelle liikkuvien matalapaineiden reitit määräävät paljolti sen, miten kylmä viikosta lopulta tulee.
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu
Korkeapaineen vaikutuksesta sademäärä jää etenkin maan pohjois- ja keskiosassa tammikuun ensimmäisellä viikolla tavanomaista pienemmäksi. Etelärannikon tuntumassa saattaa sadella hieman keskimääräistä enemmän.
Eurooppa jakautuu tammikuun alussa lämpötilojen puolesta aika rajusti kahteen osan. Tavanomaista kylmempi ilma ulottuu Pohjois-Euroopan lisäksi Britteinsaarille. Välimereltä Itä-Eurooppaan ulottuvalla alueella taas on selvästi tavanomaista lämpimämpää.
Atlantilta liikkuu matalapaineita Euroopan yli itään ja ne tuovat eteläiseen osaan mannerta etelästä lämmintä ilmaa. Etelä- ja Keski-Euroopan yli itään ulottuu myös selvästi tavanomaista sateisemman sään vyöhyke juurikin matalapaineiden reitistä johtuen.
Katso videolta kuukausiennuste lämpötiloista
Tammikuun 8. päivä alkava viikko: kylmä sää jatkuu
Ennusteen toisella viikolla sää jatkuu suuressa osassa maata selvästi keskimääräistä kylmempänä. Poikkeama tavanomaisesta on pääosin 3–6 astetta, Pohjois-Lapissa 1–3 astetta.
Viikon sademäärä on ennusteen mukaan lähellä tavanomaista tai vähän tavanomaista pienempi.
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu
Korkeapaineen alue vahvistuu Pohjois-Atlantin seudulle. Näin ollen matalapaineiden reitti pysynee varsin eteläisillä leveyspiireillä ja Pohjois-Euroopassa vallitsevat todennäköisesti kylmät pohjoisen puoleiset tuulet.
Ennusteen toisella viikolla kylmä ilmamassa valtaa alaa myös etelämpänä Euroopassa ja suurimmassa osassa mannerta viikko on tavanomaista kylmempi. Samalla runsaimpien sateiden alue siirtyy etelämmäksi Välimeren seudulle.
Tammikuun 15. päivä alkava viikko: kylmä poikkeama heikkenee
Ennusteen kolmannella viikolla epävarmuudet kasvavat. Sää näyttäisi edelleen jatkuvan tavanomaista kylmempänä poikkeaman ollessa koko maassa 1–3 astetta.
Sademäärässä ei näy enää merkittäviä poikkeamia tavanomaisesta.
Euroopan alueella lämpötila on laajalti lähellä tavanomaista, Välimerellä voi olla vähän keskimääräistä lämpimämpää. Kylmin ilma painottuu edelleen pohjoiseen. Sateita tulee moni paikoin tavanomainen määrä, tai hieman tavanomaista enemmän.
Katso videolta kuukausiennuste sademääristä
Tammikuun neljäs viikko: epävarmuus kasvaa
Sää voi jatkua myös ennusteen neljännellä viikolla tavanomaista kylmempänä, mutta epävarmuus on jo suurta. Sademäärissä ei näy merkittävää poikkeamaa tavanomaisesta.
Euroopan alueella sää jatkuu ennusteen valossa hyvin edellisviikon kaltaisena. Tavanomaista runsaampia sateita voi esiintyä Atlantilta Keski-Euroopan yli itään ulottuvalla alueella.
Lue myös: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?
Pitkän ajan sääennusteet kertovat viikon tai kuukauden keskimääräisestä säästä, eivät yksittäisten päivien säästä. Keskimääräiset lukemat voivat toteutua monella eri tavalla. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi siis olla suurta.
Lue seuraavaksi: Polaaripyörre uhkaa hajota
Joonas Koskela
meteorologi
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu