Tropopaussi – raja, jonka yli sää ei pääse
Tropopaussi on troposfäärin ja stratosfäärin välinen rajapinta, jonka yli sääilmiöt eivät pääse. Sekä ilman lämpötila että sen kemiallinen koostumus ovat erilaiset tropopaussin ala- ja yläpuolella.
Lämpötila tropopaussissa
Tropopaussin korkeus maanpinnasta vaihtelee riippuen sijainnista maapallolla ja alueen säästä. Tropopaussi on tropiikissa jopa lähes 20 km korkeudella, mutta navoilla vain jopa 6 km korkeudella merenpinnan tasosta. Tropopaussin korkeuteen maanpinnasta vaikuttaa mm. lämpötila eri ilmakerroksissa. Se on korkeammalla kesäisin ja matalammalla talvisin.
Maanpinnasta tropopaussiin asti ilman lämpötila tyypillisesti laskee korkeuden kasvaessa, mutta tropopaussissa tilanne muuttuu: lämpötila pysyy tropopaussin korkeudella tasaisena ja sen yläpuolella stratosfäärissä lämpötila nousee korkeuden kasvaessa.
Suuri osa maapallon pilvistä ja sateista syntyy nousevien ilmavirtauksien yhteyteen. Ilman lämmöstä johtuvia, korkealle ilmakehään nousevia ilmavirtauksia ei pääse syntymään, jos ilman lämpötila ei laske korkeuden mukana. Tropopaussin korkeudella ilmakehän lämpötilan lasku pysähtyy, siksi tropopaussi muodostaa sääilmiöille "katon", jonka yläpuolelle nousevat ilmavirtaukset eivät pääse kuin erittäin voimakkaiden ukkospilvien tapauksessa, silloinkin lyhytaikaisesti. Käytännössä kaikki havaitsemamme sääilmiöt tapahtuvat tropopaussin alapuolella.
Ilmakehän kemiallisen koostumuksen muuttuminen tropopaussissa
Tropopaussi muodostaa rajapinnan troposfäärin ja stratosfäärin välille. Ilman kemiallinen koostumus on erilainen tropopaussin ala- ja yläpuolella. Troposfäärissä on korkeampi vesihöyryn määrä kuin stratosfäärissä, stratosfäärissä on puolestaan enemmän enemmän otsonia kuin troposfäärissä.
Lue seuraavaksi: Stratosfääri – otsonikerroksen asuinsija
Päivitetty 19.5.2020 klo 13.25