Ukkostutka – lue, mikä on sen toimintaperiaate ja miten seuraat ukkoskuurojen liikettä
Ukkostutka antaa tärkeää tietoa salamaniskuista esimerkiksi ulkoilijoille, lentäjille, veneilijöille ja golf-harrastajille. Pelkkä sade harvoin itsessään aiheuttaa vaaratilanteita, mutta salamaniskuista voi olla paljonkin sekä suoraa että välillistä haittaa.
Salamanpaikannin, jota kutsutaan myös ukkos- ja salamatutkaksi, antaa tärkeää tietoa ukkossateiden liikkeistä. Vaaraa aiheuttavaan sääilmiöön, kuten voimakkaaseen ukkossateeseen, ehtii varautumaan hyvin seuraamalla lähes reaaliaikaista sade- ja ukkostutkaa.
Näin toimii ukkostutka
Ukkostutkan avulla pystytään paikantamaan yksittäiset salamaniskut. Sateen paikallistaminen vaatii erillistä sadetutkaa, mutta ukkostutkan toimintaperiaate on usein yksinkertaisempi ja paikannin itsessään on sadetutkaa edullisempi laite. Itse asiassa ukkostutkan sijasta olisi parempi puhua salamanpaikantimesta, sillä tutkan periaatteena on lähettää säteilyä ja mitata, mitä heijastuu takaisin. Pohjimmiltaan salamanpaikannin ei siis ole tutka, mutta arkikielessä vakiintuneita ilmaisuja ovat ukkostutka tai salamatutka.
Salamanpaikantimen toimintaperiaate siis poikkeaa perinteisestä sadetutkasta. Tieto salamaniskusta saadaan, kun paikannin vastaanottaa salamaniskun lähettämää sähkömagneettista säteilyä. Salamanpaikannin ei siis itse lähetä säteilyä, se vain vastaanottaa sitä.
Salamanpaikannin pystyy myös määrittämään salamaniskun sijainnin: tarkempaa paikantamista varten käytetään useamman salama-anturin yhdistelmää ja niiden muodostamaa verkostoa.
Ukkostutkassa käytetään myös aikaeromenetelmää eli salamasignaalin saapumisaika mitataan eri antureille erikseen, jolloin saadaan luotettavampi kokonaiskuva salamaniskun paikasta ja ajasta.
Erityyppiset salamaniskut
Osa salamanpaikantimista näyttää myös salamaniskun tyypin: kyseessä voi olla positiivinen tai negatiivinen maasalama tai vaihtoehtoisesti myös pilven sisällä tapahtuva salamanisku, joka purkautuu pilvestä toiseen. Useamman anturin avulla salamaniskun sijainti voidaan määritellä jopa 500 metrin tarkkuudella. Maa- ja pilvisalamat voidaan myös erotella toisistaan salamanpaikantimen avulla.
Lue myös: Näin lasket salamaniskun etäisyyden
Ukkoskuurojen seuranta
Sadetutka on tärkeä työkalu, kun halutaan ennustaa esimerkiksi kuurosateiden etenemistä lähituntien aikana. Pelkkä sadetutka ei kerro, onko kyseessä viaton kesäinen sadekuuro, vai onko mukana myös vaaratilanteita aiheuttavaa salamointia. Sade- ja ukkostutkan yhdistelmä onkin oiva työkalu kokonaistilanteen seurantaan.
Forecan sade- ja ukkostutka kertoo lähes reaaliajassa 10 minuutin välein sade- ja salamatilanteen. 10 minuutin aikana tapahtuneet salamaniskut näkyvät kartalla keltaisina plussymboleina (+) ja sateen intensiteetti näkyy erillisenä värityksenä.
Yleensä sade- ja ukkoskuurot liikkuvat vallitsevan ilmavirtauksen mukana, mutta joskus yksittäiset kuurosolut, kuten esimerkiksi voimakkaat supersolu-ukkoset, voivat kaartua vallitsevasta ilmavirtauksesta oikealle päin. Reaaliaikainen sade- ja ukkostutka on paras tapa varautua rajuilmoihin!
Lue seuraavaksi: Mikä on salama ja miten se syntyy?
Päivitetty 27.11.2020 klo 12.21