Sää ja jalkapalloilija: Linda Sällström on nähnyt kentillä hurjiakin säitä – ”Pelejä on keskeytetty salamoinnin takia, vaihtoaitiot ovat lähteneet tuulen mukana”
Linda Sällström on Suomen jalkapallomaajoukkueen Helmareiden kokenut hyökkääjä ja maalitykki, joka on taistellut maajoukkuepaidassa ja seurajoukkueissa säässä kuin säässä. Joskus pelejä on keskeytetty ukkosen vuoksi, välillä on pelattu 30 asteen helteessä, välillä pakkasessa. Sällström pelasi Helmareiden joukkueessa heinäkuussa 2022 naisten EM-lopputurnauksessa Isossa-Britanniassa.
Linda Sällström aloitti jalkapalloilun 7-vuotiaana Vantaalla Korson Palloseuran poikajoukkueessa. Urallaan hän on pelannut Suomen lisäksi myös Ruotsissa ja Ranskassa. Tällä hetkellä hänen seuransa on ruotsalainen Vittsjö GIK.
Maajoukkueuransa Linda Sällström aloitti 16-vuotiaana, vuotta vanhempien kanssa U17-maajoukkueessa. Ensimmäisen aikuisten maajoukkueottelunsa hän pelasi 18-vuotiaana toukokuussa 2007.
"Pelasin tarhassa kavereiden kanssa. Paras kaverini pelasi joukkueessa, jota hänen isänsä valmensi. He kutsuivat minut mukaan. Siitä se sitten lähti."
Sällström on pelannut Helmareissa muun muassa EM-kisoissa vuosina 2009 ja 2022. Vuoden 2013 EM-kisat jäivät väliin loukkaantumisen takia.
Muistoja juniorivuosilta: ”Mitä rankemmin satoi, sen hauskempaa oli”
Jalkapallo valikoitui Lindan lajiksi kaverin kautta.
– Pelasin tarhassa kavereiden kanssa. Paras kaverini pelasi joukkueessa, jota hänen isänsä valmensi. He kutsuivat minut mukaan. Siitä se sitten lähti, Linda Sällström kertoo.
Juniorivuosilta Lindalla on pelkkiä hyviä muistoja.
– Pelireissut ja turnaukset olivat aina kivoja ja jännittäviä.
Myös säähän liittyviä tilanteita on jäänyt mieleen lapsuuden jalkapallokentiltä.
– Tykkäsin pelata sateessa. Mitä rankemmin satoi, sen hauskempaa oli. Silloin pystyi tekemään kunnon liukkareita.
Maajoukkuepaidassa myrskytuulessa, raekuuroissa, helteessä ja pakkasessa
Maajoukkueen kanssakin on pelattu säässä kuin säässä.
– On tullut koettua kaikki säät pakkasista helteisiin, myrskytuulesta raekuuroihin. Pelejä on keskeytetty salamoinnin takia. Vaihtoaitiot ovat lähteneet tuulen mukana. Vettä ja rakeita on tullut niin kovaa ettei eteensä nähnyt, muistelee Sällström.
Millainen sitten on Lindan lempisää pelata?
– Tyyntä ja pilvistä, 18 astetta. Ei ole liian kuuma tai kylmä, aurinko ei häikäise eikä tuuli vaikuta peliin, Sällström sanoo.
”Tuuli vaikuttaa pallon liikkeisiin”
Lindalla on mielessään myös pahin ja kamalin mahdollinen sää pelata.
– En tykkää yhtään pelata kovin tuulisessa säässä. Tuuli vaikuttaa pallon liikkeisiin tosi paljon ja vastatuuleen on ikävä juosta. En myöskään siedä kuumuutta kovin hyvin.
"Jos vettä sataa hirveästi, kenttään muodostuu lätäköitä, joihin pallo pysähtyy. Kuumalla taas on todella rankkaa pelata."
Sällström muistaa myös muutamia kertoja, kun kentällä on ollut uhkaavia tilanteita sään takia.
– Muutaman kerran peli on pitänyt hetkeksi keskeyttää salamoinnin takia. Vuonna 2005 19-vuotiaiden EM-kisoissa Unkarissa iski kunnon ukkosmyräkkä juuri pelin päätyttyä ja sähköt menivät stadionilta. Siellä sitten jotkut juoksivat kirkuen pilkkopimeässä etsien tavaroitaan ja pukuhuonetta, Sällström kertoo.
”Kuumalla on todella rankkaa pelata”
Kuumimmat pelisäät Lindan uralla ovat olleet yli 30 asteen lämpöä.
– Noin kymmenisen kertaa ainakin on tullut pelattua yli 30 asteen lämmössä, muun muassa Ranskassa, Albaniassa ja Espanjassa.
Kylmimmissä peli- ja treenisäissä lämpötilat ovat olleet reilusti pakkasen puolella.
– Nuorempana Suomessa on tullut treenattua yli 15 asteen pakkasessa joitain kertoja. Ennen meidän ratkaisevaa EM-karsintapeliämme Portugalia vastaan Helsingissä helmikuussa 2021 treeneissä taisi olla −18 astetta. Pelipäivällekin oli alunperin ennustettu noin −15 astetta, mutta lämpötila taisi olla lopulta noin −5 astetta. Mikäli pakkasta olisi ollut yli 15 astetta, olisi peli pitänyt siirtää kylmyyden takia, Linda Sällström sanoo.
Esimerkiksi sade, kuumuus ja kylmyys vaikuttavat selvästi pelaamiseen.
– Jos vettä sataa hirveästi, kenttään muodostuu lätäköitä, joihin pallo pysähtyy. Kuumalla taas on todella rankkaa pelata. Jotkut eivät siedä kylmää ja valittavat jäätyneitä varpaita, mutta itse pelaan mieluummin kylmässä kuin kuumassa säässä. Juoksen vain enemmän, jotta tulee lämmin.
Sekä kuumaan että kylmään säähän sekä sateisiin tulee varautua ja varustautua.
– Kuumalla säällä on todella tärkeää tankata paljon nesteitä jo joitain päiviä ennen peliä ja huolehtia pelin aikana riittävästä nesteytyksestä ja elektrolyyttien saannista. Kylmässä säässä puolestaan lämpökerrasto peliasun alle ja hanskat käteen. Sateessa kenttä muuttuu pehmeämmäksi ja silloin on parempi pelata rautaisilla irtonappuloilla liukastelemisen välttämiseksi.
Erilaiset säät vaikuttavat Lindaan eri tavoin.
– Tuulesta en pidä. Tuntuu, että tuuli menee jotenkin pään sisään, enkä kuule kunnolla ja tasapaino ja kehonhallinta huononevat. Kuuma sää puolestaan tekee veteläksi.
Jalkapalloa ja lääkärin opintoja
Sällström keskittyy jalkapallon ohella myös opintoihinsa.
– Jatkan lääkärin opintojani ja toivon, että pystyn yhdistämään pelaamisen ja opiskelun mahdollisimman pitkään.
Jalkapallokenttien ulkopuolella voi nauttia muustakin säästä kuin 18 asteen lämpötilasta ja pilvisestä taivaasta. Mikä on Linda Sällströmin lempisää jalkapallokenttien ulkopuolella?
– Aurinkoa ja lämpöä noin 25 astetta. Tarkenee hyvin topissa ja shortseissa, mutta ei läkähdy, Sällström toteaa.
Linda Sällström
- Synt. 13.7.1988
- Hyökkääjä
- Pelaa Vittsjö GIK:ssa Ruotsissa ja Suomen maajoukkueessa Helmareissa
- Vuoden naisjalkapalloilija 2008, 2011 ja 2019 (Suomen Palloliiton tunnustus vuoden ansioituneimmalle kotimaiselle naisjalkapalloilijalle)
- EM-kisat 2009 ja 2022
- Alle 20-vuotiaiden EM-kisat 2006
- Alle 19-vuotiaiden EM-kisat 2005
Lue seuraavaksi: Sää ja purjehtija: Hjallis Harkimo on kohdannut merillä 20-metrisiä aaltoja ja ukkospuuskia – yksi näky veti nöyräksi ja pakotti kääntymään
Päivitetty 8.4.2024 klo 20.31