Mainos latautuu…

Rakeet – miten ne syntyvät ja miksi ne ovat vaarallisia?

Sateet
Ukkoskuurosta sataneita suuria rakeita, joiden halkaisija n. 4-5 cm
Ukkoskuurosta sataneita suuria rakeita, joiden halkaisija on noin 3–4 senttimetriä. Kuva: Markus Mäntykannas, Pirkanmaa, arkistokuva

Rakeet voivat tehdä maan valkeaksi ja liukkaaksi keskellä kesää. Rakeet ovat pilvestä alas satavia jääkappaleita.

Rakeet syntyvät, kun pilvessä olevien niin sanottujen raealkioiden ympärille alkaa tiivistyä vesihöyryä tai alijäähtynyttä vettä. Vähitellen rakeiden koko kasvaa etenkin, jos pilven sisällä on voimakkaita nousuvirtauksia. Kun nousuvirtaus ei enää jaksa kannatella kasvaneita rakeita, ne putoavat maahan.

Kesäisin esiintyy jäärakeita

Jäärakeita syntyy tyypillisesti kesäisten ukkospilvien yhteydessä, sillä niissä esiintyy voimakkaita nousuvirtauksia, jotka mahdollistavat jäärakeen kasvamisen. Nousuvirtauksien voimakkuudesta kertoo se, että osa niistä on niin voimakkaita, että ne voisivat kannatella aikuista ihmistä.

Raesateet ovat yleisimpiä keskileveysasteilla ukkoskuuroissa ja toisaalta tropiikin lähellä vuorilla. Euroopassa otollisia alueita ovat tasangot vuoristojen lähellä, kuten Pohjois-Italia, Alppien laaksot, Espanja ja Etelä-Saksa.

Lumirakeet ja lumijyväset ovat tyypillisiä kylminä vuodenaikoina

Jäärakeiden lisäksi on olemassa lumirakeita sekä lumijyväsiä. Jäärakeet ovat näistä kaikista suurimpia ja niitä syntyy siis kesäisissä ukkoskuuroissa. Lumirakeet ovat jään ja lumen yhdistelmiä ja ne syntyvät huurtumalla.

Lumirakeita esiintyy tyypillisesti kylmässä ja kuivassa kevätilmassa. Lumirakeiden halkaisija on yleensä alle yksi senttimetri. Lumijyväset puolestaan ovat tätäkin pienempiä ja niitä voi havaita talvisin ja keväisin. Lumijyväset syntyvät esimerkiksi silloin, kun sade lähtee maahan vetenä tai on jossain vaiheessa vettä, mutta joutuu matkallaan kylmempään ilmakerrokseen ja jäätyy.

Lue myös: Missä olomuodossa sade tulee? Tämä ratkaisee

Suuret rakeet voivat aiheuttaa tuhoa

Suuret rakeet voivat saada aikaan mittavaa tuhoa. Halkaisijaltaan kolmesenttiset rakeet voivat jo aiheuttaa lommoja autoihin.

Halkaisijaltaan yli viisisenttiset rakeet särkevät ikkunoita ja ovat vaarallisia ihmisille. Tiettävästi Suomen suurimmat rakeet ovat olleet halkaisijaltaan 8–9 senttimetriä, muualla maailmalla jopa 20 senttimetriä.

Suurimmat rakeet liittyvät tyypillisesti voimakkaisiin supersolu-ukkosiin, joiden yhteydessä voi esiintyä myös trombeja.

Lue seuraavaksi: Jäätävä sade on petollinen

Päivitetty 5.2.2021 klo 11.11

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa