Lumeen ja huonoon ajokeliin varauduttava etelässäkin – tuulituhot mahdollisia kahteen otteeseen
Talvinen sää vyöryy lähipäivinä uhkaavasti kohti etelää. Perjantaiyöstä alkaen lumi- ja räntäsateet ovat mahdollisia myös maan eteläosassa. Huonoon tai jopa erittäin huonoon ajokeliin on syytä viikonloppuna varautua varsinkin maan keskiosassa sekä eteläisen Suomen itäisissä osissa. Myrskytuuliakin esiintyy merialueilla. Sunnuntaina Suomea lähestyy voimakas matalapaine, joka altistaa tuulituhoille myös sisämaassa.
Talven merkkejä on jo väistämättä ilmassa. Torstaiaamun aikana Sodankylässä mitattiin syystalven toistaiseksi alin lukema, kun lämpötila painui –15,1 asteeseen. Kyseessä on loppuvuoden ensimmäinen –15 asteen alitus.
Myös perjantain vastainen yö on maan pohjoisosassa laajalti kylmä ja alimmat lukemat voivat joillakin havaintopisteillä laskea –15 asteen vaiheille. Viikonloppuna syksyn ensimmäiset lumihiutaleet voivat leijailla alas taivaalta etelärannikollakin.
Katso viikonlopun ennuste lumi-, räntä- ja vesisateista sekä voimakkaista tuulista videolta:
Huonoa tai jopa erittäin huonoa ajokeliä paikoin etelässäkin
Maan etelä- ja länsiosaan on torstai-illan aikana leviämässä vesisateita, idässä voi puolestaan sadella vähäisiä määriä räntää tai lunta.
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu
Perjantaiyön aikana Saaristomeren yli kohti kaakkoa liikkuvan matalapaineen etupuolella olevat sateet alkavat muuttua sisämaassa lumisemmiksi. Perjantaiaamuun mennessä märkää lunta on voinut kertyä useita senttimetrejä Kymenlaakson ja Pohjanmaan väliselle alueelle. Lappeenrannan, Lahden, Tampereen, Jyväskylän ja Vaasan ympäristössä autoilevien kannattaa huomioida tämä, sillä tiet voivat olla sohjoisia tai lumisia. Pääkaupunkiseudulla ja siitä länteen päin sateet pysyvät silkkana vetenä, eli lunta ei vielä ole odotettavissa esimerkiksi Helsingin ja Turun välille.
Lumi- ja räntäsateet jatkuvat maan kaakkoisosasta kohti Pohjanmaata yltävällä alueella vielä perjantaina iltapäivälläkin, ja tämän vyöhykkeen lounaispuolella tulee sadekuuroja. Lumisateita esiintyy myös Lapin länsirajalla. Lämpötila jää iltapäivällä pakkasen puolelle Itä- ja Pohjois-Suomessa, etelässä ja lännessä lämpötila kipuaa nollan yläpuolelle ja rannikoilla aina viiteen lämpöasteeseen saakka.
Eurooppalainen säämalli ECMWF ennustaa suurimpia lumikertymiä Lahden ja Lappeenrannan välille, missä lunta on voinut perjantain aikana kertyä yli 15 senttimetriä. Osa tästä sateesta on kuitenkin märkää lunta tai räntää, eli lopullinen lumikertymä jäänee todennäköisesti pienemmäksi. Autoilijoiden kannattaa kuitenkin Kymenlaakson pohjoisosassa ja Päijät-Hämeen alueella varautua jopa erittäin huonoon ajokeliin, jos sade onkin ennustettua lumisempaa.
Lauantaiyönä ensimmäiset lumihiutaleet mahdollisia myös pääkaupunkiseudulla
Matalapaine liikkuu perjantain aikana lounaisrannikkoa viistäen kohti kaakkoa. Sen jälkipuolella Suomessa vallitsee viiltävän kylmä ja puuskainen pohjoisvirtaus, joka muuttaa viimeiset sateet lumeksi etelärannikkoa myöden. On mahdollista, että myöhään perjantai-iltana tai lauantaiyönä myös pääkaupunkiseudulla nähtäisiin kauden ensimmäiset lumihiutaleet, tosin lumipeitettä tuskin tästä on etelärannikolle maahan jäämässä.
Sen sijaan kauempana sisämaassa maan etelä- ja keskiosassa sekä Kainuun ja Koillismaan alueella lumikuurot voivat vielä lauantaina tiputtaa useamman senttimetrin lunta, joten ajokeli voi hetkessä muuttua talviseksi.
Lauantain päivälämpötila on maan etelä- ja keskiosassa lähellä nollaa astetta tai vähän plussan puolella, pohjoisessa on pikkupakkasta. Voimakkaan pohjoistuulen vuoksi päivä tuntuu selvästi mittarilukemia kylmemmältä.
Lumipyry sunnuntaina itään ja pohjoiseen
Sunnuntain aikana Suomea lähestyy Pohjois-Atlantilta voimakas matalapaine, jonka reittiin liittyy vielä tässä vaiheessa epävarmuutta. Näyttäisi siltä, että suuri osa Suomesta saa iltapäivän aikana sateita, jotka tulevat maan etelä- ja länsiosassa pääosin vetenä tai räntänä, idässä ja pohjoisessa lumena. Pohjois-Karjalan ja Kainuun alueella lunta voi pyryttää yli 10 senttimetriä, muualla kertymät jäänevät pienemmiksi.
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu
Myrskytuulet ja tuulituhot mahdollisia kahteen otteeseen
Viikonlopun aikana on talvisen ajokelin lisäksi hyvä varautua myös voimakkaaseen tuuleen. Tuuli voimistuu kahteen otteeseen: ensin perjantaina ja seuraavan kerran sunnuntaina.
Ensimmäinen tuulihuippu näyttäisi osuvan läntisille merialueille perjantai-illan ja lauantaiyön aikana, jolloin varsinkin lounaisrannikon ja Ahvenanmaan edustalla puhkuvat myrskytuulet. Tuulenpuuskat voivat Ahvenanmaan ympäristössä ja Selkämerellä olla voimakkaimmillaan jopa 30 m/s. Myrskypuuskia esiintyy myös länsirannikon tuntumassa, eli siellä tuulivahinkoja voi syntyä.
Lue myös: Tuulituhot – missä nopeuksissa tuuli alkaa olla haitallinen ihmisille ja ympäristölle?
Lauantaina pohjoistuuli on puuskaista koko maassa, mutta tuuli ei näyttäisi olevan vaaraa aiheuttavaa. Merialueilla puuskat voivat kuitenkin olla yli 20 m/s. Länsirannikolle voi ajautua yli viisimetrisiä aaltoja.
Seuraavan kerran tuuli lähtee voimistumaan sunnuntaina, kun Islannin suunnalta saapuva myrskymatalapaine liikkuu nopeasti Pohjois-Skandinavian yli kohti Suomea. Matalapaineen reittiin ja voimakkuuteen liittyy vielä epävarmuutta, mutta matalapaineen ylitykseen liittyy merkittävä tuulituhojen riski.
Seuraa tuulihavaintoja ja -ennusteita Forecan sivuilta!
Jos matalapaine liikkuu ennusteen mukaisesti maan keskiosan yli kohti kaakkoa, voi matalapaineen jälkipuolella maanantaiyönä pohjoisvirtauksessa esiintyä myrskypuuskia laajoilla alueilla sisämaassa. Tuulituhojen riskiä lisäävät roudaton maaperä ja erittäin puuskainen pohjoistuuli. Osa säämalleista on väläytellyt merialueille jopa hirmumyrskypuuskia (yli 33 m/s), mutta tämä vielä elää ennusteissa.
Lue seuraavaksi: Tilastot paljastavat: Ilmastonmuutos vaikuttaa Suomen myrskyihin yllättävällä tavalla, hurrikaaneilla erilainen kehityssuunta