Tuore kuukausiennuste: Näin edetään kohti pääsiäistä – katso, milloin kevät pamahtaa päälle
Uuden kuukausiennusteen mukaan pääsiäistä kohti mennään tavanomaista lämpimämmässä säässä. Terminen kevät on mahdollisesti alkamassa ensi viikolla osassa Suomea.
Sää on ollut vaihtelevaa viime aikoina. Viikonloppuna edessä on lumipyryä sekä vesi- ja räntäsateita. Suurimmat lumikertymät osuvat tämän hetken ennusteen mukaan itään ja pohjoiseen, missä lunta voi tulla 5–10 senttimetriä. Tuuli voimistuu niin, että sunnuntaina aamulla myrskypuuskia ennakoidaan länteen, päivällä voimakkaita puuskia saattaa olla laajemmin muuallakin maassa. Viikonlopun aikana föhn-tuuli tuo hetkeksi lämpimämpää säätä maan länsipuoliskolle.
Lue tarkemmin viikonlopun säästä: Viikonloppuna uusi lumimyräkkä ja myrskypuuskia
Lumimyräkän jälkeen sää lämpenee – pian jopa +10 astetta
Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n tuoreen kuukausiennusteen mukaan ensi viikon eli 22. maaliskuuta alkavan viikon keskilämpötila on Suomessa laajalti 1–3 astetta ajankohdan tavanomaisia lukemia korkeampi. Lämpimintä olisi maan länsipuoliskolla.
– Virtaus käy meillä ensi viikolla lännen ja etelän välistä, föhn-tuulellekin on mahdollisuus. Sää on lämpöistä ja eiköhän 10 plusastetta ilmesty paikoin mittariin viikon alkupuoliskolla, öisin on kuitenkin yhä laajalti pakkasta. Alkuviikolla idässä ja Lapissa voi olla vielä päivälläkin pakkaslukemia, mutta enimmäkseen ollaan plussalla, toteaa Forecan meteorologi Jenna Salminen.
Lue myös: Miten föhn-tuuli syntyy?
Ensi viikon alkupuolella sateet ovat vähäisiä ja keskittyvät Lappiin.
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu
– Pilvisyydessä on vaihtelua, mutta aurinkoa on ensi viikolla tarjolla monin paikoin monena päivänä. Loppuviikolla sää muuttuu mahdollisesti pilvisempään ja sateisempaan suuntaan.
Kuukausiennusteen mukaan sademäärät ovat ensi viikolla laajalti keskimääräisiä tai etenkin etelän ja idän suunnalla jopa keskimääräistä vähäisempiä.
Tämän hetken ennusteen mukaan näyttää siltä, että terminen kevät saattaa olla vähitellen alkamassa.
– Vuorokauden keskilämpötila voi asettua nollan yläpuolelle ensi viikon alkupuolella jo lännessä, mutta vähitellen viikon mittaan myös laajemmin muuallakin maassa. Jos näissä merkeissä jatketaan koko ensi viikko ja mahdollisesti pidempäänkin, niin tämä antaa vihreää valoa termisen kevään alkamiselle, Jenna Salminen sanoo.
Lue myös: Termiset vuodenajat – milloin alkaa kevät, kesä, syksy tai talvi?
Terminen kevät alkaa etelässä tilastojen mukaan keskimäärin maaliskuun lopussa, maan keskiosassa huhtikuun alkupuoliskolla ja Lapissa laajalti huhtikuun loppupuoliskolla.
Miltä näyttää pääsiäisen tienoon sää?
Maaliskuun 29. päivä alkavalla viikolla vietetään pääsiäistä. Kuukausiennusteen mukaan viikko on Suomessa keskimääräistä lämpimämpi.
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu
– Viikon keskilämpötila on laajalti 1–3 astetta tavanomaista korkeampi, idässä ollaan mahdollisesti lähempänä keskimääräistä ja poikkeama olisi pienempi. Kuukausiennuste on keskimääräistä korkeamman ilmanpaineen kannalla. Tämä tarkoittaa mahdollisesti vähäistä matalapainetoimintaa tai ehkä jopa korkeapainetta, Jenna Salminen sanoo.
Viikon sademäärät ovat ennusteessa ajankohtaan nähden tavanomaisia tai paikoin tavanomaista pienempiä.
Pitkän ajan säätilastojen mukaan keskimääräiset ylimmät lämpötilat ovat Suomessa maalis–huhtikuun vaihteessa maan eteläosassa +2…+6 astetta, maan keskiosassa enimmäkseen +2…+4 astetta ja pohjoisessa laajalti −2…+2 astetta.
Föhn-tuulen vaikutusta myös huhtikuun alkupuoliskolla?
Kuukausiennusteen mukaan huhtikuun 5. ja 12. päivä alkavilla viikoilla matalapaineet olisivat mahdollisesti keskittymässä Suomen pohjoispuolelle.
– Tämä asetelma suosisi läntistä virtausta. Föhn-tuulellekin olisi vielä suotuisa tilanne, vaikkakin lämpöolojen osalta auringon lämmitys alkaa olla tässä vaiheessa vuotta föhn-tuulen vaikutuksia isommassa roolissa. Keskimääräistä lämpimämpi sää on mahdollisesti jatkumassa, Jenna Salminen toteaa.
Ennusteen epävarmuus kuitenkin kasvaa jo.
– Viikkojen sisäinen vaihtelu on mahdollista. Jos kevät kuitenkin pääsee toden teolla käyntiin, hetkelliset kylmenemiset eivät enää nollaa termisen kevään lähtölaskentaa, vaan voimme puhua takatalvista. Vuodenajan vaihtumista seurataan pidempään ennen kuin kevät voidaan todeta alkaneeksi, Jenna Salminen sanoo.
Lue myös: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?
Pitkän ajan sääennusteet ovat vielä kehitysasteella. Ne kertovat viikon tai kuukauden keskimääräisestä säästä, eivät yksittäisten päivien säästä. Keskimääräiset lukemat voivat toteutua monella eri tavalla. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi siis olla suurta.
Lue seuraavaksi: Viikonloppuna uusi lumimyräkkä ja myrskypuuskia – meteorologilla lohduttavia uutisia ensi viikosta
Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!
Päivitetty 19.3.2021 klo 15.24