Näe tuulihavainnot ja -ennuste trendinä yhdellä silmäyksellä
Kartan päällä näkyvät tietolaatikot esittävät tuulen suunnan ja nopeuden (keskituuli, puuskat) veneilijöille tutuilta havaintoasemilta ja majakoilta. Aaltopoijut löytyvät omasta näkymästään.
Vierittämällä aikajanaa näet ensin sääasemien mittaamat havainnot, ja heti sen perään myös ennusteen juuri samaan pisteeseen – näin näet tuulen muutoksen trendin jopa tunnin tarkkuudella. Aika-askelen saa valittua myös harvemmin (3h, 6h), jolloin ennuste ulottuu pidemmälle tuleville päiville.
Näet tarkemmat tiedot havainnoista ja ennusteesta kartan alla olevasta viivadiagrammista ja taulukosta, kun klikkaat kartalla näkyvää havaintoasemaa tai valitset havaintoaseman nimen kartan alapuolella olevasta valikosta. Viivadiagrammista näet kätevästi yhdellä silmäyksellä kuinka paljon ja mihin suuntaan viimeisimmät havainnot ovat alkaneet muuttua verrattuna ennustetietoon, joka päivittyy harvemmin.
Meteorologin vinkki: Edellä mainitulla tavalla voit tulkita ennustetietoa aiempaa tarkemmin kun voit korjata ennustetta mielessäsi havaintojen osoittamaan suuntaan.
Karttaa voi vapaasti liikutella ja zoomailla. Haluamansa merialueen karttaleikkauksen voi myös valita nopeasti Vaihda alue -pikavalinnan kautta. Lähekkäin olevat havaintoasemat erottuvat kartalta kun karttaa zoomaa lähemmäksi. Havaintoasemien kohdalla olevat tietolaatikot saa ennusteiden päältä pois painamalla Asemat.
Havainnot päivittyvät aina kun sääasema tarjoaa uuden mitatun tiedon – Suomessa tavanomaisesti 10 minuutin välein. Kolmen tunnin välein näytettävä tuuliennuste (3h) päivittyy kesäaikaan aamuisin noin klo 10.30 jälkeen ja iltaisin noin klo 21.30 jälkeen, jolloin Forecan tuuliennusteen selkärankana toimivan Euroopan keskuksen (ECMWF) supertietokoneen laskema koko maailman kattava laaja ennustemalli valmistuu. Tarkempi yhden tunnin ennuste (1h) päivittyy lisäksi myös noin klo 03.30 jälkeen ja klo 12:30 jälkeen, eli neljä kertaa vuorokaudessa. Ennusteen päivitysaika löytyy kartan alta.
Aaltoennuste näyttää merkitsevän aallonkorkeuden ja aallokon etenemissuunnan
Aaltoennuste näyttää merkitsevän aallonkorkeuden merellä. Suurin yksittäinen aalto on keskimäärin 1,8 kertaa suurempi kuin merkitsevä aallonkorkeus.
Merkitsevä aallonkorkeus on esitetty kartalla väriasteikon mukaan. Nuolen kärki osoittaa mihin suuntaan aallokko etenee.
Aallokon havainnot ja havaintohistorian näkee Aaltopoijut -välilehdeltä.
Lue lisää Forecan Sääpediasta:
Aaltopoijut
Merellä sijaitseviin aaltopoijuihin on asetettu mittalaitteita, jotka lähettävät havaintotietoja muun muassa aalloista ja meriveden lämpötilasta. Kartalla näkyvät tiedot kertovat viimeksi mitatun aallokon suunnan, merkitsevän aallonkorkeuden, aaltojen periodin, meriveden lämpötilan ja näiden tietojen mittausajankohdan.
Kartan alla olevasta graafista näkee lisäksi aaltotietojen havaintohistorian ja ennusteen. Sivun toisesta graafista löytyy viimeisimmät meriveden lämpötilan havaintotiedot.
Aaltopoijujen mittaama aallon periodi tarkoittaa kahden perättäisen aallonharjan välistä ajanjaksoa. Suurin yksittäinen aalto on keskimäärin 1,8 kertaa suurempi kuin aaltopoijujen ilmoittama merkitsevä aallonkorkeus.
Meriveden korkeuden ennuste ja havainnot mittausasemilla
Kartalla näkyy viimeksi mitattu meriveden korkeuden ero teoreettisen keskiveden arvoon verrattuna (cm). Kartan alla olevassa graafissa teoreettinen keskivesi on asteikon keskikohta (0 cm). Sillä pyritään kuvaamaan vedenkorkeuden vuoden keskiarvoa, joka arvioidaan ja asetetaan vuosittain tutkimustietoon perustuen. Keskiarvoon vaikuttavat muun muassa maan kohoaminen ja muutokset kokonaisveden määrässä.
Voit valita vedenkorkeuden mittausaseman (eli mareografin) painamalla sitä kartalta tai valitsemalla sen graafin yllä olevasta valikosta. Graafi näyttää valitun aseman kohdalta vedenkorkeuden historian kahden viikon ajalta ja ennusteen seuraavilta kahdelta päivältä.
Kaikkien mittausasemien viimeisimmät havainnot löytyvät lisäksi graafin alla olevasta taulukosta, tai zoomaamalla karttaa lähemmäksi, jolloin myös lähekkäin olevat mittausasemat erottuvat toisistaan.
Meriveden korkeusennuste (48h) päivitetään neljä kertaa vuorokaudessa.
Meriveden lämpötilaennuste
Maailmanlaajuinen meriveden lämpötilaennuste (24h) on kuvattu väriasteikon mukaisesti (°C). Meriveden lämpötilahavainnot näkee edeltävien tuntien ajalta Aaltopoijujen mittaustuloksista.
Karttaa voi vapaasti liikutella ja zoomailla. Haluamansa merialueen karttaleikkauksen voi myös valita nopeasti Vaihda alue -pikavalinnan kautta.
Ilmanpainekartta ja sadealueet veneilijöille
Maailmanlaajuisesta ilmanpainekartasta hahmottaa suursäätilan ja sen tulevat muutokset omassa sijainnissaan. Ilmanpaineen isobaariviivat näyttävät ilmanpaineen 5 hehtopascalin välein. Ilmakehän keskimääräinen ilmanpaine on 1013 hPa, jota matalampia arvoja kuvataan matalapaineeksi (M) ja korkeampi arvoja korkeapaineeksi (K).
Ilmanpainekartassa olevat sadealueet kuvaavat ajankohtaa edeltävän kolmen tunnin sadekertymiä (mm/3h) kartan alla olevan väriasteikon mukaisesti.
Mitä veneilijä voi päätellä ilmanpaineesta?
Tuuli on sitä voimakkaampaa, mitä suurempi on ilman paine-ero. Mitä tiheämmässä isobaariviivat ovat, sitä kovemmin tuulee. Käytännössä tuuli kiertää pohjoisella pallonpuoliskolla matalapaineita vastapäivään ja korkeapaineita myötäpäivään isobaariviivojen välistä rataa, mutta hieman matalapaineen keskukseen päin kiertäen.
Veneilijän on hyvä myös tiedostaa, että jos ilmanpaine laskee voimakkaasti lyhyessä ajassa, yli 5 hPa tunnissa, voi pian olla edessä myrskyä.
Lue lisää Forecan Sääpediasta: