Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Meteorologilta karu tulkinta uudesta kuukausiennusteesta: ”Näyttää…
Kuukausiennuste |

Meteorologilta karu tulkinta uudesta kuukausiennusteesta: ”Näyttää siltä, että kun heinäkuu etenee, niin lomasäät huononevat”

Autio heinäkuinen hiekkaranta Lohtajalla.
Lähiviikkojen keskilämpötilat ovat ennusteen mukaan Suomessa laajalti keskimääräistä heinäkuuta viileämpiä. Viikkojen sisällä ja maan eri alueilla voi kuitenkin olla vaihtelua säässä. Kuva: Matti Hietala, Lohtaja, 4.7.2023

Tuoreen kuukausiennusteen mukaan heinäkuu etenee Suomessa laajalti hieman keskimääräistä viileämmässä säässä parin seuraavan viikon ajan, Lapissa voi kuitenkin alkuun olla paikoin keskimääräistä lämpimämpää. Sateita tulisi maan etelä- ja keskiosassa monin paikoin tavanomaista heinäkuuta enemmän.

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskus ECMWF on julkaissut tuoreen kuukausiennusteen 5. heinäkuuta. Ennuste on muuttunut Suomen osalta aiempaa ennustettua viileämpään suuntaan.

– Tämän ennusteen mukaan näyttää siltä, että kun heinäkuu etenee, niin lomasäät huononevat, toteaa Forecan meteorologi Markus Mäntykannas.

Kuukausiennuste Suomeen (julkaisuaika 5.7.2023)
ViikkoEnnusteSään ennustettavuus
10.–16.7. Viikko on Etelä- ja Keski-Suomessa tavanomaista viileämpi ja sateisempi, Lapissa on tavanomaista vähäsateisempaa ja paikoin keskimääräistä lämpimämpää. (Viikko 28)Kohtalainen
17.–23.7.Suuressa osassa maata on ajankohdan keskiarvoa viileämpää. Etelä- ja Keski-Suomessa on tavanomaista sateisempaa, pohjoisessa sademäärät ovat enimmäkseen lähellä tavanomaisia. (Viikko 29)Kohtalainen/Heikko
24.–30.7. Sään ennustettavuus heikkenee. Sekä viikon keskilämpötilat että sademäärät ovat ennusteen mukaan lähellä tavanomaisia. (Viikko 30)Heikko
31.7.–6.8.Ennusteen epävarmuus on suuri. Ennusteessa ei näy juurikaan poikkeamia tavanomaiseen lämpötilojen eikä sateiden osalta. (Viikko 31)Heikko

Heinäkuun 10. päivä alkava viikko: Tavanomaista viileämpää säätä osassa maata – Lapissa voi olla hellettä

Heinäkuun 10. päivä alkava viikko näyttää Pohjois-Euroopassa matalapainevoittoiselta.

Kuukausiennusteen mukaan viikon keskilämpötilat ovat Suomessa maan etelä- ja keskiosassa tavanomaista viileämpiä, kun taas Länsi- ja Pohjois-Lapissa hieman tavanomaista lämpimämpiä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Suomi kuuluu matalapaineiden reitille. Etenkin eteläisessä ja itäisessä Suomessa voi olla aika ajoin runsaampaa pilvisyyttä. Viikon loppupuolella on myös runsaiden sateiden riskiä, joten se voi laskea lämpötiloja aika reippaastikin. Sen sijaan pohjoisen Ruotsin ja Norjan puolelta pyrkii lämpöä kohti pohjoista Suomea, missä on useampana päivänä mahdollisuus, että helleraja menee rikki, Markus Mäntykannas ennustaa.

Helteellä tarkoitetaan vähintään 25,1 asteen lämpötilaa.

Pitkän ajan säätilastojen mukaan keskimääräiset ylimmät lämpötilat ovat Suomessa heinäkuun puolivälissä maan eteläosassa 20–24 astetta, maan keskiosassa 20–22 astetta ja pohjoisessa laajalti 18–22 astetta, pohjoisessa Lapissa paikoin 14–18 astetta.

Katso videolta kuukausiennuste lämpötiloista!

Sademäärät ovat kuukausiennusteen mukaan 10. heinäkuuta alkavalla viikolla pohjoisessa Suomessa tavanomaista pienempiä. Maan etelä- ja keskiosaan puolestaan ennakoidaan hieman tavanomaista runsaampia sateita.

– Maan etelä- ja länsiosan poikkeama tavanomaista sateisempaan suuntaan liittynee loppuviikon mahdollisiin rankkasateisiin, Markus Mäntykannas sanoo.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Muun Euroopan osalta 10. heinäkuuta alkava viikko on kuukausiennusteen mukaan keskimääräistä lämpimämpi laajalti Välimeren ympäristössä sekä itäisessä Euroopassa. Läntisessä ja pohjoisessa Euroopassa on paikoin tavanomaista matalampia lämpötiloja. Välimeren ympäristössä sateet jäisivät tavanomaista vähäisemmiksi.

Heinäkuun 17. päivä alkava viikko: Matalapainevoittoista ja keskimääräistä viileämpää

Myös 17. heinäkuuta alkava viikko näyttää matalapainevoittoiselta pohjoisessa Euroopassa. Kuukausiennusteen mukaan lähes koko Suomessa viikon keskilämpötilat olisivat keskimääräistä viileämpiä.

Maan etelä- ja keskiosaan ennuste näyttää tavanomaista runsaampia sateita, pohjoisessa sademäärät olisivat ajankohdalle tyypillisiä.

– Voi olla, että Suomeen parkkeeraa pitemmäksi aikaa matalapaine, joka pitää sään viileänä ja sateisena. Heinäkuun 17. päivä alkavan viikon pitäisi olla tilastollisesti suuressa osassa maata vuoden lämpimin, mutta nythän se näyttää tämän kuukausiennusteen perusteella suorastaan yhdeltä kuluvan kesän viileimmistä viikoista. Jos tällainen skenaario toteutuu, niin pitää ihan pinnistellä, että päivälämpötilat nousevat 20 asteeseen tällaisessa asetelmassa. Kannattaa varautua tämän ennusteen perusteella siihen, että jos heinäkuun puolivälin jälkeen aurinkoa ja lämpöä odottaa, niin joutuu pettymään, Markus Mäntykannas toteaa.

Katso videolta kuukausiennute sateista!

Kuukausiennusteen mukaan Välimeren ympäristöön ja osaan itäistä Eurooppaa olisi edelleen tulossa keskimääräistä lämpimämpää säätä, kun taas läntisessä ja pohjoisessa Euroopassa olisi paikoin tavanomaista viileämpää.

Heinäkuun 24. päivä alkava viikko: Viilein asetelma purkautumassa?

Heinäkuun 24. päivä alkavalla viikolla sään ennustettavuus jo heikkenee. Kuukausiennusteessa ei näy enää Suomen osalta poikkeamaa suuntaan eikä toiseen lämpötiloissa. Myös sademäärät ovat Suomessa lähellä tavanomaisia.

– Ehkä viilein asetelma jo purkautuu ja tulossa olisi tavanomaista kesäsäätä. Hellepäivienkin mahdollisuuskin on taas olemassa, Markus Mäntykannas sanoo.

Heinäkuun 31. päivä alkava viikko: Käänne korkeapaineen suuntaan mahdollinen

Kuukausiennusteen mukaan 31. heinäkuuta alkavalla viikolla viikon keskilämpötilat olisivat Suomessa lähellä tavanomaisia. Sademäärissäkään ei ole poikkeamaa suuntaan eikä toiseen.

Ennusteessa näkyy mahdollinen käänne korkeapaineen suuntaan.

– Olisiko sitten niin, että elokuun lähestyessä kunnon kesäsäät ja helteiden mahdollisuus voisivat tehdä uudelleen paluun. Sitä ennen näyttää melko viileältä, Markus Mäntykannas toteaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Lue myös: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?

Pitkän ajan sääennusteet kertovat viikon tai kuukauden keskimääräisestä säästä, eivät yksittäisten päivien säästä. Keskimääräiset lukemat voivat toteutua monella eri tavalla. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi siis olla suurta.

Lue seuraavaksi: Loppukesän ja alkusyksyn pitkä ennuste elo–lokakuulle julki: ”Yllätys oli ensimmäinen reaktio tästä ennusteesta”

Karita Kontula-Sokka
toimittaja

Päivitetty 8.7.2023 klo 12.30

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat