Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Vuosi sitten tähän aikaan kalsea sää valtasi Suomen – tänäkin vuonna…
Blogi |

Vuosi sitten tähän aikaan kalsea sää valtasi Suomen – tänäkin vuonna jo esimakua talvesta

Rantaan roiskuva vesi kuorrutti kasvit jäähän.
Rantaan roiskuva vesi peitti kasveja jäähän viime vuoden marraskuussa. Kuva: Pertti Karjalainen, Oulujärvi, 21.11.2021

Viime vuonna näihin aikoihin leuto syyssää vaihtui hyiseen pohjoisvirtaukseen. Kylmää ilmaa valahti Suomeen Jäämereltä, ja viikon sisällä sen vaikutus tuntui jo etelässäkin. Osassa Suomea routakerros pääsi kasvamaan nopeasti. Tänäkin vuonna sää viileni marraskuun puolenvälin tienoilla, mutta ennusteiden mukaan edessä voi olla vielä muutos tyypillisempään alkutalven säähän tai jopa lauhan puolelle.

Vuonna 2021 lokakuussa ja vielä yli puoleenväliin marraskuuta sää oli pääasiassa lauha, mutta tilanne muuttui äkisti. Matalapaineen jäljessä tuuli kääntyi pohjoiseen ja hyvin kylmää ilmaa alkoi virrata Jäämereltä vähitellen Fennoskandiaan, ja jopa Keski-Euroopassa asti sää viileni. 

Kylmä ilmamassa alkoi jo marraskuun 20. päivä vallata Lappia, ja viikossa talvinen sää levisi Etelä-Suomeen asti. Kylmimmillään lämpötila kävi viime vuoden marraskuussa 27. päivä –34,0 asteessa Utsjoen Kevojärvellä.

Lue myös: Tiedätkö, mitä ilmamassa tarkoittaa? Tämä on arktisen, polaarisen ja keskileveysasteen ilmamassan ero

Kireää pakkasta pitkin maata

Lämpötila jatkoi laskemistaan joulukuun puolella, ja Suomessa käväisi jopa arktista ilmamassaa. Lapissa Muonion kirkonkylän havaintoasemalla mitattiin itsenäisyyspäivänä –35,2 astetta, mikä oli viime joulukuun kylmin lämpötila. 

Etelässäkin oli lopulta monin paikoin yli 20 pakkasastetta, Lappeenrannan Konnunsuolla 9. joulukuuta oli jopa –31,0 astetta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Ensimmäinen kalsea jakso kesti reilut pari viikkoa, mutta perässä oli jo tulossa toinen. 

Vuorokausittaiset ylin ja alin lämpötila Tampereella alkutalvella 2021-2022.
Vuorokauden ylin ja alin lämpötila Tampereella alkutalvella 2021–2022. Kuva: Foreca

Joulun alla sää kylmeni uudestaan, mutta tällä kertaa kylmeneminen ei ollut yhtä rajua. Kylmä jakso oli kuitenkin pitempi, ja sen sisälle mahtui myös matalapainesäätä, jolloin pakkanen hetkittäin hellitti.

Kylmyys väistyi vasta vähän ennen tammikuun puoliväliä. Sen jälkeen säätyyppi vaihtui enimmäkseen lauhaan länsivirtaukseen ja matalapainevyöryyn, joka jatkui vielä helmikuun ajan.

Routaa ja lunta

Kireät pakkaset alkoivat viime vuonna niin aikaisin talvikaudella, että eteläisessä Suomessa oli vielä monin paikoin lumetonta. Myös maan keskiosassa lunta kertyi vain hiljalleen, ja esimerkiksi Tampereella oli pakkasesta huolimatta vasta jouluna yli 5 senttimetriä lunta.

Lunta kertyi Tampereelle kunnolla vasta tammikuussa.
Lunta kertyi Tampereelle kunnolla vasta tammikuussa, ja kuun lopussa iski Valtteri-pyry. Kuva: Foreca

Tammikuun alussa lumipeite alkoi jo kasvaa. Tilanne muuttui kuitenkin selvästi kuun loppupuolella, kun sää lauhtui ja matalapaineet toivat runsaitakin sateita. 

Lue myös: Helmikuussa rikottiin Suomen mittaushistorian helmikuun sade-ennätys

Lunta vai ei – onko sillä merkitystä?

Lumi on hyvä eriste, jonka ansiosta lämpötila ei pääse laskemaan maanpinnan lähellä yhtä kylmäksi kuin lumen yläpuolella kireässä pakkasessa. Eristekerroksen puuttuessa routa voi kurottautua maassa tavallista syvemmälle.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Näin myös kävi: Suomen ympäristökeskuksen mittauksissa routaa oli maan etelä- ja lounaisosassa marraskuun lopussa ja monin paikoin vielä joulu–tammikuussakin selvästi enemmän kuin tavallisesti siihen aikaan. Tämä aiheutti huolta muun muassa kasvien talvehtimisesta. 

Pohjois-Pohjanmaalla, Kainuussa ja Etelä-Lapissa oli kylmän jakson alussa monin paikoin vähemmän lunta kuin tavallisesti samaan aikaan, mutta lunta kuitenkin oli ja sitä kertyi vähitellen lisää. Roudan syvyys jäi Pohjois-Suomessa useimmilla mittauspaikoilla vuodenajan tyypillisten arvojen tuntumaan tai sitä pienemmäksi.

Lumisateella ja sen jälkeen varsinkin sivutiet voivat olla täynnä lunta.
Helmikuussa 2022 säätyyppi oli muuttunut aivan erilaiseksi kuin talven alussa: lumiseksi ja lauhaksi. Kuva: Maarit Siitonen, Jyväskylä, 17.2.2022

Lauha ja sateinen lopputalvi ei ollut sekään aivan ongelmaton. Tiestöön ei tullut vain routavaurioita, vaan myös nollan tienoilla sahaava lämpötila sekä sulamisvedet vahingoittivat tienpintoja.

Myös tänä vuonna marraskuussa kylmeni

Marraskuu alkoi tänä vuonna lauhana, kuten viimeksikin. Vähän ennen kuun puoltaväliä korkeapaine levittäytyi Suomeen ja tuuli heikkeni. Pakkasta oli vähitellen päivälläkin etelää myöten, ja Lapin keski- sekä pohjoisosassa pakkanen kiristyi laaksoalueilla. 

Lue myös: Mistä on kyse? Lämpöennätykset vaihtuivat pakkasiin muutamassa päivässä – Lapissa inversio saa aikaan yli 30 asteen lämpötilaeroja

Kylmintä on kuluvan marraskuun 22. päivän aamuun mennessä ollut Sodankylän Vuotsossa, jossa 21.11. mitattiin –26,0 astetta. Pakkaset ovat jääneet vielä toistaiseksi selvästi maltillisemmiksi kuin viime vuonna, vaikka niitä edeltänyt lämmin sää sai muutoksen tuntumaan rajulta.

Kylmä korkeapaine on nyt pysynyt sitkeästi Suomen yllä tai ainakin lähettyvillä. Melko talvista säätä on kestänyt jo noin viikon verran, eikä se heti hellitä. Lauhtumisen ajankohta on vielä vaihdellut ennusteiden välillä, mutta viimeisimpien pitkien sääennusteiden mukaan käännös ajankohdan tavalliseen säähän tai jopa sitä lauhempaan suuntaan voi olla edessä marras–joulukuun vaihteen viikolla.

Lue seuraavaksi: Uusi kuukausiennuste aiheuttaa kysymysmerkkejä: Heittääkö sää kuperkeikan ensi viikolla vaiko ei?

Anna Latvala
meteorologi

Päivitetty 22.11.2022 klo 13.43

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat