Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Pohjois-Lapissa mitattiin paikoin ennätyksellistä helmikuun lämpöä…
Uutiset |

Pohjois-Lapissa mitattiin paikoin ennätyksellistä helmikuun lämpöä – korkein lukema yli 7 plusastetta

Pohjois-Lapissa oli lauhaa 7. helmikuuta 2025.
Perjantain korkeimmat lämpötilat osuivat Pohjois-Lappiin. Kuva: Fintraffic, Utsjoki, Nuvvus, 7.2.2025

Pohjois-Lapissa mitattiin perjantaina monin paikoin 5–6 asteen lämpötiloja, Inarissa jopa yli 7 astetta. Utsjoella Kevon ja Kevojärven havaintoasemilla sekä Enontekiöllä Kilpisjärven havaintoasemalla tehtiin asemakohtainen helmikuun uusi lämpöennätys. Lauhan sään taustalla oli muun muassa voimakas föhn-tuuli. Vielä alkuviikolla Pohjois-Lapissa oli reilusti yli 30 asteen pakkasia.

Lämpötilat nousivat perjantain vastaisen yön ja perjantain aikana Pohjois-Lapissa monin paikoin 5–6 lämpöasteeseen. Perjantain korkein lämpötila mitattiin Inarin Nellimin havaintoasemalla, 7,3 astetta.

Uudet asemakohtaiset helmikuun lämpöennätykset tehtiin perjantaina Enontekiön Kilpisjärvellä sekä Utsjoen Kevon ja Utsjoen Kevon Kevojärven havaintoasemilla, kerrotaan Suomessa säätilastoja pitävän Ilmatieteen laitoksen Ilmastopalvelusta. Kilpisjärven korkein lukema oli perjantaina 6,7 astetta. Aseman aiempi helmikuun ennätys oli 12. helmikuuta 1984 mitattu 6,4 astetta.

Kilpisjärven lisäksi myös Utsjoen Kevon Kevojärvellä oli 6,7 astetta. Tämä on Kevojärven aseman uusi helmikuun lämpöennätys. Aiempi ennätys oli 7. helmikuuta 2023 mitattu 6,2 astetta. Vielä tiistaina Kevojärven havaintoasemalla oli −34,8 astetta.

Utsjoen Kevon havaintoasemalla oli puolestaan perjantaina ylimmillään 6,5 astetta. Kevon havaintoaseman aiempi helmikuun ennätys oli 18. helmikuuta 1976 mitattu 6,3 astetta.

Inarin Nellimin 7,3 astetta sivusi havaintoaseman helmikuun lämpöennätystä. Myös 17. helmikuuta 1976 Nellimin asemalla oli 7,3 astetta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Yleisemmin Pohjois-Lapin perjantaiset lämpötilat olivat Ilmastopalvelun mukaan harvinaisia, paikoin poikkeuksellisia. Harvinaiseksi sääilmiötä kutsutaan, kun sitä esiintyy harvemmin kuin keskimäärin kerran kymmenessä vuodessa. Poikkeuksellinen sääilmiö on silloin, kun sitä esiintyy tilastollisesti keskimäärin kerran 30 vuodessa tai harvemmin.

Yhtenä syynä Pohjois-Lapin korkeille lämpötiloille oli föhn-tuuli.

– Lapissa on kuluneen vuorokauden aikana puhaltanut voimakas föhn-tuuli. Tärkeimmät tekijät näin korkeille lämpötiloille ovat ilmavirtauksen suunta ja voimakkuus. Lisäksi Fennoskandian päälle vahvistunut korkeapaine on voinut omalta osaltaan vahvistaa lämpenemistä, toteaa Forecan meteorologi Joonas Koskela.

Tuulinen tilanne näkyy myös tuntureiden puuskalukemissa.

– Esimerkiksi Saanalla kovin puuska on ollut 31,1 m/s perjantaiaamuna. Iltaa kohti föhn-tuuli heikkenee, Joonas Koskela sanoo.

Koko maan helmikuun lämpöennätystä Pohjois-Lapin perjantaiset lauhat lukemat eivät kuitenkaan ole vielä uhanneet. Helmikuun lämpöennätys Suomessa on 11,8 astetta. Se on mitattu Helsingin Ilmalassa 28. helmikuuta 1943.

Lue myös: Föhn-tuuli – miten se syntyy?

Lämpötilat nousivat Lapissa jopa yli 40 astetta alkuviikon paukkupakkasista – Norjassa mitattu yli 10 asteen lukemia

Lämpötilan nousu alkuviikon paukkupakkasista oli Lapissa paikoin siis yli 40 astetta. Esimerkiksi Savukosken Tulppion havaintoasemalla oli perjantaina ylimmillään 3,7 plusastetta, kun tiistaina samalla havaintoasemalla mitattiin talven toistaiseksi kylmin lämpötila, −39,6 astetta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Norjan pohjoisosassa mitattiin perjantaina useita uusia havaintoasemakohtaisia helmikuun lämpöennätyksiä. Norjan puolella korkeimmat lukemat olivat jopa 8–12 asteessa.

Lue seuraavaksi kevään pitkä ennuste: Kevään ennuste julki – tältä näyttää maalis–toukokuun jakso!

7.2.2025 kello 19.30 ja kello 23.40: Päivitetty perjantain korkeimpia lämpötiloja.

Karita Kontula-Sokka
toimittaja

Päivitetty 9.4.2025 klo 15.21

Lue seuraavaksi

Foreca YouTubessa